A jellemtelenség jellemrajza | Shakespeare: Coriolanus / London, National Theatre

Posted on 2014. február 7. péntek Szerző:

0


Jacqueline Boatswain (Valeria), Tom Hiddleston (Coriolanus)

Jacqueline Boatswain (Valeria), Tom Hiddleston (Coriolanus)

Bedő J. István |

Nem túlságosan elkoptatott darab nálunk WS mester Coriolanusa, a színházi adattár szerint az elmúlt hatvan évben ötször került színre, de ebben benne van a komáromi Magyar Területi Színház előadása és a HoppART társulat átirata is.

Mivel a történet ekképpen kevésbé ismert, nem árt felidézni. Róma népe lázong a gabona drágasága miatt, és mert a gazdagoknak jut minden, addig a szegény éhezik. Mindezekért Caius Martiust, a plebejusok körében népszerűtlen hadvezért okolják. Ő korábban személyes bátorságával győzött a Rómára támadó régi ellenség ellen, és most, hogy a volszkok ismét Róma ellen vonulnak, újra őt kérik fel a csapatok vezetésére. Hadi sikerei alapján a győzelem helyszínéről (Corioli) Coriolanus dicsérő nevet kap, s konzulnak választják. Ez a szolgálat azonban még jobban kihozza belőle akarnok gőgjét, a tömegek lebecslését. A nép választott képviselői, a néptribunok ellene lázítanak, s végül száműzik Rómából.

Coriolanus az egykori ellenségnek kínálja fel szolgálatait, hogy bosszút álljon lenézett és hozzá hűtlen városán. Előbb atyai barátja, a simulékony – és kellően manipuláló – Menenius Agrippát küldi a város kíméletet kérni, de ő elutasításra talál. Ekkor Coriolanus anyja, felesége és gyermeke jön könyörögni. A korábbi győztes meginog, békét kínál, de a volszkok vezére a második köpönyegfordítást már halállal jutalmazza.

Deborah Findlay (Volumnia; fotó: Johan Persson)

Deborah Findlay (Volumnia; fotó: Johan Persson)

A londoni National Theatre előadása kétszer került az Uránia műsorára, egyszer egyenes adásban (az ottani helyi idő szerint), majd másnap is – mindkétszer zsúfolt házzal. Nagyon nagy várakozás előzte meg, ami inkább az előadás különlegességének szólt. Hiszen hihetőleg kevesen tudták előre, hogy a játszó helyszín sem szokványos. Nem dobozszínház, az egykori banánraktár, a Donmar a helyszín. (Az 1977 óta színházként létező épület történetéről érdemes itt többet elolvasni.) A Trafó belső terére hajazó terem csupán fényekkel és néhány székkel az eszköztelen Shakespeare-i színházat idézi fel. A darabot a Donmar művészeti igazgatója/főrendezője Josie Rourke állította színre.

Shakespeare története pezseg a vértől (az élettől) és tocsog a vérben. A történetben vérlázító eseményeket idéz fel a plebs, elégedetlen az arisztokráciával, elégedetlen nyomorával, körülményeivel, ráadásul demokratikus jogaitól is megfosztani készülnek őket. Érthető tehát a lázongás. És hiába ér el sikert Caius/Coriolanus, az egyik oldali pozitívum nem nyomja le eléggé a mérleget ahhoz, hogy elfelejtsék: a köz vagyonát mégiscsak elsikkasztotta, és az arisztokráciát gazdagította tovább. A népnek sem az utcai hangjait nem hallja meg, sem képviselőinek szavát. Pedig itt minden nagyon hangos. És ez már a játékstílusról szól. A londoni Nemzeti Színházban mernek ordítani. Talán túl erősen rögződött bennem, hogy volt idő, amikor éppen a színpadi halkság, a visszafogottság igyekezett megmutatni: a forrongó érzelmeket fedő nyomja le, az nem hagyja kifutni. Hát itt aztán zubog minden. A Tom Hiddleston által megformált Coriolanus éppen az az öntelt bunkó, akit annyira tudunk ma is utálni. A sok-sok szellemes és ironikus Shakespeare-alaktól eltérően nagypofájú és önhitt. Egy korai Muhammad Ali, aki csak a ringben alakít nagyot.

