X. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál | Gyula: Várszínház és sok más

Posted on 2014. június 28. szombat Szerző:

0


GYulaSxpr-logo-vágott-180Fele komédia, fele tragédia – ez lehet a jubileumi Shakespeare Fesztivál idei programjának összegzése. A 2005 óta megrendezett nemzetközi esemény­sorozat az elmúlt kilenc évben több mint száz előadást mutatott be a fő és a kísérő programokban.

Idén a Szentivánéji álom nyitja a játékokat a várszínpadon, a nemzetközi hírű, fiatal grúz rendező, David Doiashvili rendezésében, a Gyulai Várszínház és budapesti Nemzeti Színház közös produkciójában.

Sok hűhó semmiért – a Globe Színház előadása (HM)

Sok hűhó semmiért – a Globe Színház előadása (HM)

A fesztivál egyik kiemelt előadása lesz a Shakespeare’s Globe színház vendégjátéka, a Max Webster rendezte Sok hűhó semmiért. A kitűnő színészi alakításokkal, sok zenével, humorral bemutatott produkciót több kritikus is ötcsillagosra minősítette.

Egészen friss bemutatóval érkezik a Balti Ház Fesztivál Színház társulata. A Macbeth-et a világhírű belga rendező, Luk Perceval vitte színre Szentpéterváron.

A Macbeth/Anatómia előadással a Maladype Színház jön a felújított gyulai Vigadóba. Lesz még egy Macbeth a Tószínpadon, a Szabadkai Népszínház előadásában. Mindössze 2 szereplővel és bábokkal adják elő a Chiléből érkezett művészek az Othellót, a Kamaraterem színpadán. A lelkiismeret drámáját, a Hamletet a nagyszerű lengyel színész, Piotr Kondrat játssza egyszemélyes előadásban a Vár körül.

Hamlet (Piotr Kondrat)

Hamlet (Piotr Kondrat)

Először rendezik meg a Shakespeare Fringe Fesztivált, erre bárki jelentkezhetett utcaszínházi formában bemutatható Shakespeare-előadással. A Fringe-en öt produkció tekinthető meg esténként a vár előtt. Ingyenesen lesz látható a Szentivánéji álom két, a Vízkereszt, a Rómeó és Júlia és a Lóvátett lovagok egy-egy humoros adaptációja, fiatalok előadásában.

Caroll Vanwelden

Caroll Vanwelden

Caroll Vanwelden, a belga jazzénekes-zongorista a tavalyi siker után most Szonettek II. lemezének bemutatójával érkezik ismét Gyulára. A lágy melódiák, a különleges énekhang alapján méltán tartják az európai Diana Krallnak, akit német dzsesszisták kísérnek a koncertjén (július 4.)

Komolyzenei koncertre is sor kerül, melyen Shakespeare-dalok hangzanak el a drámaíró műveiből, Kalafszky Adriána (ének), Lachegyi Anna (viola da gamba) és Tokodi Gábor (lant) előadásában. A koncert második részében Bátori Éva tolmácsolja Petrovics Emil Shakespeare daloskönyv című dalciklusát.

Ráadás: idén is élvezhetik az ínyencek a reneszánsz kor gasztronómiáját, a Patrióta étteremben speciális, Shakespeare konyhája nevű menüsor áll a vendégek rendelkezésére.

Fotók: Vörösmarty Színház (VSZ), Helena Miscioscia (HM)

Bővebb információk és teljes program itt olvasható.