Ha nem is… | Peter Stjernström: A világ legjobb könyve

Posted on 2014. augusztus 13. szerda Szerző:

0


Stjernström_A világ-leg-bor180Tóth Zsuzsanna |

Nem nagyon szeretem, ha egy könyv beharangozója (fülszövege, ismertetője) nagy szenzációt ígér – ezért gyakorta rá se nézek olvasás előtt. Na, ehhez képest bornírtság részemről, hogy nekifogtam A világ legjobb könyve olvasásának. Sejthettem volna, hogy nem lesz igazán a kedvemre való. De miért is nem? Merthogy amúgy minden adott ahhoz, hogy szórakoztató legyen; van például egy krimi izgalmú alapkérdés: meg lehet-e írni (egyáltalán) a világ legjobb könyvét? Az már csak ráadás, hogy a gondolat egyszerre két szerzőt is erősen foglalkoztat, akik a könyv megírása érdekében barát­ságukat teszik kockára. Sőt.

Szerzőnk, Peter Stjernström komoly sikereket mondhat magának mióta az írásból él, odahagyva a bűnös pénzvilágot. Jelen írását nyolc nyelvre lefordították (a kiadó szerint már nyolc országban siker!). Ebből következik, hogy bár könyvében azt állítja, hogy aki jól keres a könyvével, az többnyire nem tehetséges író (»Tudod jól, hogy egyetlen igazi író sem a pénzért ír. Ebből következik, hogy aki pénzt keres, az nem lehet igazi író.«) feltételezhetjük, hogy ő íróként és üzletemberként is egyaránt eredményes. Vagyis a kivétel erősíti a szabályt. Ezt persze nem róhatjuk fel neki.

Regénye, amelyet kellőképpen megírt csavarok után nevezhetnénk akár regény a regényben-nek is, nem bővelkedik gazdag jellemábrázolásokban, mégis körülrajzol egy-két érdekes figurát. Nem igazán belterjes művészregény – ám képet ad a mai Svédország művészvilágának egy szeletéről, sőt bepillanthatunk még a kiadói mechanizmusba, a szervezési és manőverezési szokásokba is. Egyáltalán nem krimi, de olvasása közben számtalanszor adódik az érzés, hogy előbb-utóbb bekövetkezik – mert elkerülhetetlen – valamilyen erőszakos cselekmény. Természetesen mindez fikció – a történet csaknem minden pillanatában mégis érzékelhető a »valóságszag«. Fanyar és különös humor, az abszurditásba hajló stíluselemek jellemzik Stjernström meséjének a szövetét, amelynek némelyik mondata a közhelyes állításokon túlmenően pontos és szellemes. (Ez nyilvánvalóan a fordító, Markwarth Zsófia érdeme is.)

Nem árulok el nagy titkot, ha annyiban vázolom a történetet, hogy adott egy sikeres költő-celeb és egy már-már végzetesen alkoholista, nyomokban még nagy tehetséget mutató író. Egy mámoros éjszakán születik szinte közös ötletük, hogy meg kéne írni a világ legjobb könyvét, ami minden siker-könyvből tartalmaz valamit; életvezetési tanácsoktól a kertészeti tippekig, szerelemi történettől a bűnügyi szálig. És miközben a kísérlet elindul, mindkettőjük élete alaposan megváltozik, a középpontba pedig az alkotás kerül és annak motivációi; illetve az a „sztárcsinálói” háttér-mechanizmus, ahogyan a sikertörténetek manapság készül(het)nek, lett légyen az könyv, film vagy más művészeti alkotás.

Ahogy forog a gépszíj, egyre jobban elkapja az olvasót is. A készülő műről felcsipegetett morzsák mellett a celebritás ismerős, mert kikerülhetetlen média-cseppjei is – mint holmi görbe tükör szilánkjai – belekerülnek ebbe a rivalizálós, versenyfutásos koktél-regénybe.
S hogy melyik szerző ér a célba? Nos, ez az igazi meglepetés.

Bár kissé túlspilázottnak éreztem a történetet, mégsem vált érdektelenné. Szórakoztató, könnyed olvasmány – amit a záporokkal tarkított hőségben végül is üdítő volt kézbe venni.

Peter Stjernström

Peter Stjernström

Peter Stjernström: A világ legjobb könyve
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2014
336 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft
ISBN 978 963 293 3139

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Titus alkoholista. Mellesleg befutott író. Sikeres, de a siker nem izgatja, a díjak nem érdeklik, józanul még képes lenne jót írni, de ritkán józan. Unja az egészet. A jóképű és fiatal Eddie ellenben igazi irodalmi rocksztár. Szerelmes költeményeit zabálják a nők, már csak egy hajszál választja el attól, hogy ő legyen a messzi észak legkiemelkedőbb írója. Titus és Eddie jól berúgnak. És ha már berúgtak, fogadást kötnek; egyikük megírja a világ legjobb könyvét, azt a könyvet, amiben minden benne van. Ami az összes sikerlistán első tud lenni, legyen az thriller, szakácskönyv, népszerű pszichológia, romantikus regény stb. Így a világon mindenki az ő könyvét olvashatná.

Az izgalmas fogadás véresen komoly fordulatot vesz, ahogy a két író újabb és újabb trükköket vet be, hogy övé legyen a trófea. Ki ér célba előbb? Meg lehet írni a világ legjobb könyvét? És ha egyszer megírták, el lehet olvasni?

A világ legjobb könyve szerethetően szemtelen humorral mesél emberi gyarlóságról, a múzsa csókjáról, vagy annak hiányáról, futószalagon gyártott sikerkönyvekről, eredendő bűnről, egy tökéletesnek hitt országról, kiszámítható médiáról és trendi gyógyszerfüggőségről. Stjernström, a svédek új fenegyereke jókora gyomrost ad íróknak, írójelölteknek, a könyvszakmának, és mindenkinek, aki olvas.