»Tengo famiglia« – első a család? | Olasz-amerikai világ a Belvárosi Színházban

Posted on 2014. szeptember 29. hétfő Szerző:

0


Znamenák István renedző

Znamenák István rendező (TA)

Csicsely Zoltán |

Sok nevetés, generációk összeütközése, egy zajos olasz család Amerikából. A folyón túl Itália cí­mű darab alapkérdése: kell-e egy fiatal em­ber­nek kö­vet­nie a nagyszülők által diktált érték­rendet, vagy választhatja a maga életét. A két nagy­szülő­párt Lukáts Andor, Lázár Kati, illetve Bene­dek Mik­lós és Szabó Éva, az unokájukat Szabó Kim­mel Tamás játssza október 8-ától a Belvárosi Szín­házban. Znamenák István rendezőt kér­dez­tük az Orlai Produkció készülő előadásáról.

Hogyan találkoztál Joe Dipietro darabjával?
Több színdarabot kaptam elolvasásra Orlai Tibortól és Zöldi Gergely dramaturgtól, ezt találtam a legjobbnak, legérdekesebbnek közülük.

Generációk összeütközéséről szól a darab?
Nem közvetlenül generációs problémáról van szó, hanem két lépcsőről: négy nagyszülő és egy unoka a szereplők. Egy New Jersey-ben lakó, szokásjog szerint élő, olasz család áll a középpontban. Munkásemberek Amerikában. A nagyszülők két dolognak szentelték az egész életüket: egyrészt a munkájuknak, hogy felépítsék az egzisztenciájukat, a házukat. Nehezen hagynák már ott, amit megteremtettek maguknak. De legalább ennyire meghatározó számukra a család is, lévén olaszok: »Tengo famiglia – első a család!«. Meghatározóak számukra a kötelékek, az összetartás. Mindeközben körülveszi őket a modern idő, a megváltozott világ. Az unoka megpróbál valamennyire megfelelni a hagyományos rendnek is, vasárnaponta eljár a családi ebédekre, ám egyszer csak fontos lehetőséget kap, ami megváltoztatja az egész karrierjét. Ha elfogadja, nagyon messzire kell költöznie a nagyszülőktől, akik megpróbálnak mindent elkövetni, hogy ne hagyja ott őket. Vagyis ne válassza azt, amit választania kell. Hogy ezek után mi törté­nik a darabban, nem szeretném előre elmondani.

Szabó Éva, Benedek Miklós

Szabó Éva, Benedek Miklós (NyL)

Hangsúlyosan lesz látható, hogy ez egy olasz család? A darab szerint folyton esznek, és mindig fullasztó meleg van a házban.
Az étkezések adják a darab szerkezetét. Az életük lényege a egymásba folyó, hosszú ebédek, vacsorák sora, és az ezzel járó családi együttlétek.

Az asztal körül zajos, egymás szavába vágó beszélgetésekre számítsunk?
Magyar színészek lévén természetesen nem akarunk úgy csinálni, mintha mi is olaszok lennénk. Ennek nem sok értelme lenne. Viszont a család sajátos életmódjából, temperamentumából rengeteg komikus elem következik. Ez utóbbit szeretnénk megmutatni.

Lukáts Andor (NyL)

Lukáts Andor (NyL)

Nagy színészek játszanak együtt. Hogyan született a szereposztás?
Remek művészeket sikerült megnyernünk a produkcióba, mind az idősebb szerepekre, mind a két fiatalabbra. Szabó Kimmel Tamást az egyik legtehetségesebb fiatal színésznek tartom. Cseh Judit, aki a hatodik szereplő, szintén nagyszerű színésznő.

Egy generációs darabnál fontos megkérdezni: kinek ajánljátok az előadást?
Teljesen komolyan mondom: a legfiatalabbak korosztálytól a legidősebbig. Mindenki számára ismerős problémát tárgyalunk: az elszakadást a családtól. Nagyon megrendítő, ugyanakkor legalább ennyire vidám történet mondunk el.

Fognak nevetni a nézők?
Ez bizton állíthatom. Aki ismer engem, tudhatja, erre nálam egyébként is számítani lehet.

A színdarab Magyarországon a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

Fotók: Nyírő László (NyL), Takcs Attila (TA)