Itt a nyilam, kibe lőjem… | Kalmár Tibor: Ágyról ágyra

Posted on 2014. június 19. csütörtök Szerző:

0


KalmárT_Ágyról-ágyra-bor180Bedő J. István |

A legjobb nyomokon indult el Kalmár Tibor, ami nem csoda, hiszen olyanokon edződött a humora, mint a zseniális Királyhegyi Pál, és jelen volt Fényes Szabolcs ugyanúgy Fészek Klub-beli asztaltársaságában is.

Több korábbi mulatságos anekdotakötet után most regénybe fogott. Végigkísérte Karcsi barátjának életét, akinek életfilozófiája a mű alcímévé vált: Szex a lelke mindennek. Karcsi személyében igazi sikerembert ismerhetünk meg. A jóképű, sármos fickó voltaképpen a helyzettől függetlenül hajlandó leszakasztani virágát minden órának, és a hölgyek még örülnek is neki. (Vö.: Zola: Hölgyek öröme.)

Tegyük hozzá, Karcsi szinte sosem okoz csalódást, a repertoárján szerepel – akárcsak Don Giovanninak – karcsú és telt, árva parasztlány, városi dáma, pénzért kapható hölgyike, államvédelmi hadnagy, és önként felkínálkozó éppen-csak-nagykorú tizenéves. Vagyis ami csak belefér egy Szilágyi György hozzávetőleges kortársának (Vö.: Hanyas vagy? Huszonnyolcas?) az életébe és pályarajzába.

A nagy mulattatók kor- és kartársa, Kalmár Tibor színész-rendező tehát egy szaftos kis sztorit kalapált össze, egyetlen figura kalandjaiba sűrítve ennek a furcsa huszadik századnak összes jellegzetes ágyát. (Azt, hogy Karcsinak több modellje is volt, a szerző maga leplezte le, de amúgy is sejthető.) Ugyanis erotikus, vagy inkább többé-kevésbé pornóregény született. Ebben a minőségben nem is egészen rossz. Egyéjszakás kaland (mármint a könyv), a szalmakazaltól a ravatalig terjedő úton a villámnumerától a „lassan szállj és hosszan énekelj,/ haldokló hattyú(m)” jelenetsorig minden akad benne. A nők száma pedig – Karcsi feleségét is beleszámolva – azért nem éri el Don Giovanni legendás 1003-át.

Az életút állomásai között laktanyák, szállodák, vadászházak, kisebb és nagyobb színházak, éjszakai bárok és párok, a szocializmus hátsó udvarában megtűrt apró gazdasági (és egyéb) csibészségek, legális és illegális pénzkereseti források, pia, kártya – és sok-sok nő.

De ez sem baj. Mert, mint mondtam, a történetnek aktív vagy passzív szereplői Kalmár régi barátai is (a helyszínek: Rátkai Klub, Fészek Klub), akiknek bon-mot-i legendássá váltak – az internet előtt, de a fény sebességével terjedtek –, és a poénokat sokan mások is használták sajátként, forrásmegjelölés nélkül. (Lásd e témakörben a diplomamunkák és visszavont doktorátusok napjainkban mind közismertebb legendáriumát…) A pikantéria (nevezzük így) és a humor összekapcsolása legalább olyan jó ötlet, mint a kemény légiós regény házasítása a nagyon pesti, nagyon kávéházi, ironikus humorral. (Receptíró: Rejtő Jenő.) Mármost aki a bájos címre horgad föl, és még nem olvasta Kalmár Tibor közelmúltban megjelent anekdotázó köteteit, jól fog mulatni. Ha mégis olvasta volna őket, ráismerhet itt az újrahasznosított (olykor elsajátított) epizódokra, szellemességekre.

Aki meg nem figyel ezekre, csak Karcsi ágybeli, combszendvicses kalandjaira koncentrál, az is nagyon fog(ja) élvezni – hm, nem frivol ez itt kissé? Ami a szöveget illeti, lehetett volna kevésbé egyenetlen: vagy metaforikusabb, akár a Boccaccio-fordítások, vagy pedig szépelgéstől mentesebb, direktebb, mint egy becsülettel megírt pornóipari mű. Esetleg humorosabb, mint Királyhegyinek az Alfréd, a basszista című, ma már csak idézésekből ismert pornovellája.

Kalmár ráadásul nagyon ravasz szerző. A szövegben elrejtett egy nagy csomó anakronizmust, olyan kifejezést, amit ma megértünk, viszont amelyeket a regény jelenidejében még egyáltalán nem használtak, nem is ismerhettek. Ugyanazt a hősét hol így nevezi, hol úgy, az oktatási és politikai intézményeket szintén, abban a korban még nem létező gyógyszerre hivatkozik, egy finom illatszer beszerzését húsz évvel a feltalálása előttre datálja. Szórakozik velünk – szerintem még a markába is röhög –, hogy vajon mi, olvasók észrevesszük-e a szándékos hibákat.

De én megtaláltam őket, bibibibiiii, és kérem a jutalompontokat!

Kalmár Tibor

Kalmár Tibor

Kalmár Tibor: Ágyról ágyra. Szex a lelke mindennek
K.u.K. Kiadó, 2014
240 oldal, teljes bolti ár 2400 Ft
ISBN 978 615 536 1128

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

„De hisz ez tiszta pornó” – csattant fel a szerkesztő, amikor először beleolvasott a kéziratba. Kétségkívül, nagyon sok sikamlós, az erotika határát némileg talán át is lépő szexjelenet olvasható ebben a regényben. Ám mindez csak ahhoz segít, hogy egy huszadik századi „hírhedett kalandor”, egy pesti nőfaló sorsán keresztül illusztrálja a század második felét, az úgynevezett szocialista világ, elsősorban a főváros éjszakai életét.

Ismert művészek, igaz színházi anekdoták fűszerezik a népszerű színházi rendező valóban borsos történetét, mely a legendás, Valahol Európában című film forgatásával kezdődik, és a 2000-es években ér véget.