Othellótól Frankensteinig | London legnagyobb múltú színházai Budapesten

Posted on 2013. szeptember 6. péntek Szerző:

0


A makrancos hölgy (Globe)

A makrancos hölgy (Globe)

Szeptembertől a londoni National Theatre és a Shakespeare Globe színház 2013/14-es új évadával folytatódnak a tavasszal nagy sikerrel indult színházi közvetítések az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A British Council támogatásával megvalósuló tizenkét vetítés közt számos Shakespeare-klasszikus kerül műsorra, valamint újra látható lesz Danny Boyle híres Frankenstein adaptációja is.

Mindkét neves intézmény jubileumi évadot hirdetett, a National Theatre-t kereken ötven esztendeje alapították, a Globe színház pedig a jövő évben – az egész színházi világgal együtt – Shakespeare születésének 450. évfordulóját ünnepli.

A mozivászonra szánt »Globe on Screen« évad a háború megpróbáltatásait és a béketeremtés kihívásait életszerűen ábrázoló V. Henrik előadásával kezdődik szeptember 12-én. Ezt követi Shakespeare keserédes komédiája a viszonzatlan vagy éppen érdemtelen szerelemről, a Vízkereszt, vagy amit akartok október 31-én, mely korhű díszletekkel, jelmezekkel és zenei betétekkel varázsolja elénk az eredeti 1601-es Globe-beli bemutatót.

Vízkereszt, vagy amit akartok (Globe)

Vízkereszt, vagy amit akartok (Globe)

December 27-én kerül műsorra Shakespeare legtöbb botrányt kavart komédiája, A makrancos hölgy, melyben a szereplők nyelvi leleményekkel teli dialógusokban próbálnak túljárni egymás eszén. Az évad további részében olyan, korábbi Globe sikerdarabokat láthat a közönség, mint a VIII. Henrik (február 13.), a Rómeó és Júlia (március 6.) és az Ahogy tetszik (április 10.). A hamisítatlan brit kiejtéssel megszólaló előadások a maguk teljességében kerülnek a mozivászonra, műfordítások alapján készített magyar feliratokkal.

A fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő National Theatre 2009 óta folyó műholdas közvetítéseinek idei programjában egyaránt szerepelnek új produkciók és a korábbi évadok legsikeresebb darabjai.

Othello (National Theatre)

Othello (National Theatre)

A 2013/14-es »NT Live« évad az Othello új felfogásban színre vitt, modern környezetbe helyezett történetével kezdődik szeptember 26-án 20 órakor, melyet a londoni közönséggel egy időben, élő közvetítésben láthatnak a nézők az Urániában. Ezt követően október 24-én Shakespeare becsvággyal és árulással átitatott tragikus története, a Macbeth elevenedik meg a mozivásznon a Manchester International Festival produkciójában. A főszerepet az elismert Shakespeare-színész Kenneth Branagh játssza, aki társrendezőként is közreműködik. Az 50. évforduló tiszteletére olyan népszerű NT darabok kerülnek újra műsorra, mint a Hamlet (november 21.), az Olivier-díjas Rory Kinnearral a főszerepben, vagy Danny Boyle látomásszerű Frankenstein-adaptációja (december 12. és 19.), mellyel az Oscar-díjas filmrendező a Trainspotting, a Gettómilliomos és a 127 óra sikere után visszatért a színház világába. A páratlan színészi játék és rendkívül erős vizualitás több díjat is hozott a produkciónak, melyben a Doktor és a Szörny szerepét váltott szereposztásban játssza Benedict Cumberbatch és Johnny Lee Miller. Az NT Live évad további részében a Tony-díjas Alan Bennett The Habit of Art című műve (január 16.) és Shakespeare időtlen tragédiája, a politikai cselszövé­sekkel tarkított Coriolanus élő közvetítése (január 30. 20:00) látható az Uránia Nemzeti Film­színházban.

Frankenstein (National Theatre)

Frankenstein (National Theatre)

A két kivétellel este 7 órakor kezdődő vetítésekre jegyek vásárolhatók az Uránia jegypénz­tárá­ban és honlapján, valamint a Jegymester hálózatában. Emellett a Shakespeare’s Globe elő­adá­sok esetén oktatási intézmények számára lehetőség van kedvezményes délelőtti vetítésre is.

Részletes ismertetők és videó előzetesek az Uránia Nemzeti Film­színház honlapján láthatók.

Előzetesek:
Shakespeare’s Globe on Screen 2013/14
National Theatre Live
National Theatre 50. évforduló
Frankenstein

A nyitó kép: Hamlet – Rory Kinnear (National Theatre)

Forrás: British Council, Uránia Filmszínház, Pannonia Szórakoztató Kft.