Nagyértékű reneszánsz remekmű a Móra Múzeumban

Posted on 2013. szeptember 6. péntek Szerző:

0


Cernotto_Szent Katalin-ÁLLÓReneszánsz festmény ritkaság kerül letétként a szegedi Móra Ferenc Múzeumba: Stefano Cernotto velencei festő Szent Katalint ábrázoló alkotása egy aukción bukkant fel még 2011-ben. A restaurálási munka közben derült fény arra, hogy új tulajdonosa igazi ritkaság­hoz jutott, ugyanis Cernotto festményeiből mindössze négy ismert a világon.

A hányatott sorsú festmény az 1910-es évek közepén került a szegedi Back-gyűjteménybe: Begavári Back Bernát gazdag gabonakereskedő apránként lenyűgöző, több mint ezer darabból álló képzőművészeti kollekciót vásárolt össze. Az Alexandriai Szent Katalint ábrázoló alkotást egy neves müncheni műkereskedő közvetítésével szerezte meg. A második világháború alatt a patinás gyűjtemény szétszóródott, így a kép Back halála után Kamlach Frigyesné birtokába került. A festményt az ő örökösei adták be a 2011-es aukcióra.

Tavalyelőtti felbukkanásáig pontosan nem lehetett tudni, hogy a mű melyik itáliai festőművész alkotása. A Szent Katalin-képhez az árverésen jutott hozzá új tulajdonosa, aki azonnal restaurál­tatta a rossz állapotú festményt: a munkafolyamat során többek között röntgen­felvételek és infra­vörös fotók is készültek róla.

Cernotto_Szent Katalin

Cernotto: Alexandriai Szent Katalin (1530 és 1542 között)

Az alkotást olasz szakértő bevonásával vizsgálták tovább, melynek során bebizonyosodott, hogy Alexandriai Szent Katalin képét egy velencei művész, Stefano Cernotto festette az 1530-as évek végén. Az alkotó valószínűleg Tiziano munkatársa lehetett, és mind a mai napig mindössze négy festménye ismert – ezért is számít igazi ritkaságnak a Katalin-kép, mely most letétként kerül be a szegedi Móra Ferenc Múzeumba. A több mint félmilliárd forint értékű művet szeptember elejétől a Kultúrpalota reneszánsz termében láthatja a nagyközönség.

A keret restaurálásáról

Móra Ferenc Múzeum – 6720 Szeged Roosevelt tér 1-3.