Egybefonódó múltak | Fábri Péter, Kováts Kriszta, Nádasdy Ádám: Budapest Bámészko

Posted on 2014. június 9. hétfő Szerző:

0


KovátsK_Budapesti-bámészko-bor180BJI | 

Vajon azok is értik, érzik-e ennek a sanzonkönyvnek a levegőjét, akik még nem töltötték be az ötödik vagy a negyedik ikszet? Mert Kováts Kriszta sikerrel játszott estjének rajongói főként ők, akik egyrészt tudják, hogy ezek bizony Fábri Péter szerelmes dalai, és a szerelem tárgya, célpontja ez a szépséges, csúnyácska főváros, Budapest.

A város, mágnáspalotáival és megkopott bérházaival, a kevés kivétellel már lezárt átjáróházakkal, hidaival, a híres és hírhedett lakóival – az emberekkel, akik már rég nincsenek köztünk. Persze csak fizikai valójukban, mert az emlékekben nagyon is elevenek. Megőrizte őket a hangosfilm, a színházi fotósok albuma, a kottafüzet, a nyomtatott könyv.

A cédé melléklettel fölszerelt kötet bő egy órányi zenét ad, és emlékezésre késztet. Míg a koncerteken csak a saját múltcserepeinkre vetődött a fény, és juttatta eszünkbe – kinek-kinek – a maga fiatalkorát, most Kriszta sétált egynéhányat Nádasdy Ádámmal, és együtt bámészkodtak. Így kapcsolódnak Fábri szövegeihez most Nádasdy emlékei. De persze ő is több a magánembernél, az ő emlékei is távlatosabb történetekhez és történésekhez kapcsolódnak, olykor ezek meg történelemmé válnak…

A magunk ifjúkorának, meg apáink generációjának alakjait halljuk – vagy véljük hallani. Illetve látjuk is itt a könyvben, főként a két Inkey (Tibor és Alice) képein. Nádasdy is szeretett bámészkodni a városban, az ő múltja immár belefonódik Fábriéba – és minden lemezhallgatóéba.

A Bámészko koncertváltozatáról már írtam ezen az oldalon. Most a dalokat a szövegekkel együtt újrahallgatva tűnik fel, hogy ez a gyöngéd városszerelem milyen egyszerű szavakkal fogalmazódott meg. Fábri nagyon vigyáz minden szavára, hogy a hallgató torka szoruljon össze, ha Rejtőt, Jávort,  Domján Editet, Karádyt, Seress Rezsőt idézi meg. Hogy lehetőleg csak a záró sorban bukkanjon fel a név, amit persze már előre vár a néző.

Többször (sokszor) meghallgatható lemez, a hozzáolvasható dalszövegekkel, és némi közös nosztalgiázás Nádasdy írásaival.

A Kováts Kriszta Kvintett-240Kováts Kriszta, a KK Kvintett, a zeneszerzők, szóval mindenki – és hadd emeljem ki a bámészkodás krónikáját rögzítő fotóst (Képessy Bence) és a tervezőt is – szerethette ezt a munkát nagyon, mert szép kis sanzonkönyv született.

Fábri Péter, Kováts Kriszta, Nádasdy Ádám: Budapest Bámészko
Kossuth Kiadó, 2014
62 oldal, CD melléklettel, teljes bolti ár 3490 Ft
ISBN 978 963 097 9719

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Kováts Kriszta budapesti legendákról énekel. Nádasdy Ádám minden témához írt egy-egy miniesszét. A könyv és a Fábri Péter szövegére írt dalok szereplői Füttyös Gyuritól Karády Katalinig budapesti emberek; az Andrássy úttól az Elvarázsolt kastélyig budapesti helyek, de régi rádiós és tévéműsorok is, a Szabó család, a Táncdalfesztivál és az Önök kérték. Zene Wolf Péter, Gallai Péter és Vedres Csaba. A könyv CD-melléklettel jelenik meg.