Csak kockázatok és mellékhatások | Pascal Laugier filmje: The Tall Man

Posted on 2013. február 13. szerda Szerző:

0


Tall Man plakátÍrta: Jeges-Varga Ferenc

Az egykor szebb napokat is megélt amerikai kisváros, Cold Rock haldoklik, mióta bezárt a bánya, amely a lakosság fő megél­hetését adta. Munkát már nem találni arrafelé. Az üzleteket sorra felszámolják, az utcákon egy lélek sem jár. Az itteniek többsége segélyekből él, de azt a pár dollárt is a helyi kocsmában verik el, ahol a napjaik jelentős részét töltik.

Ha valaki mégis e kopár vidékre tévedne, biztos azonnal sarkon fordulna. Barátságtalan szürkeségbe öltözött a táj, szin­te minden romlásnak indult. Mintha Cold Rockba újra bekö­szön­tött volna a középkor. Az emberek – nők, férfiak – minden méltó­ságukat el­vesztették. Semmit sem akarnak már az élettől. Nincs iskola, ahol a fiatalokat taníthatnák. Nekik sem lehet jövőjük. Cold Rock közössége minden tekintetben morális csődöt mondott.

Julia (Jessica Biel) nővér a helyi kórházban. Egykor férjével, a városban hősként ünnepelt orvossal közösen fáradoztak, hogy másokon segíthessenek. Mióta a férfi meghalt, egyedül neveli a gyermekét, s a munkájában továbbra is megtesz minden tőle telhetőt. Mégis folyton a képébe vágják, hogy nyomába sem ér a férjének. Nehezen érthető, mi bírja maradásra ezen az isten háta mögötti helyen.

Tall_Man-Jessica Biel02

Jessica Biel

A lakókat azonban nem csak a nyomorúság sújtja. A kisvárosban egymás után tűnnek el a gyerekek. Sokan tudni vélik, hogy egy rém bujkál a környező erdőben. Úgy hív­ják, a „magas ember”. Ám a rend­őrség sem az eltűnt gyerekek, sem a fantom nyomát nem találja. Mások szerint nem is létezik, csupán mu­­mus, akivel a legkisebbeket lehet ijesztgetni. Julia nem hisz a legen­dában, mígnem egy éjszaka betörnek az ő házába is…

Tele a padlás misztikus rémtörténe­tekkel, amelyek unalmas estékre ígér­nek olcsó szórakozást. Első megkö­zelí­tésben a The Tall Man sem tűnik több­nek másodvonalbeli thrillernél. Ért­hető lenne hát, ha a tartalmasabb élményt keresők az első húsz perc után csatornát váltanának vagy kisétálnának a moziból. Óriási hibát követnének el. A francia származású Pascal Laugier ugyanis csúnyán (szépen) átver mindenkit. Rafináltan építi fel a (moziban nálunk még nem látható) film dramaturgiáját: szinte minden percben éppen az ellenkezője történik annak, amit várnánk. Már-már rájövünk valami fontos dologra, erre megint az események láncolatába épített újabb csavar gázol le.

Eltűnt gyermekeket keresnek

Eltűnt gyermekeket keresnek

A The Tall Man több műfaj elemeit keveri össze: hol pszichothriller, hol misztikus, hol dráma, hol meg kri­mi. Mind­egyik külön felvonás­ként is felfog­ható. Ám a történet meglepő fordulatai nem okoznak törést a karakterek ábrázolásában, nem sérül a cselekmény szerkezete sem. Az átmenetek annyira ügyesek, hogy észre sem vesszük, mikor léptünk át egy újabb fejezetbe.

Jessica Biel komoly drámai szerepek hiányában is jó magányos anyaként, és a mellékalakok is rendben vannak, még ha a The Tall Man nem a remek alakítások miatt lesz igazán emlékezetes.

Pascal Laugier 2008-ban a brutális Mártírokkal lett ismert. Harmadik egész estés mozijában sokak szerint sokkal visszafogottabb; most nem csupán hátborzongató képsorokkal gyalogol bele a nézők arcába. Lelkileg is megdolgoztat. A szimpla horrormeséből súlyos társadalom­filozófiai gondolatmenetet bont ki. Sokkol, de nem véres csonkolásokkal vagy sikolyokkal, hanem feloldhatatlan morális dilemmával.

Laugier szembefordít racionális érveinkkel, és folytonosan változtatja a szereplőkhöz, az egész istenverte Cold Rock nyomorult lakosainak nyomorult vegetálásához való érzelmi viszonyulásunkat is. Így amikor a legvégén mellünknek szegezi az egyszerűnek tűnő kérdést: »Helyes-e jövőt teremteni úgy, hogy ebbe családok rokkannak bele« – képtelenek vagyunk felelős választ adni.

The Tall Man, 2012
Rendező, forgatókönyvíró: Pascal Laugier
Operatőr: Kamal Derkaoui

Szereplők:
Jessica Biel (Julia Denning)
Jodelle Ferland (Jenny)
Stephen McHattie (Lieutenant Dodd)
William B. Davis (Sheriff Chestnut)
Samantha Ferris (Tracy)
Colleen Wheeler (Mrs. Johnson)
Eve Harlow (Christine)
Janet Wright (Trish)

Posted in: Film, NÉZŐ