Civilek a kultúrák közötti párbeszédért | Programok a Vendéglátó-ipari Múzeumban

Posted on 2014. szeptember 15. hétfő Szerző:

1


Kalligráfia foglalkozás

Kalligráfia foglalkozás

Az Anna Lindh Alapítvány (ALF) magyarországi hálózatának tagszervezetei második alkalommal fogtak össze, hogy közösségi programok keretében bemutassák az euro-mediterrán – Dél-Európát, a Közel-Keletet és Észak-Afrikát magában foglaló – kultúrkör sokszínűségét és felhívják a figyelmet a kultúrák közötti párbeszéd, migráció és kisközös­ségek, esélyegyenlőség és emberi jogok kérdéskörére.

A szeptember 18-20. között tartandó Art as a Medium fesztivál elsősorban a különböző művészeti ágakon – képzőművészeten, filmeken, zenén – keresztül igyekszik elősegíteni a különböző kultúrák közeledését és értékeik közvetítését. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban megrendezendő ingyenes programsorozat kiállí­tásokkal, műhelyfoglalkozásokkal, filmvetítésekkel, szakmai konferenciával, zenei programokkal és étel­kósto­ló­val várja a világra nyitott látogatókat. A részvétel a csütör­töki jazzkoncert kivételével minden programon ingyenes.

A fesztivál három napján végig láthatóak a tagszervezetek által rendezett kiállítások: Jahan Matboo iráni képzőművész festményei, Székely Róbert grafikus kortárs vizuális reflexiói a zsidó kultúrkör szimbolikájára, valamint a Gláser Jakab Emlékalapítvány Teleki téri imaházat bemutató fotókiállítása. A zene szintén átível a teljes programon, minden nap egy-egy koncerttel zárul: csütörtökön a Bohém Ragtime Jazz Band koncertjét, pénteken a Csángálló moldvai-gyimesi csángó népzenéjét, szombaton pedig a Saïd Tichiti és a Chalaban együttes marokkói berber és gnawa zenei hagyományokból építkező etno-jazz koncertjét hallhatja a közönség.

Chalaban

Chalaban

A fesztivál első napja (szeptember 18., csütörtök) a különböző kisközösségek életébe nyújt betekintést. Az egész napos programban – melyre iskolai csoportok jelentkezését is várják a szervezők – műhelybeszélgetésekkel kísért dokumentumfilmek, a globális nevelés eszméjét bemutató érzékenyítő foglalkozás, a budapesti muszlim közösségekről szóló műhelymunka és playback színházi workshop kapott helyet.

euromed-konferenciaA programsorozat következő része A párbeszéd és a párbeszéd hiánya – kihívások az EuroMed térségben című konferencia. Pénteken (szeptember 19.) három szekcióban olyan aktuális témákat dolgoznak fel neves egyetemek, külpolitikai intézmények és civil szervezetek előadói, mint a kultúrák találkozása, a szomszédság­politika, a migráció és társadalmi változások az euro-mediterrán térségben, valamint az arab világban zajló folyamatok az „Arab Tavasz” után. A konferen­cián előadást tart az Anna Lindh Foundation ügyvezető igazgatója, Andreu Claret.

Marokkói ételek

Marokkói ételek

Szombat (szeptember 20.) a fesztivál Családi Napja. Iráni és arab kézműves gyermekprogramok, henna­festés, cirkuszi játszóház, tánc-cirkuszi mese­játék előadás és mesekészítő műhely, marokkói ételkóstoló színesíti, a világzene barátait pedig hangszer­simogató és keleti ütőhangszeres workshop várja.

A programsorozat végeztével az interneten folytatódhat tovább a közösségépítés, az ALF magyarországi hálózatának multimédiás portálján, amely az egyes programok, és az azokat megvalósító civil szervezetek bemutatása mellett, utólag a teljes sorozat fénykép- hang- és videofelvételeit elérhetővé teszi, és a közösségi média eszköztárával egyúttal a teret is ad az élmények, érzések megosztásához, együtt gondolkodáshoz és új közösségek önszerveződéshez mindazoknak, akiket a különböző programokon megérintett a kultúrák közötti párbeszéd megélése. Az alapítvány honlapja itt elérhető.