Meneniust, a nagy túlélőt Mark Gatiss adja – a legnagyobb pillanata nem az, amikor a hasról és a testrészekről szóló, Plutarkhosz által is lejegyzett tanmesével próbálja igazolni az arisztokraták uralmát (és győz), hanem amikor szembesül azzal, hogy két senkifia volszk katona hajtja el a vezér táborának kapujából (és veszít). A tömény megaláztatás folyik le az arcvonásain.

Tom Hiddleston (Coriolanus), Hadley Fraser (Aufidius)

Tom Hiddleston (Coriolanus), Hadley Fraser (Aufidius)

A tömény megalázás pedig a volszk vezér, Aufidius (Hadley Fraser) nagy ütőkártyája. Háromszoros bosszút kell állnia Coriolanuson: elsőként az elvesztett városért, Corioliért, másodszor az áruló befogadásáért (ti. hogy magán tett erőszakot ezzel), s harmadszor mert a békeajánlattal elveszni látszik a rómaiakon veendő bosszú.

Deborah Findley (Volumnia, C. anyja) és Jacqueline Boatswain (Valeria, C. felesége) gyönyörűen tragikus alakok, még ha az ő fenséges tragédiájukat a korábbi sok vér el is halványítja.

Amilyen egyszerű a tér, olyan lélegzetelállítóan egyszerű és szellemes a világítás, ami minden háttérdíszletet pótol és helyettesít. Bár a színház (mint olvasom) nem nagy és átlátható terű, a tévékamerák igazi nyertesekké a világközvetítés nézőit tették.

Följebb írtam, a darabot igen kevésszer játszották az elmúlt hetven évben. Pedig a politikai köpönyegforgatás mindig aktuális téma – csak éppen nem mindig volt lehetőség beszélni róla. Amikor picit lazult a gyeplőszár, 1964-65-ben, majd 1985-ben vették elő. Aztán most 2010-ben a független HoppArt. Vajon jelez valamit ez az idősor, vagy csak véletlen az egybeesés? Minél régebbi a történet, annál időszerűbb.

És legvégül: vajon mit rendezett volna tegnap a történetből Alföldi Róbert, és mit (ma) Vidnyánszky Attila?

Tom Hiddlestone

Tom Hiddlestone

Shakespeare: Coriolanus / National Theatre; London
Rendező: Josie Rourke

A főbb szerepekben:
Jacqueline Boatswain – Valeria
Peter De Jersey – Cominius
Alfred Enoch – Titus Lartius
Deborah Findlay – Volumnia
Hadley Fraser – Aufidius
Mark Gatiss – Menenius Agrippa
Tom Hiddleston – Caius Martius Coriolanus

* – * – * – *

2014 – az Urániában is Shakespeare-emlékév. A British Council támogatásával az eddig bemutatott műveket továbbiak egészítik ki az év során, és megismétlik A makrancos hölgy (A hárpia megzabolázása) káprázatos sikerű előadását is.

A londoni Shakespeare’s Globe színház előadásai az Urániában

2014. február 13.19:00 – VIII. Henrik
2014. február 27.19:00 – A makrancos hölgy
2014. március 6. és 11. 19:00 – Rómeó és Júlia
2014. április 10.19:00 – Ahogy tetszik
2014. június 10.19:00 – Minden jó, ha jó a vége
2014. június 24. 19:00 – Marlowe: Dr Faustus
2014. július 8. 19:00 – V. Henrik
2014. július 22. 19:00 – Vízkereszt vagy amit akartok
2014. augusztus 5. 19:00 – A makrancos hölgy
2014.augusztus 19. 19:00 – VIII. Henrik
2014. szeptember 2. 19:00 – Rómeó és Júlia

Shakespeare születésének 450. évfordulója
2014. április 23.19:00 – A vihar (Az amerikai Stratford Festival produkciója)

A Globe 2014/15 évadának új előadásai
2014. október 24. – Macbeth
2014. november21. – A Vihar
2014. december 27. – Szentivánéji álom