Szemrevaló 2014 | Új filmek a német nyelvterületről

Posted on 2014. szeptember 15. hétfő Szerző:

0


Sötétvölgy

A sötét völgy

Harmadik alkalommal hozza el a budapesti Művész moziba a német nyelvterület legújabb filmjeinek legjavát a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet. A számos díjnyertes alkotást is kínáló program szeptember 25. és október 3. között zajlik. A közönség 14 nagyjátékfilmet és 4 dokumentum­filmet láthat majd – eredeti nyelven, magyar felirattal vagy hangalámondással.
Idén először egy kisebb válogatást mutatnak be Szegeden és Pécsett is.

A 2014-es Berlinale egyik versenyfilmje, a Világok között (Zwischen Welten) nyitja meg szeptember 25-én a Művész moziban az idei Szemrevalót. Ez az erőteljes film egy nem mindennapi barátság történetét mondja el a válság sújtotta Afganisz­tánban. A vetítés után a közönség találkozhat a film főszereplőjével, napjaink egyik legismertebb német színészével, Ronald Zehrfelddel, aki egyébként feltűnik majd a fesztivál egyik másik alkotásában, a 2013-as Zürichi Filmfesztiválon a legjobb német nyelvű játékfilm díját elnyert Elborult világban (Finsterworld).

A Szemrevalón négy dokumentumfilmet és 14 német nyelvű nagyjátékfilmet láthat majd a közönség, utóbbiak között tematikus blokkok segítik a tájékozódást. Az első filmhármas (Heimat – Otthon) az idilli „heimatfilm” és a western műfaját értelmezi újra, a Wild at Heart (Veszett világ) hőseit megérinti a szerelem. Intim titkokra derül fény a Családi kör filmjeiben, míg a Cérnaszálon szereplői az életben maradásért küzdenek.

Az idei fesztivál egyik különlegessége a Mozinet forgalmazásában látható Viktória – A zürichi expressz (Viktoria – A Tale of Grace and Greed) című svájci alkotás, melynek főhőse a mélyszegénységben élő, budapesti cigánylány, aki a gyors meggazdagodás reményében vonatra száll, hogy prostituáltként próbáljon szerencsét Zürichben. A filmben emlékezetes alakítást nyújt Stefanovics Angéla és Nagy Zsolt. A fesztivál vendége lesz a rendező, Men Lareida, Maros Anna forgatókönyvíró és a film női főszereplője, Farkas Franciska – ők a szeptember 27-i vetítés után közönségtalálkozót tartanak.

Viktória --

Viktória – Farkas Franciska

Szeptember 30-án este 7-kor A portás én vagyok (Der Goalie bin ig) című film fut majd, amely 2014-ben a legjobb film, a legjobb főszereplő, a legjobb forgatókönyv és a legjobb filmzene Svájci Filmdíját is elnyerte. Ernst egy évi börtönélet után visszatér a kisvárosba, ahol felnőtt. Új életet akar kezdeni, drogok nélkül. Pedro Lenz berni dialektusban írt regényének megfilmesítése a szavak hatalmáról és szépségéről szól. A vetítés után a nézők beszélgethetnek az íróval és Sabine Boss rendezővel.

A Szemrevalót október 3-án a Sötét völgy (Das finstere Tal) című osztrák film – Ausztria idei Oscar-nevezettje – zárja majd, mely az idei Német Filmdíjon 8 kategóriában nyert, továbbá elvitte a Diagonale – Osztrák Filmfesztivál Legjobb operatőr díját is. Thomas Willmann azonos című sikerkönyvének filmváltozata – melynek egyik főszereplője a Rex felügyelőből ismertté vált Tobias Moretti – virtuóz keveréke egy rendhagyó westernnek és sodró erejű drámának. A vetítés után a film rendezőjével, Andreas Prochaskával találkozhat a hazai közönség.

Elborult világ (Fotó: Markus Förderer)

Elborult világ (Fotó: Markus Förderer)

Budapesten szeptember 11-étől már vásárolhatók jegyek elővételben a Művész moziban a Szemrevalóra. A teljes programról és a kedvezményekről az esemény honlapján és Facebook oldalán lehet  tájékozódni.

Szegeden és Pécsett is lesz idén Szemrevaló. Egy kisebb válogatást bemutat be a szegedi Belvárosi mozi – szeptember 29. és október 3. között –, a pécsi Művészetek és Irodalom Házában pedig október 1. és 10. között zajlanak a vetítések.