Dés Mihály: Pesti barokk

Posted on 2013. május 14. kedd Szerző:

0


dés_pesti-barokk-bor180Budapesti házibulik a nyolcvanas évek derekán. Szerelmi bonyo­dalmak, hódítások, megcsa­lások, barátságmítoszok, világ­jobbító dumák, politikai viccek, szamizdatok.

A Pesti barokk főszereplője Koszta János is ebben a világban van otthon; pontosabban ebben a világban otthontalan. Dés Mihály nagyszerű első regényében ennek a korszaknak és környezetnek nem is annyira emléket állít, mint inkább a mítoszoknak, emlék­futa­moknak a nyomába ered. Újraírja, átgondolja őket. Az ájtatos legendaképzésnek ugyan­annyira híján van ez a kalan­dokban bővelkedő szellemes regény, mint a retro­csala­mádénak.

A könyvben több műfaj is – mintha irodalmi farsangbál lenne – izgalmasan találkozik egy­más­sal. Családregény-betétek, levele­zé­sek, naplók, önéletrajzok, anekdoták, viccek, ügynök­jelentések válta­koznak a mű lapjain. A Pesti barokk játék a valósággal, hiszen annak lapjain a fiktív karakterek mellett valódi, hús-vér személyek is szerepelnek; a határvonalak elmosód­nak. Szellemessége szintén többrétegű: akadnak itt vaskos humorú tréfák, ironikus szólamok és irodalmi utalások.

Mivel nem generációs regény, ezért minden nemzedék élvezettel olvashatja. Aki élt már akkor, azért; aki pedig nem, azért.

Dés Mihály (Budapest, 1950) magyar irodalmár, lapkiadó és író, aki 1986 óta Barcelonában él. Magyarországon műfordító volt, lektor, kritikus és alkalmi filmszínész, a Banánhéjkeringő és A dokumentátor főszereplője. Fordításai között Borges, Carpentier, Cortázar, García Márquez, Vargas Llosa művek szerepelnek.

Spanyolországban újságíróként kezdte pályáját, cikkei, esszéi a legfőbb napilapokban és folyóiratokban jelentek meg. 1989 és ’92 között egy neves irodalmi folyóirat, a Quimera főszerkesztője, 1990 és ’93 között az El Observador nevű napilap irodalmi mellékletét irányítja, 1994-ben megalapítja Lateralt, mely 2006-os bezárásáig a spanyol nyelvű világ meghatározó kulturális folyóirata, az új spanyol és latin-amerikai írónemzedék platformja lett.

1995 és 2003 között a Barcelonai Központi Egyetem tanára, pályája során több színházi, vers- és novellaantológiát válogatott, tanulmányai, előadásai számos kollektív kötetben jelentek meg, spanyolul elbeszéléseket is publikált. A Pesti barokk az első regénye.

Dés Mihály: Pesti barokk
Magvető Kiadó, 2013
588 oldal
ISBN 978 963 143 0714