Sem démon, sem liba – ember | Juliet Grey: A fényűzés napjai

Posted on 2014. május 29. csütörtök Szerző:

0


borito.inddBodó Viktória Booklány |

Végre megérkezett a trilógia második része is! Book­lány már várta. Vannak ugyanis olyan könyvek, melyek minden prekoncepció dacára egyszerűen csak jók, mi több: vannak olyan (igen ritka) írók, akik egyszerűen, témától függetlenül csak tudnak írni. Jók karakter­ábrá­zolásban, kellemesen szövik a szálakat és olyan miliőt teremtenek, amibe jóleső bele­feled­kezni, dacára a témának.

Ha valamiről írtak már százszor, ezerszer, jól és rosszul is, akkor az ez a korszak, ez az asszony: Marie Antoinette és kora. Ábrázolták már démonnak, felelőtlen libának, áldozatnak, magára hagyottnak és élvhajhásznak egyaránt, csak egynek nem: embernek. Valakinek, akit uralkodónak és trónra neveltek, aki megszámlálhatatlan szabálynak kellett engedelmeskedjen, és aki sokszor erőn felül próbált meg felszínen maradni. Amikor kamaszlányként elhagyta otthonát, hogy Franciaországba távozzék, ott felesége legyen egy soha nem látott trónörökösnek, a mély vízbe dobták be: boldoguljon egyedül a francia udvarban, pedig annál zsúfoltabb, intrikusabb és szabályokkal agyonbonyolítottabb helyet keresve sem lehetett találni a korabeli Európában.

Ebben a környezetben kellett felnőnie, uralkodóként helytállnia, örököst szülnie, mégpedig úgy, hogy állandó céltáblája volt a gúnynak, a gyűlöletnek. Ő volt az, akit átkoztak, ha nem volt mit enni – márpedig gyakran nem volt már akkoriban –, s az is ő volt, akit okoltak minden hibás lépésért, amit csak a korona elkövetett. A létezése önmagában só volt a sebekre, hiszen az osztrák császárnő lánya, a majdani császár húga mindig idegennek számított Franciaországban, mindenki szemében.

Ezekről az évekről szól ez a kötet: a trónra lépés napjától a forradalomig követi a királyné sorsát Juliet Grey [Leslie Sara Carroll], ismét úgy forgatva a tollat, mintha valami nagyon érzékeny hangszeren játszana. Kiválóan vezeti végig a hiteles történelmi eseményeken a karaktereit, a tévedés esélye nélkül, komoly háttérmunkát láttatva a sorok mögé. Kevesen képesek arra, hogy ennyire élővé tegyenek egy ennyire régen élt alakot, ilyen éles fényben rajzoljanak meg egy történelmi korszakot. Ráadásul öröm olvasni, minden sorát. Nem üres és egy percre sem válik giccsé. Még mindig azt kell mondanom, amit az előző könyv kapcsán is leírtam: kiváló könyv, remek szerző tollából. Így kell ezt csinálni!

Fordította: Kovács Kristóf

Juliet Grey (Fotó: Ron Rinaldi)

Juliet Grey (Fotó: Ron Rinaldi)

Juliet Grey: A fényűzés napjai — Mária Antónia uralkodása
Tericum Kiadó, 2013
448 oldal, teljes bolti ár 3970 Ft
ISBN 978 615 528 5257

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

1774, Párizs. Mária Antónia mindössze tizennyolc éves, amikor trónra kerül XVI. Lajos feleségeként. Az uralkodópárra hatalmas feladat hárul: megőrizni a Bourbon-dinasztiát, és távol tartani Franciaországot a tengerentúlról fújó forradalmi szelektől. Vajon hogyan birkózik meg mindezzel az ifjú királyné? Feladja-e szórakozásait, extravagáns életmódját, a ruhaköltemények vásárlását, a szenvedélyes színházba és operába járást?

Mária Antónia próbál felülkerekedni az őt körülvevő pletykákon és intrikákon, s miközben sokszor szomorúan botorkál házassága sötét útvesztőiben, boldogan hordozza méhében gyermekét, majd titkos szerelembe bonyolódik a svéd Fersen gróffal.

Franciaország tragikus sorsú és fényűző életviteléről elhíresült királynéjának tizenöt évnyi uralkodásáról szól ez a lebilincselően és történelmileg hitelesen megírt regény, amely a Mária Antónia életét megörökítő trilógia második kötete.