Izraelről – őszintén (előzetes) | Ari Shavit: Hazám, az ígéret földje

Posted on 2013. november 21. csütörtök Szerző:

0


Shavit_Hazam bor180»Brutális őszintesége« folytán került már meg­jelenése előtt a nemzetközi érdeklődés közép­pont­jába Ari Shavit izraeli író és újságíró Hazám az ígéret földje című könyve a The New Republic nevű amerikai hírmagazin szerint. A könyv, mely New Yorkban és Budapesten egy­idejűleg látott most napvilágot, monumentális ri­port­ban dolgoz­za fel a modern Izrael történetét.

Shavit több száz oldalon keresztül érvel a cionizmus alaptétele mellett: a zsidó nép fennmaradását csak a palesztinai államalapítással lehetett biztosítani. Másfelől a megszállt területekről való kivonulást a szerző feltételnek tekinti Izrael Állam fennmaradásához. A modern Izrael hányatott és sokszor ellentmondásos történetét Shavit kifejezetten a nem zsidó közönség számára írta meg.

A könyvvel kapcsolatos felfokozott várakozásokra jellemző, hogy a New York-i Natan Alapítvány már megjelenés előtt 50 000 dolláros díjat ítélt meg a könyvnek. A legnagyobb hazai könyvportál, a Bookline pedig a TSTours Utazási Iroda jóvoltából kétszemélyes szentföldi utazást sorsol ki azok között, akik december 15-ig megvásárolják a könyvet.

Ari Shavit lesz az egyik fővendége a 2014-es Budapesti Könyvfesztiválnak.

Ari Shavit

Ari Shavit

Ari Shavit: Hazám, az ígéret földje
Atlantic Press Kiadó, 2013
Fordította: Bokor Pál
656 oldal, 5000 Ft
ISBN 978 615 503 3308

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

Felejtsd el, amit eddig tudtál a kibucról, a jaffai narancsról, a Maszadáról, az izraeli atombombáról, a megszállásról, Izrael háborúiról és gazdasági csodájáról. Felejtsd el, mert Ari Shavit durvaságig őszinte monumentális riportjából kiderül, hogy semmi nem úgy volt.

A szerző az izraeli atombomba atyjától a volt belügyminiszterig megszólaltat mindenkit, aki még él és tudja az igazságot arról, hogyan vált földönfutóvá 1948-ban Lydda palesztin város 35 ezer lakosa. Hogyan rejtették el izraeli mérnökök a Negev sivatagban épült urándúsítót. Hogyan és miért vált az ezredforduló táján Tel-Aviv a zene, a drog és a szex egyik világközpontjává.

A könyv – éppen kíméletlen igazmondása miatt – már megjelenése pillanatában heves viták tárgya. Shavit nemcsak mondja, hanem tények és tanúk által elhitetni is igyekszik, hogy Izrael elpusztul, ha nem vonul ki a megszállt területekről. Ez persze nem tetszik Tel-Avivban. De Shavit szerint Izrael elpusztul akkor is, ha nem semmisíti meg az iráni atomreaktort. Ez persze nem tetszik Washingtonban. Ám ettől még igaz lehet, s hogy igaz-e, arról az olvasónak kell döntenie.

Ari Shavit izraeli újságíró és író, bennszülött izraeli. A hadseregben a légi deszantnál szolgált, a Héber Egyetemen filozófiát tanult. A nyolcvanas években a Koteret Rashit című progresszív hetilapnál dolgozott. A kilencvenes évek elején a Szövetség a Polgári Jogokért Izraelben nevű szervezetnek volt az elnöke. 1995-ben belépett a Ha’aretz című balliberális napilaphoz, itt most politikai rovatvezető és a szerkesztőbizottság tagja. Közben a közszolgálati televíziónál is dolgozik mint vezető kommentátor, és amerikai politikai tévéshow-k gyakori vendége, jelenleg a legismertebb Közel-Kelet-szakértő. Nős, egy lánya és két fia van, családjával a Tel-Avivtól nem messze fekvő Kfar Shmariahuban él.