Álmokból üzletet | Veiszer Alinda: Bridge generáció

Posted on 2014. január 17. péntek Szerző:

0


Veiszer_Bridge generáció-bor180Bodó Viktória Booklány |

Prezi, Ustream, LogMeIn. Ha valami érdekes az üzleti világban egy kívülálló számára is, az pontosan ennek a három cégnek a története és az üzleti életről vallott felfogása. A startupok világa. Ez az az izgalmas és (ná­lunk) új üzleti modell, ami másutt már forra­dal­masította a műfajt, nálunk pedig most éli első vi­rág­zását.

Ezek a cégek a „mindent másképpen” elvet vallják a korábbi, velük összehasonlítva nehézkes, lassan fejlődő, ún. hagyo­mányos üzleti modellel szemben. Gyorsabban fejlődnek, mint elődeik, értelemszerűen nemzetközi piacokra törnek, és valami olyat szolgáltatnak, ami újító. Ezek tulajdonképpen a »miért nem nekem jutott ez eszembe?« típusú mondatok környékén sűrűn előforduló ötletek. A különbség csak abban áll, hogy vannak, akik az egyedi ötletük megvalósításáért áldozatokra is képesek, miközben üzleti aggyal gondolkodnak. Mások pedig nem. Ez ésszerűnek tűnik, azonban erre nagyon kevesen képesek. Az egyediség, a nemzetközi szemlélet és az ingyenmunkával megspékelt üzleti gondolkodás a gyors, nagy siker reményében ritka együttállás. Nálunk ezt még csak tanulják az érdekeltek, akár az első fecskék példáján is. Ezen fecskék pedig a Prezi, az Ustream és a LogMeIn.

El tudom képzelni, hogy nem hallottál még róluk, olvasó. Pótold be! Ha valami tanulságos lehet az ember számára, az a sikeres másként gondolkodók életútja. Még akkor is, ha tulajdonképpen fiatal emberekről beszélünk, akik ki tudja, hol fognak tartani hatvanéves koruk környékén? És ami ennél is fontosabb: milyen követői hullám jön majd utánuk, milyen lesz a következő generáció, és hogyan fogja megváltoztatni a közgondolkodást, az üzleti szférát, az országot?

Elvégre nekik már ez is a céljuk. Az általuk létrehozott Bridge Budapest pont erre törekszik. Meg akarják mutatni, fórumot és segítséget nyújtva, ötleteknek helyet, teret és támaszt adva, hogy sikerülhet. Másnak is. Magyarországról is. Vagyon és politika nélkül is. Ahogy nekik.

Ebben rejlik a hatalmas erénye ezeknek a cégeknek. Ugyanis valóban lenyűgöző, amit a maguk területén produkálnak, de az szűken nézve csak a gazdasági kérdés. Ám ők ennél tovább mennek: hiszik, hogy sok dolgot meg lehet változtatni ebben az országban. Le lehet győzni az évszázados beidegződéseket vagy a lustaságot, le lehet rombolni az olyan sajátosan magyar »miért nem«-kultúrát, és az igenek országává változtatni hazánkat is. (…)

Veiszer Alinda nagyon érdekes interjúkötetet hozott össze az alapítókkal. Tetszett, hogy meglátta a rést, és írt róluk, beszélgetett velük. A könyv szerkesztése szintén piros pontot érdemel: tartalomhoz igazított forma. Egy dolog nem volt ínyemre való (…), jobban jelen volt az ő személye ebben a kötetben, mint amit olvasni jóleső lett volna. Az a stílus, ami szóban olyan megragadó, írásban mesterkéltnek hatott. Mindezzel együtt inspiráló könyv a Bridge generáció. Booklány szerette.

Az írás teljes terjedelemben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Veiszer Alinda (Fotó: Orosz Péter/vaol)

Veiszer Alinda (Fotó: Orosz Péter/vaol)

Veiszer Alinda: Bridge generáció
Kossuth Kiadó, 2013
200 oldal, 2990 Ft
ISBN 978 963 097 6398

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Veiszer Alinda új kötete betekintést enged az első három magyar startup vállalkozás, a Prezi, a LogMeIn és a Ustream életébe. Az ismert tele­víziós műsor­vezető-szerkesztőtől megszo­kott, iz­gal­mas inter­júkban, történetekben a tulaj­dono­sok személyes gondolatain keresztül ismerhetjük meg e cégek történetét, min­den­napjait. Őszintén vallanak a kezdetek nehézségeiről, a sikerhez vezető útról, a kitűzött célokról, sikerekről és bukásokról, csakúgy mint sajátos élet- és cégfilozófiájukról, illetve az általuk létrehozott Budapest Bridge céljairól.

Veiszer Alinda Prima Primissima-díjas riporter. 2011-ig kulturális televíziós műsorok házigazdája, melyek közül a leghosszabb ideig, öt évig, a Záróra című portrésorozata futott. Elsősorban beszélgetéseket készít, közéleti és kulturális témákban.