Amikor a hóhért akasztják… | Camilla Grebe, Åsa Träff: A terapeuta

Posted on 2014. április 30. szerda Szerző:

0


Grebe-traff_A-terapeuta-bor180Fekete Judit |

Pár évvel ezelőtt rengeteg helyen lehetett olvasni a szaftos bulvárhírt, miszerint Csernus Imre válik. Akkor azon gondolkodtam, vajon mért nem látta időben saját magánéleti válságát, és ha mégis látta, mért nem aka­dályozta meg. Hisz ki más tudná a lelki nyava­lyákat rendbe tenni, ha nem épp a lélekdoki? Akkor azt nyilat­kozta, nehéz volt megértenie és elfogadnia, hogy amíg sok-sok embernek segít (többek között) pár­kapcsolati kríziseket megoldania, a saját problémáját észre sem vette. Ékes példája annak, hogy bizony a pszichiáterek, pszichológusok is pontosan úgy működnek, ugyanazokat a bakikat követik el, mint mi. Hogy egy szakember a magánéletében hogyan reagálja le azt a problémát, amivel épp hozzá szoktak fordulni, az mindig nagyon érdekes. Talán pont valami hasonló lehetett az alapötlete Camilla Grebe és Åsa Träff testvérpárnak is, amikor megírták A terapeuta című pszichothrillert.

A történet főszereplője Siri, az elismert viselkedésterapeuta, aki profi módon kezeli pácienseit, találkozott már szinte az összes kórképpel, a lelki gubancok mindegyikét kapásból vágja. Ám az egyik páciense komolyan kezdi aggasztani: a fiatal lány gyerekkora óta problémás, önsorsrontó és erősen öngyilkos hajlamú. A lány egyszer csak gyanúsan boldog lesz, kiegyensúlyozottá válik, ami nem hagyja nyugodni a terapeutát. Gyanakodni kezd, mert érzi, hogy valami nem stimmel, pedig látszólag épp sínen az élete. Ám amikor a saját házánál találja holtan a lányt, minden összeomlik. Egyre furcsább események követik a halálesetet, míg rájön, a gyilkos épp őrá vadászik. Csak ok nincs. Siri előtt pedig egy fájó, régi tragédia emléke idéződik fel.

A történet nem túl bonyolult, és fejünket sem zavarják össze meglepő, furfangos fordulatok. A történet hangsúlya ugyanis nem is annyira a cselekményen van. Nem kell tocsognunk a vérben, nincs feldarabolt hulla a mélyhűtőben, egyéb jól bevált húzások sem sokkolják az olvasót. Idegeinket inkább a megfelelően adagolt lélektani hadviselés rojtozza ki, és a szerzőpáros ebben bizony egészen kiváló.

A sztori egyes szám első személyben íródott, ettől egészen közelről figyelhetjük, hogyan kezdi el feldolgozni Siri a saját lelki traumáját. Eleinte tudomást sem venne róla, ám apránként egyre inkább rákényszerül a saját érzéseiben vájkálásra, és ez talán számára még nehezebb, mint pácienseinek. Mintha két, egymással hadakozó énje lenne: a szakemberé és a magánemberé. A folyamatos feszültséget pedig éppen az adja, ahogy lassan a saját félelmeivel kénytelen szembenézni. A szerzőpáros egyike, Åsa pszichológusként dolgozik, ezáltal a terápiák, a páciensek kezelésének módja, a karakterek megformálása is teljesen hiteles, egy kicsit a valódi pszichológus/pszichiáter szemével látjuk a szereplőket. Akik nem csupán jók vagy rosszak, a helyzetük soha nem fekete vagy fehér, megértjük az árnyoldalt is. Mert mindennek oka van, és adódhat úgy, hogy a fájdalom, valakinek az elvesztése véglegesen eltör bennünk valamit. Persze a szerzőpáros sem felmenteni akarja a bűnösöket, inkább megértetni velünk azt, hogy miből ered a bűnük, mi a motiváció.

És hogy mit tanultunk a terapeutától? Hogy miként kell fejest ugranunk és elmerülnünk saját félelmeinkben ahhoz, hogy megismerhessük önmagunkat és a miérteket. Hogyan kell mindent lerombolni ahhoz, hogy aztán valami sokkal jobbat építhessünk. Jó pár skandináv krimi felfalása után ki merem mondani, a női szerzők talán még finomabban és precízebben járják be a lélek minden zegét-zugát – egy másik skandináv szerzőnő, Karin Alvtegen krimijeinek is pontosan ez az erőssége. Dicséret jár a könyv fordításáért is, egy pszichothriller esetében kifejezetten hangulatgyilkos lehet az (ha már krimiről beszélünk), ha a fordítás nincs a helyén. Erdődy Andrea tökéletesen adja vissza a borongós, „pszicho” hangulatot, ahogy egy-egy szép, csordogáló leírásba szinte észrevétlenül csúszik bele a gyilok.

A testvérpár ezzel a krimijével azonnal felkerült a svéd bestsellerlistákra (vegyük ezt ráadás ajánlónak). Mi, olvasók ugyanis kifejezetten szeretjük, ha időnként bepillanthatunk a kulisszák mögé.

Camilla Grebe & Åsa Träff

Camilla Grebe & Åsa Träff

Camilla Grebe, Åsa Träff: A terapeuta
Animus Kiadó, 2014
Skandináv krimik sorozat
368 oldal, teljes bolti ár: 3 590 Ft
ISBN 978 963 324 1455

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Siri Bergman, a harmincas éveiben járó, jó nevű pszichoterapeuta sokféle fájdalommal és kórképpel foglalkozik. Egyik páciense, a nehéz múltú, önpusztító hajlamú Sara a javulás jeleit mutatja, ám Sirit mégis nyugtalanítja valami, s rossz előérzete csakhamar be is igazolódik: épp az ő háza előtti partszakaszon találják holtan a fiatal lányt. A rendőrség számára egyértelmű, hogy gyilkosság történt.

Sirit nagyon megviseli az eset, szorongásai, amelyeket férje egy évvel korábbi, tragikus halála okoz, erős félelemmé alakulnak át. Úgy érzi, hogy figyelik. Az erre utaló jelek sokasodnak és egyre vészterhesebbek, Siri már attól retteg, hogy páciense gyilkosa ezúttal őt vette célba. Hiába töpreng, ki akarhat ártani neki, képtelen rájönni. A zaklatások elől menekülve elköltözik a házából, ám amikor megtudja, hogy egy férfit letartóztattak, mint Sara gyilkosát, nyugodt szívvel tér vissza otthonába karácsonyozni. De hiú reménynek bizonyul, hogy végre fellélegezhet…