Rastaman Vibration | A jövő a kezdet kezdete. Bob Marley füveskönyve

Posted on 2013. augusztus 1. csütörtök Szerző:

1


Marley_A jövő a kezdet kezdete-bor180Hepper Richárd

Bob Marley Füveskönyve. Na, fogadjunk, hogy arra gondoltál! Jó hírem van: Tévedsz! Hatodjára olvasom végig, és komolyan, sehol egy sütirecept. Tehát: mi ez? Vékony könyvecske, rajta egy mosolygós, bizalmat ébresztő ember, benne pedig – interjúk. Vallomások. Vagy mondjuk inkább tanításnak? Esetleg: szent könyv. Mondjuk annak túl egyértelmű.

A lényeg: A Hope Road (kifejező!) 56-os számú házban a falakat Bob Marley-cikkek borítják. A Marley múzeumot látogatók legnagyobb része megcsodálja, majd rohan tovább, keresve a csodát. Pedig a lényeg: állj meg egy kicsit, a csoda ott van. Hát nem ilyen a reggae zene?

Gerald Hausman kreatív-írás tanárként évekig hordta a házba a tanítványait. Most ezzel a könyvvel a házat hordja a tanítványokhoz. A rövidke könyv a rasztafarianizmus tárháza. Már csak ezért is ajánlott. Azoknak is, akik nem raszták. Egyrészt, hogy megismerjék ezt a kultúrát, másrészt pedig, mert az egész könyvet átjárja a „rastaman vibration”. Lefordítani csak nagyon lököttül tudnám (rasztamanus borzongás), lényeg, hogy jobban érzed magad tőle.

Sem reggae-s, sem raszta nem vagyok, nem hiszek Jah-ban (a raszták Istene), és – minő furcsaság – zöldet sem szívok, mégis megvan ez az érzés… Hadd magyarázzam el. Vonatkoztassunk el a reggae-től. Ott van a kilencvenes évek egyik legnagyobb pop(!) slágere, Prince Ital Joe (igen, ő raszta) és Marky Mark közös száma/klipje, a United. Nézd meg. Jó szám, egyszerű klip, és kívül-belül átjár a libabőr.

Marley-illusztrNézem, hallgatom, és az első pillanattól kezdve tudom, hogy a világ egy jó hely. Hogy a boldogságért nem foggal-körömmel kell küzdeni, hanem egyszerűen van. Hogy nem vagyok egyedül, mert mindenki a testvérem, legyen fekete, sárga, fehér vagy hupikék. És hogy számtalan csoda van előttem, csak egy pillanatra meg kell állni és meglátni, majd, amikor eljön az ideje, menni tovább, mert arrébb, valahol máshol a világ szintén tele van csodákkal. Ez a rastaman vibration.

És nyilván ez a reggae, és ez Bob Marley. Ez árad a könyvből. A raszta vallás – gyakori és számomra legfeljebb informatív – taglalásán túl ez van minden lapon. Végtelen hit a világban, a jövőben, a jóban. Hisz a raszták mindig pozitívak – írja. „Ne próbálj meg a szavaim mögött más értelmet keresni” írja. Úgy érti, ahogy kimondja.

Ettől lesz értéke az üzeneteknek. „Nem kell csodás módon énekelned, el is mondhatod, mint szöveget.” Nem megnyugtató félhazugság, vigasz, egyszerűen csak így van. Nem idézek többet – pedig itt van a tollam végén –, Marley egyszerű fogalmazásában jobban ütnek ezek a mondatok. Tudod, hol találod őket.

Béke ez, de nem a hanyattdőlős, „úgyiseljönajó”-féle betépett, ragacsos tunyaság. Ha kell, küzd, tesz, akar. De nem görcsösen, átrohanva az életen, hanem ésszel, még inkább: szívvel, lélekkel.

Azt mindig tudtam, hogy a rock ’n’ roll nem (csak) zene, hanem életstílus, de igaz ez a (valódi) punkra, a rapre, és még… na, hadd ne szedjem össze. Most azt is megtanultam, hogy a reggae-re is igaz ugyanez.

Ez a könyv, ami nem áll másból, mint Bob Marley interjúiból, maga a tömény reggae. Pozitív, őszinte, jó. Nem remény van benne, valami több. Bizonyosság, hogy minden jó lesz. Sőt: már most jó. Csak észre kell venni, és hagyni. (És persze tenni érte, amikor kell.) Összetartozás, őszinteség, a jövőbe vetett hit.

Reggae a könyvben. Lehetünk bárhol, este hatkor egy szökőkút előtt olvasva, vagy a Duna-parton ücsörögve, míg hajók húznak el a napsütésben, esetleg az ágy előtt, a padlószőnyegen csücsülve: egyszerűen jobb lesz tőle a világ.

Van még egy mondata, amit csak leírok ide, mert nem létezik jobb összefoglalása Marley gondolatainak. „…Ez a jövő. Jó lesz… Ez a kezdet. Először berasztásítják a hajukat, azután megértik az üzenetet, és becsületessé, igazzá válnak.”

A jövő a kezdet kezdete. Bob Marley füveskönyve
Libri Könyvkiadó, 2013
112 oldal
ISBN 978 963 310 0714

* * *  * * *

Marley-IND01-230A könyv kiadói fülszövege

Bob Marley hajdani otthona: ma múzeum. A termek falain Bob szavai olvashatók. Marley barátja, a raszta művész, Neville Garrick a ’60-as ’70-es években megjelent újságcikkekkel, interjúkkal borította be a Hope Road 56 falait.

Egy csapat diák Gerald Hausman vezetésével nekiállt leírni e rengeteg szöveget, és Bob Marley lányának segítségével összeállították ezt a kötetet. Aforizmák, szívből jövő üzenetek, versek, a szavakból áradó bölcsesség ezentúl nem csak a zenével együtt inspirálhatja Marley rajongóit.

Fordította Pap Zoltán

A jövő a kezdet kezdete. Bob Marley füveskönyve
Libri Könyvkiadó, 2013
112 oldal
ISBN 978 963 310 0714