Két vallás határán | VIII. Henrik / Globe-előadás az Urániában

Posted on 2014. március 7. péntek Szerző:

0


henrik-plakát-220Bedő J. István |

Ez itt nem a dévaj mulatozás helye. Shake­speare-ben az a rossz vagy a jó, hogy bár­melyik művét nézzük meg, folyton a mai napot juttatja eszünkbe. Az Uránia Globe-szín­házi sorozatában a nagyon vérbő (erek­ben is, kiontva is…) rene­szánsz kort idézte fel a VIII. Henrik.

Komoly elemzés dolgában célszerű Géher István pro­fesszor azóta is felülmúlhatatlan Shakespeare- olvasó­könyvéhez fordulni, hogy egy kicsit tájéko­zottabban nézelődjünk Henrik király korában. Ez a király fiatalon nősült, dinasztikus házasságot kötött néhai bátyja özvegyével, Aragóniai Katalinnal, de hát sehogy sincs élő fiú utódjuk. Pedig az nagyon kell.

A király mögött, a háttérben egy igazi machiavellista szarkeverő áll, Wolsey bíboros, aki saját jól felfogott gazdagodása érdekében adja a jobbnál jobb tippeket, és intrikál, mint a gép. Az immár jócskán középkorú (negyvenes, de akkor máshol voltak a határok) Henrik király (Dominic Rowan) beleszeret egyik udvarhölgyébe, Boleyn Annába, és addig mesterkedik, amíg Katalint elűzheti a háztól, és a másik nőt elveheti. Az esküvő idején Anna már túl van a hatodik hónapon, és hamarosan életet ad a király (habár ismét lány) gyermekének. Hepiend.

Katalin királyné (Kate Duchêne) magalázkodik

Katalin királyné (Kate Duchêne) magalázkodik

A Shakespeare-kutatás egyik ága vitatja a szerzőséget, a másik hitelesíti, de gyenge darabnak tartja a művet – voltaképpen egyikkel sem érdemes foglalkozni. WS mester óvatosan navigálta hajóját a különböző érdekcsoportok és vélemények között, hiszen a mű megírásakor még nem egészen hat évtized múlt el Henrik halála óta. Ennyi idő alatt többször fordulhat a szél, a dinasztiák és a korábbi királyok megítélése.

Ebben a történetben igazi dráma nem is zajlik, hiszen nem a korona a tét. Ámde a levegőben sistereg a protestantizmus, erősödik és teret hódít. Wolsey bíboros ájtatos és kenetteljes figura, és forró drótja van Rómával – vagy legalábbis azt hiteti el, hogy sikerül érvényteleníttetni a Katalinnal kötött házasságot. Amikor mégsem, repül (+ vagyonelkobzás + különös halál a börtönben…). Csak egy odavetett mondatból tudjuk meg, hogy Wolsey utóda egy bizonyos Thomas More lett, vagyis ahogy nálunk is említik: Morus Tamás… Henrik a katolikus egyházzal a szakításig jut, és ehhez szekundál neki a canterburyi érsekké előléptetett Cranmer. (A színpadon az anglikán egyház megszületése éppen csak említtetik.)

Wolsey bíboros (Ian McNeice)

Wolsey bíboros (Ian McNeice)

A több évi történéseket öt felvonássá sűrítő Shakespeare-nél a társadalmi háttér izgalmas. Buckingham herceget rögtön az elején koholt vádakkal letartóztatják, aztán panaszkodjon, ha tud. A már említett Wolsey intrikus, harácsoló figura (éppen csak a történelmi helyzetnek tudható be, hogy gyárai és stadionjai nincsenek), akit aztán a király, miután kormányzati és diplomáciai képes­ségeit kihasználta, el is dobott.

Ha már az ellenlábas Cranmer érsek szóba került: hajlékony gerincű udvaronc ő is, mindig megtalálja a nyalásra alkalmas talpat.

A spanyol Katalin – mint a kor szinte minden királynéja – csak az utódszülő gép szerepkörére volt kárhoztatva. Ha a gép nem működik (pláne ha a királynak már mástól bizsereg), koncepciós perrel zárdába vagy száműzetésbe lehet küldeni, de a legbiztosabb, ha még a múltját is kellően befeketítjük.

