Oravecz Imre: Kaliforniai fürj

Posted on 2013. április 6. szombat Szerző:

0


OraveczI_Kaliforniai-fürj-bor180A 19. század második felében és az azt követő század­for­dulón nagy tömegek keltek útra Magyarországról Észak-Amerikába. Zömük kevésföldű parasztember vagy nincs­telen zsellér volt, de akadtak köztük szép számmal jobb mó­dúak is, akik további gyarapo­dásukat remélték a ki­vándorlástól.

Eredetileg csak annyi időt szándékoztak az Újvilágban tölteni, amennyi ahhoz kellett, hogy némi pénzt gyűjtsenek, és haza­térvén földet vehessenek, házat, istállót építtethessenek, kit milyen cél vezérelt. Csak hát odaát többnyire minden másként alakult, mint tervezték. Különös, de ez a nagy, emberi dráma jóformán visszhangtalan maradt a magyar irodalomban, és máig nincs méltó feldolgozása.

Ezen a helyzeten igyekszik változtatni Oravecz Imre regénye, mely a szinte eposzi méretű küzdelmet ábrázolja, amelyet ezeknek a férfiaknak és nőknek, fiataloknak és öregeknek, felnőtteknek és gyerekeknek az exodus, az óhazából való távozás és az új hazában való megmaradás jelentett. A regény az Ondrok gödrében megismert Árvai-család történetét mondja tovább.

Oravecz Imre: Kaliforniai fürj
Jelenkor Kiadó 2013
622 oldal
ISBN 978 963 676 5248