A világot felforgató kokain nyomában | Roberto Saviano: ZéróZéróZéró (előzetes)

Posted on 2014. április 28. hétfő Szerző:

0


Saviano_ZéróZéróZéró_bor180Április 30-án kerül a boltokba Roberto Saviano új, életveszélyes regénye, a ZéróZéróZéró.

Roberto Saviano, az olasz oknyomozó újságíró, aki hét évvel ezelőtt a nápolyi maffia, a camorra működését leplezte le új könyvében, melynek címe ZéróZéróZéró, a világot behálózó kokainkereskedelemről ad mélyreható, hiteles tudósítást a hétköznapi hírek hátterére és magyarázatára éhes olvasónak. Előző botrányt kavaró könyve, a 2006-ban megjelent Gomorra Olaszországban tüntetéshullámokat indított el, de szerte a világon felhívta a figyelmet a maffiaszervezetek által okozott gazdasági, környezetvédelmi és erkölcsi károkra.

Azóta sikerült megtörni a camorra évtizedekig megingat­ha­tat­lannak hitt hatalmát a szervezet fejének „levágásával’. Az ügy magyar vonatkozása, hogy 2009-ben Nagylaknál fogták el Giancarlo De Lucát, a Casalesi-klán egyik vezetőjét; 2011-ben pedig Michele Zagariát, az utolsó nagyvadat is sikerült kézre keríteni.

Saviano Nápolyban született (1979). Az elmúlt években írt könyvei az oknyomozó újságírás csúcsteljesítményei, könyveiről és életét, egzisztenciáját alapvetően korlátozó, bátor kiállásáról a legfontosabb európai írók is elismerően nyilatkoztak, Umberto Ecótól Salman Rushdie-ig. A ZéróZéróZéró egy évvel ezelőtti, olaszországi megjelenésekor már 3800 napot töltött rendőri védelem alatt. Új személyazonosságot felvéve új lakóhelyre költözött, hogy ismét hétköznapi életet élhessen. Elképzelhető, hogy ez az utolsó kötete.

A könyv címe szakmai kifejezés, a három nullás a legtisztább kokain. Saviano regény­szerűen megírt oknyomozó riportja rámutat a gazdasági világválság és a drog­keres­kede­lem kap­csolatára is, mert meggyőződése szerint a drogkereskedelemben megforgatott pénzek nélkül a legnagyobb nemzetközi pénzügyi szervezetek aligha élték volna túl a vál­ságot…

Roberto Saviano

Roberto Saviano

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró
Fordító: Matolcsi Balázs
Partvonal Kiadó, 2014
432 oldal, teljes bolti ár 3290 Ft
ISBN 978 615 528 3178

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

„A kokainról írni olyan, mint használni. Egyre több hírt akarsz, több információt, érezni akarod a zamatukat, nem tudsz nélkülük élni. Függő vagy. Hiába követik a történetek az általános sémát, melyet már jól ismersz, elbűvölnek a részletek. Befészkelik magukat a fejedbe, és addig maradnak ott, amíg egy másik, hihetetlen, de igaz mozzanat át nem veszi a helyüket. Nincs mese, egyre inkább rászoksz, és reméled, hogy nem fognak jelentkezni az elvonási tünetek. Számomra ezek a hírek csak fellobbanó, és egy pillanatra elvakító lángcsóvák. Meg fülsiketítő robaj odabenn, a gyomromban. De miért csak én hallom ezt a robajt? Minél beljebb hatolok a kokain fehér poklába, annál nyilvánvalóbb, hogy az emberek semmit sem tudnak. Nem tudják, hogy a nagyvárosok alatt egy folyó hömpölyög, egy folyó, amely Dél-Amerikában ered, és Afrikán át minden irányba elágazik. Az emberek meg sétálnak Rómában a Corsón, Párizsban a sugárutakon, Londonban a Times Square-en. Nem hallanak semmit? Hogyan bírják elviselni ezt a zajt?

A kokainnal kapcsolatos cikkek a legutóbbi két évből:

Immár a kokain és a marihuána is kimutatható több nagyváros levegőjében – NOL.hu

Kokain száll a spanyol levegőben – INDEX.hu

Egy tipikus öszvér-lebukás Európa kokainkapujában – INDEX.hu

Újabb csempészési módszerek megjelenése – INDEX.hu

A 2010-es Stohl-botrány kapcsán kezdtek el igazán beszélni a hazai helyzetről – ATV, interjú Zacher Gáborral

Növekvő átmenő kereskedelem itthon, csökkenő grammárak

Megjelent a folyékony kokain Magyarországon, HÍR24, 2013

Nyugat-Európában már a kisebb jövedelműek drogja is, 2012

Az eddigi legnagyobb kokainfogás Magyarországon, 2014. január