A szép és szűziesnek mondott Boleyn Anna (Miranda Raison) sakkfigura csupán a táblán, egy már érett úr emeli magához. (A filmváltozatokban Henriket kissé reálisabbá festik: büdös szájú…). DE: ő lesz az egyes számú (Tudor) Erzsébet anyukája. Géher könnyűvérűnek mondja Annát, Donizetti operájában viszont ő is áldozat – ennyit az írók fantáziájáról

A Globe előadásában a már megszokott módon látjuk és élvezzük a 17. századi előadást, díszesen, de díszlettelenül. Ahogyan a mű elemzésében Géher István is érzékelteti, itt nem a címszereplő az igazán drámai hős, hanem azok, akiknek a jelleme szikrázva csap össze az eseményekkel. Legfőképpen Katalin királyné (Kate Duchêne), hiszen ő már a második király feleségeként szolgálja a dinasztikus célokat, nem ő (hanem a kor higiéniája) a hibás, hogy a fiú utódok mind meghaltak. Övé az igazi fenség, amit akkor érzünk át, amikor visszautasítja, hogy kolostorba vonuljon. Természetszerűleg érezzük kemény artikulációján (mi nézők), hogy az angol számára nem anyanyelv, de pompás a dikciója, és amit mond, attól Henrik helyett is szégyelljük magunkat.

Boleyn Anna (Miranda Raison)

Boleyn Anna (Miranda Raison)

Wolsey bíboros nem egyszerű intrikus, Ian McNeice hozzáadja súlyos, elhízott alkatát, hogy gusztustalannak is lássuk.

A történet valószínűleg azért kaphatta a Shakespeare leggyöngébb darabja címkét, mert nem igazi királydrámát írt meg, sőt. 1613 farsangján Stuart Mária feleségül ment Frigyes pfalzi fejedelemhez, s ha a forrásoknak hinni lehet, ez alkalomból születhetett a mű. Ez az alkalmiság indokolja, hogy öt csinnadratta is van benne, koronázás, esküvő, keresztelő satöbbi. De mindezek eltörpülnek a tény mellett, hogy ha Shakespeare-t nézünk, a saját korunkat látjuk a darab tükrében. (Még a csinnadrattáiban is…)

William Shakespeare: VIII. Henrik / Globe / Uránia
Rendező: Mark Rosenblatt
Díszlet- és jelmeztervező: Angela Davies
Zeneszerző: Nigel Hess

A főbb szerepekben:
VIII. Henrik: Dominic Rowan
Katalin királyné: Kate Duchêne
Wolsey bíboros: Ian McNeice
Boleyn Anna: Miranda Raison
Thomas Cranmer: Colin Hurley
Campeius: Michael Bertenshaw

A magyar felirat Vajda Endre műfordítása alapján készült.

2014 – az Urániában is Shakespeare-emlékév. A British Council támogatásával az eddig bemutatott műveket továbbiak egészítik ki az év során, és megismétlik A makrancos hölgy (A hárpia megzabolázása) káprázatos sikerű előadását is.

A londoni Shakespeare’s Globe színház további előadásai az Urániában

2014. március 6. és 11. 19:00 – Rómeó és Júlia
2014. április 10.19:00 – Ahogy tetszik
2014. június 10.19:00 – Minden jó, ha jó a vége
2014. június 24. 19:00 – Marlowe: Dr Faustus
2014. július 8. 19:00 – V. Henrik
2014. július 22. 19:00 – Vízkereszt vagy amit akartok
2014. augusztus 5. 19:00 – A makrancos hölgy
2014.augusztus 19. 19:00 – VIII. Henrik
2014. szeptember 2. 19:00 – Rómeó és Júlia

Shakespeare születésének 450. évfordulója
2014. április 23.19:00 – A vihar (Az amerikai Stratford Festival produkciója, Christopher Plummer főszereplésével)

A Globe 2014/15 évadának új előadásai
2014. október 24. – Macbeth
2014. november21. – A Vihar
2014. december 27. – Szentivánéji álom