Pressler és a MÁV Szimfonikusok a Müpában

Posted on 2014. május 21. szerda Szerző:

0


Menahem Pressler, a legendás hírű, idős zongorista lép a pódiumra a MÁV Szimfonikus Zenekarral május 24-én a Művészetek Palotájában.

Pressler Menahem Pressler plays02

Menahem Pressler annak a zongorista generációnak egyike, melyet Vladimir Horowitz, Alfred Brendel, Van Cliburn, Cziffra György, Szvjatoszlav Richter neve fémjelez.

1923-ban született, és 23 évesen, a San Franciscó-i Nemzetközi Debussy Zongoraverseny megnyerésével „tört be” az Egyesült Államokba. Néhány évnyi szólista-diadalmenet után 1955-ben megalapította a Beaux Arts Trio nevű hegedű-cselló-zongora triót, amely rövid idő alatt a világ legelismertebb kamaraegyüttesévé vált.

„A Beaux Arts Trio önmagában álló kategória” – írta róla a New York Times, a Washington Post szerint pedig „az alapítása óta eltelt több mint 50 év alatt a Beaux Arts Trio az egész világon a zongoratrió műfajának arany-etalonja lett.”

A Trió 2008-ban búcsúzott a koncertpódiumtól. Pressler azóta szólistaként koncertezik tovább, és a leghíresebb vonósnégyesek kamarapartnereként. Az utóbbi időben többek között a Berlini Filharmonikusok, az Orchestre de Paris, és a Concertgebouw zenekarával lépett fel.

A május 24-i, szombati koncerten Mozart utolsó, minden korábbinál elmélyültebb és személyesebb hangú zongoraversenye csendül fel előadásában. A zenekar Mozart egyik legnépszerűbb vígoperájának, a Figaro házasságának nyitányát adja elő Csaba Péter vezényletével, valamint Saint-Saëns III. (Orgona) szimfóniáját szólaltatja meg, melynek szólistája Szamosi Szabolcs.

Műsor

W. A. Mozart: Figaro házassága – nyitány
W. A. Mozart: B-dúr zongoraverseny K. 595
C. Saint-Saëns: III. (Orgona) szimfónia op. 78

Közreműködik:
Menahem Pressler – zongora,
Szamosi Szabolcs – orgona

Vezényel: Csaba Péter

2014. május 24., szombat 19:30
Művészetek Palotája (1095 Budapest, Komor Marcell u . 1.)
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A helyek nagy része bérletben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még pró­bál­kozni, akár a koncert előtt is.