Bagolyszemmel | Finy Petra: Kettő

Posted on 2014. augusztus 30. szombat Szerző:

0


FinyP_Kettő-bor180Tóth Zsuzsanna |

Ki ne gondolkodott volna még azon, hogy milyen állat lenne, ha… Ki nem álmodott a repülésről, vagy hogy valami olyan képessége is van, ami az emberekből általában hiányzik. Gyerekkorunkban több csodát is el tudtunk képzelni.

Finy Petrát „kortárs gyerekvers”-költőnek ismertem meg, méghozzá a javából valónak, de okkal népszerűek mesekönyvei is. Most olvasott műve, a Másvilágok néven trilógiába foglalt történetek első darabja, a Kettő címet viseli – kamaszoknak szóló regény. (Itt azért megjegyzem, hogy a borítón – Dániel András remek munkája! – Másvilág trilógia cím szerepel, ami ugye… Kár.) A trilógia hőse, Nikk, 15 éves, siklórepülő – és Bagoly, igaz, utóbbiról a történet elején még mit sem sejt. A nekünk-még-jövőben, egy Tisztaváros nevű helyen él, amikor megismerjük. Ahogy a hasonló mesék logikája diktálja, Nikknek a különcsége, „mássága” – és szülei rendszerkritikus viselkedése okán – menekülnie kell, így jut el a „tiltott zónába”, aminek létezéséről eladdig fogalma sem volt. A kezdeti üldözés, bujkálás sajnálatos áldozatokat követel, miközben egy akciófilm izgalmát nyújtja.

A különböző értékrendek (más-világok) értelemszerűen ütköznek, hiszen amíg az egyik szigorú és rideg, már-már élettelen és erőszakos rendet diktál, a másik a természetes szabadság szédítő, boldogító érzését adja. Hogy harcolni kénytelenek egymással, az nem lehet kétséges. Még akkor sem, ha voltaképpen mindkét világ kicsit mindenkiben ott lakozik. Az egyik cáfol mindent, ami természetes; beton és műfű jellemzi (kicsit áthallásos Oriana Fallaci: Ha meghal a nap… című művére, ahogy persze a történet további részei is előhívnak emlékeket…) – a másik viszont rejtett, és talán gazdagabb, természeti lényünket is felszínre hívja. Ám míg az egyik gyengíti és megalkuvásra készteti az egyént, a másik megmutatja neki, hogy erősebb, mintsem gondolná. De tudjuk-e, kik vagyunk, mihez igazodunk, s mi diktál bensőnkből valami mást, homályos idegenséget érezvén a jelenvalóval szemben, míg csak egyetlent ismerünk a lehetséges világok közül?

A kérdések önmagukban is izgalmasak egy tinédzser számára. Mindeközben – különösen Természetváros lakóinak és életének leírásakor – a fantázia színes, magával ragadó, csapongó játékának lehetünk részesei. Nem állíthatom, hogy Finy Petra soha el nem képzelt lényeket láttat velünk, sőt bizonyos áthallások (átvizualizálások) adódnak, ám az igényes meseszövés és az ötletgazdag nyelvezet feledteti a hasonlóságokat. Sőt kétségtelenül egyedi ízeket is kínál a regény. Az ifjúsági korosztályhoz szólás megköveteli, hogy némi tanulság is adódjék. Ennek didaktikussága egyáltalán nem bosszantó, s direkt mivoltát talán észre sem veszik az ifjú olvasók, hiszen még felnőttként is jó elképzelni, mi lenne, ha olyan képességeinket is kibontakoztathatnánk, amelyek létezésében nem igazán hittünk.

Tagadhatatlanul van meglehetős adag idealizmus Finy Petra regényében – ebben az első részben minden bizonnyal –, de ha már a fiataloknak szóló regényekben sem lenne, le is húzhatjuk a redőnyt. A fantázia birodalma amúgy is vagy rémséges, vagy idealizált. A Kettő idea-világa naiv, de nem túlcukrozott, és semmiképpen sem nevezhető hazugnak vagy álságosnak. Az minden bizonnyal a szerencse (és ízlés) dolga, hogy Finy értékválasztásaival többnyire egyet lehet érteni.

Röntgenbagoly (Finy Petra ezt az illusztrációt a Fb-oldalra tette fel... Fotó: Arie van t' Riet)

Röntgenbagoly (Finy Petra ezt az illusztrációt a Fb-oldalra tette fel… Fotó: Arie van t’ Riet)

A világok ütközésének tétje komoly, a harc meglehetősen elborzasztó is – de a szerző megkíméli olvasóit attól, hogy főszereplőket veszítsenek el. S folyton-folyvást ott sejlik az izgalmas kérdés, végül melyik csoport igazsága lesz érvényes? Merthogy Finy – nagyon emberi módon – lebegteti, libikókáztatja a döntést. Mindennek ára van, a hatalomnak is. Az önkeresésnek is. Fizetni kell az önteltségért, a gyávaságért, a szabadságért, a kishitűségért – de megjelenik az önfeláldozás is, a bűntudat, és mellette az emberi érzelmek széles skálája, vonzások, taszítások, árulások és a bizalom kérdése, s persze, némi szerelem is. Korosztályfüggően. A szöveg – a költő szerzőnek köszönhetően – soha nem földhözragadt, inkább lírai, és noha nem bonyolult, szívet gyönyörködtetően árnyalt. (Ilyenkor mindig a szókincsfejlesztésre gondolok, amelyben az ifjú olvasók óhatatlanul is részesülnek. Hála érte.)

Finy Petra

Finy Petra

S hogy mi jöhet még? Trilógiáról van szó, tehát a folytatásban nagy valószínűséggel megismerhető majd a másik oldal nézőpontja (feltételezhetően az Egyeké) is, aztán nyilván lesznek újabb harcok, ütközések, kis szerelem, sok bátorság, egyént és közösséget próbáló feladatok, az önkeresés különböző stációi – mígnem elérkezünk valami közös nevezőig, a remélhetőleg feloldozást nyújtó végig, és boldogan élünk, míg meg nem halunk.

Finy Petra: Kettő
Tilos az Á Könyvek
Pagony Kiadó, Budapest, 2014
224 oldal, 2490 Ft
ISBN 978 615 544 1394