Az éjszaka mindig vonzóbb | Színházak Éjszakája Budapesten

Posted on 2014. szeptember 16. kedd Szerző:

0


Alföldi Róbert maszkja a Rómeó és Júliából

Alföldi Róbert maszkja a Rómeó és Júliából

BJI |

Vonzóbb, talán mert a sötét jobban illik a titkokhoz. Idén is lesz Színházak Éjszakája, szeptember 20-án 27 színház nyitja meg úgy kapuit, hogy a látogató átlépheti a határ­vo­na­lat, amely elválasztja a „szórakozókat” az  „ott dolgozóktól”.

A főváros körülbelül harminc játszóhelye nem min­dig hagyományos értelemben vett színház, né­melyik csak befogadó, másutt pedig alkalom­szerűen összeálló társulatok nyújtanak igazi színházi élmény egyál­talán nem szokványos körülmények között.

Az idei 27 játszóhely közé elsősorban azok kerültek, amelyek új előadással nyitnak, viszont kimaradt két igen rangos színház – éppen mert a gőzerővel folyó próbák sorában egy napi kiesés is pótolhatatlan időveszteséget okozott volna.

A részt vevő színházak név szerint: Átrium Film-Színház, Bárka Színház, Bethlen Téri Színház, Budapest Bábszínház, Budapesti Operettszínház, Centrál Színház, Dumaszínház, Játékszín, Jurányi Inkubátorház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Magyar Színház, MU Színház, Nemzeti Színház, Magyar Állami Operaház, Örkény István Színház, Pinceszínház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon, Stúdió K Színház, Színház- és Filmművészeti Egyetem (Ódry Színpad), Szkéné Színház, Thália Színház, Trafó, Újszínház, Vígszínház. Valamennyi egyszerre mutatja meg rejtett arcát, illetve kínál rendhagyó programokat.

A Színházak Éjszakája főként az elkövetkező évad produkcióira hívja fel a figyelmet – s ez önmagában is változatos előadásokat jelent, tekintve a résztvevő színházak sokféleségét. Hasonlóan fontos cél a „színházra nevelés, szoktatás” – ezért is kínálnak sok helyen gyermek- illetve családi programokat.

A gyermekeknek természetesen gyermekelőadásokkal, mesékkel, kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, színészbújócskával, diavetítéssel, bábokkal készülnek a különböző színházak. A felnőttek megismerkedhetnek szakmai fogásokkal: hogyan lehet színészekhez méltóan, szépen járni, mik a szinkronizálás alapfogásai; lesz beszédtechnika és bevezetés a jó súgás rejtelmeibe. Lesz drámaóra helyzetgyakorlatokkal, díszletépítés-bemutató, nyilvános világítási próba és a közönséggel interaktív, nyilvános táncpróba. Azt is megtudhatják az érdeklődők, mi mindent lehet készíteni a lejárt plakátokból és molinókból, ahelyett, hogy kidobnák őket.

Blackbirds avagy a Centrál-Beatles

Blackbirds avagy a Centrál-Beatles

Sok helyen elviszik a színház rejtett zugaiba is a vendéget, és megismertetik a helyi legendákkal is. Ilyenkor nemcsak, sőt nem első sorban tárgyakról lesz szó, hanem az adott teátrum szellemi hagyatékáról, amelyet az ott játszó elődök hagyományoztak az utókorra.

Rendeznek garázsvásárt, az Átrium aukciót szervezett a színészek által használt vagy készített tárgyakból, ruhakiegészítőkből.

Kasztanyetta táska – Bodor Johanna bocsátotta árverésre

Kasztanyetta táska – Bodor Johanna bocsátotta árverésre

A Centrálban meg lehet hallgatni a liverpooli gombafejűeket (na jó: a Centrál-Beatlest), ugyanott fejben főzés is zajlik. Gasztronómia különféle formákban – papírtálcától bográcsig – sokfelé kápráztat el, de lesz nyílt próba, a közönség és a színészek találkozója, buli a színészekkel és közösségi kerti parti is. A szélsőségek kedvelői (de el nem tűrői) a hosszú színházi előadások végigülését elősegítő jógagyakorlatokat nézhetnek meg, gyakorolhatnak.

A Színházak Éjszakája rendezvényei részben belépődíj ellenében, részben ingyen látogathatók. A karszalag birtokában sehol nem kell külön fizetni a belépésért.

A huszonnyolcadik helyszín lesz (talán) a legfontosabb: a SzínházPONT. Ez az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Szabadsajtó út legelején található meg. Itt lehet hozzájutni a legfrissebb információkhoz, válthatók jegyek és a kapott voucher is karszalagra váltható a SzínházPONT-ban vagy bármely résztvevő színházban.

További információk a SzínházPONT programjáról, illetve nyitva tartásáról itt.

Mindenről felvilágosítást ad a Színházak éjszakája honlapja.