»Híres operettek« sorozat

Posted on 2013. február 25. hétfő Szerző:

0


Mitől jellegzetesen közép-európai, ugyanakkor ezen belül nagyon magyar az operett műfaja?

A titok a nemzeti karakter melletti sokszínűségben rejlik. Például a Kálmán-féle operett egyedi és sajátos dallamvilágában a klasszikus, romantikus operák fináléja ugyanúgy ölelkezik a magyaros verbunk ritmusaival, mint a cigányzenével és a bécsi táncparkett polkáival. A ma oly népszerű világzene hasonló módon ötvözi magába a különféle dallamokat, tradicionális népi elemeket, archaikus zenei formákat, és pont ezért válhatott a kortárs irányzatok egyik kedvelt műfajává.

Az operett a zenés műfaj különleges csodája. Fülbemászó zenei nyelven mesél az őrült szerelemről és annak akadályairól. Álomvilágba ringat, ugyanakkor elgondolkodtat. Ezeknek a meséknek ugyanis erkölcseinkben és vágyainkban ősi gyökereik vannak.

»Az operett voltaképpen a legkomolyabb színpadi műfaj, a legszebb és legszabadabb, mellyel királyokat üthetünk veszedelem nélkül nyakon, s mely tartalmas, ötletes, újítani vágyó lelkekben születve, többet rombolhat e korhadt világból… öt parlamenti obstrukciónál…«  – Ady Endre

Az operettet a szocialista esztétika jórészt ártalmas műfajnak tekintette, hitem szerint azonban ez egyáltalán nincs így. Ma biztosan nem lehet operettet írni, akárcsak görög drámát, shakespeare-i színművet vagy Verdi-korabeli operát. Ám a remekművek örök érvényűek, soha nem avulnak el, és ilyen az operett is. Megkerülhetetlen és elfelejthetetlen. Az persze természetes, hogy egyes előadások könnyen „megöregszenek”, de ez soha nem a konkrét művekre, főképpen pedig nem a műfajra vonatkozik. – Kerényi Miklós Gábor, a sorozat szerkesztője.

* * *

A sorozatban megjelenő művek:

Kálmán Imre A Csárdáskirálynő, Kacsoh Pongrác János vitéz, ifj. Johann Strauss A cigánybáró, Szirmai Albert Mágnás Miska, Lehár Ferenc Cigányszerelem, Kálmán Imre Marica grófnő, Fényes Szabolcs Maya, Offenbach Szép Heléna, Lehár Ferenc A mosoly országa, ifj. Johann Strauss A denevér, Jacobi Viktor Leányvásár, Szakcsi Lakatos Béla Szentivánéji álom, Huszka Jenő Bob herceg, Lehár Ferenc A víg özvegy, Zerkovitz Béla Csókos asszony, Kálmán Imre A bajadér, Eisemann Mihály Bástyasétány 77., Huszka Jenő Lili bárónő, Ábrahám Pál Viktória, Jávori Ferenc Fegya Menyasszonytánc

Gajdó Tamás: Kálmán Imre / A csárdáskirálynő | Híres operettek
Kossuth Kiadó, 2013