Art Market Budapest 2013 | Nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár

Posted on 2013. november 21. csütörtök Szerző:

0


Ledényi Attila

Ledényi Attila

A november 28-án nyíló Art Market Budapest Magyarország egyetlen és Kelet-Európa leg­je­len­tősebb kortárs képző­művészeti vására. A vásár idejére Budapest Európa kiemelt kultu­rális központjává válik. A megnövekedett nemzetközi és ha­zai kiállítói érdeklődés követ­keztében ma már a hely szűkössége az egyik fő gond. A nemzetközi kortárs képző­művészeti vásár igazgatójával, Ledényi Attilá­val beszél­gettünk.

Az Art Market Budapest indulása óta számot­tevő nemzetközi vásárrá vált.
Magyarországon olyan színvonalas művészeti tartalmat reprezentáló kortárs galériás közeg alakult ki, amely kiindulópontjául szolgálhatott akár egy tisztán kortárs vásár megrendezésének is, ráadásul a képzőművészet iránti figyelem is növekedésnek indult idehaza. Az Art Market Budapest 2011-ben jelentkezett először nemzetközi kortárs művészeti vásárként, és máris tizenkétezer látogatót vonzott. Az idei eseményre pedig már nemcsak mint Magyarország, hanem mint egész Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi vásárára készülünk: a külföldi kiállítók száma meghaladja a hazaiakét, a várható látogatottság 20.000 feletti.
Az idei évben érezteti a hatását az is, hogy tavaly óta jelentősen bővült a vásár nemzetközi beágyazottsága. A kortárs képzőművészet önmagában is inspiráló és izgalmas közeg, az Art Market Budapest pedig megkönnyíti a kontaktusteremtést művészet és közönsége között. Csaknem 500 művész munkáit láthatja a látogató több mint ötezer négyzetméteren.

Idén milyen célokat tartanak szem előtt?
Egy művészeti vásár a kortárs képzőművészet bemutatásának és népszerűsítésének legizgalmasabb módja. Ez a mi esetünkben is jól nyomon követhető: már eddig is sok ezer látogatót varázsolt el a bemutatott anyag sokszínűsége, a művészek és alkotások nagy száma és a műfajok látványos keveredése. A vásár tehát mindenkinek szól, aki nyitott, érdeklődő, aki minőségi, kulturált szórakozásra, inspiráló élményekre vágyik. A közönség felkészültebb része, a műértők, műgyűjtők és a művészeti szakma számára pedig a különlegességek, újdonságok, a galériásokkal, művészekkel, a hazai és külföldi szakértőkkel való találkozás lehetősége teszi vonzóvá.

Art Market Budapest, 2012 (AW)

Art Market Budapest, 2012 (AW)

Milyen programelemekkel bővül a választék?
 Természetesen a legfontosabb programelem maga a vásár, aminek területét az idei évben a korábbinál is „akciódúsabbá” tesszük. Továbbfejlesztjük például a szobrászat, mint látványos, de sokak számára még kevésbé ismert és gyűjtött műfaj szerepét: »sCULTURE/szKULTÚRA« néven egyrészt a Millenáris épületei közötti köztéren szoborparkot építünk, másrészt a belső terekben is hangsúlyosabbá tesszük a szobrászat jelenlétét.
Az ART+ elnevezésű program is, amelynek keretében performanszok, művészeti akciók mutatkoznak be: nemzetközileg ismert New York-i performer fellépése éppúgy része ennek, mint például a helyszíni szoborépítés vagy a „fényművészeti” akció. Akik ínyencként szeretnének többet megtudni a művészeti világról, azok számára kerekasztal-beszélgetéseket, könyvbemutatókat rendezünk. A vásár napi zárása után pedig a helyszínen kialakított találkozóhely, az AFTER.BAR segít a galériásokkal, művészekkel, gyűjtőkkel közelebbi személyes kapcsolatokat is kiépíteni.

Az elmúlt években kiemelt téma volt a kortárs cigány képzőművészet, a kelet-európai fotóművészet, a zsidó identitás és a kortársművészet kapcsolata. Idén mire számíthatnak a látogatók?
Idén a korábbiaknál globálisabb, bizonyos tekintetben elvontabb téma kerül fókuszba, a „La Grande Migration” elnevezésű programunk a migráció társadalmi jelenségének kortárs képzőművészek általi feldolgozását járja körül, mintegy húsz alkotó munkáját mutatjuk be.

Art Market Budapest, 2012 (AW)

Art Market Budapest, 2012 (AW)

Milyen új országok mutatkoznak be idén a kiállítók között? Hogyan választják ki a növekvő számú érdeklődők közül a kiállítókat?
Az újakkal együtt idén húsz fölé emelkedik a kiállító országok száma. Az Art Market Budapest figyelmének középpontjában egy virtuális régió áll, amelyet „fiatal Európának” neveztünk el, és amely a volt kommunista országok és szovjet utódállamok művészeti felhozatalát kiegészítve szélesebb művészeti közeget ölel fel azoknak a művészeknek és kiállítóknak a bevonásával, amelyek – akár nyugat-európaiként is – képesek inspirációt, vérfrissítést hozni. Helyhiány miatt kifejezetten izgalmas kiállítókról is kénytelenek voltunk idén lemondani, a vásár jelenlegi 5-6 ezer négyzetméteres alapterülete a jövő évben akár növekedhet, bár úgy érzem, a látogatói élvezhetőség kritikus határa közelében vagyunk.

Mennyire beszélhetünk manapság magyar jelenlétről a nemzetközi kortárs képzőművészetben?
A perifériáról fokozatosan beljebb kerülünk. A szélesebb piacon viszont még visszafogott az „izgalom” a magyar művészek iránt, a magyar még nem eléggé „szexi”. Budapest jelen pillanatban még csak alig látható pont a világ képzőművészeti térképén. A helyzetet nagyon jól jellemzi, hogy az Art Basel, a világ talán legfontosabb vására egyik kiállítója a fülem hallatára magyar művészét lengyelként mutatta be egy érdeklődőnek. Mindazonáltal szélesedő érdeklődést és növekvő elismerést érzé­kelünk.

Art Market Budapest, 2012 (MF)

Art Market Budapest, 2012 (MF)

Melyik a kedvenc, modellértékűnek tekin­tett nemzetközi művészeti vására?
Sok vásárt látok, jókat és unalmasakat egyaránt. Bár elég távol esik a klasszikustól, számomra a New York-i Independent a legnagyobb élmény: okos, izgalmas, és mindig képes inspirálni, a belső terek kialakítása tekintetében nagyon érzékeny, inkább hasonlít egy komplex kiállításra, mint sok kicsi stand egymásmellé építéséből létrejövő vásárra.

Fotók: Mesterházy Fruzsina (MF) és André Wagner (AW)

(Rövidített szöveg. A teljes interjú itt olvasható.)

Art Market Budapest, 2013

2013. november 28.–december 1.
Budapest, Millenáris