Megoldóképlet gyilkosságra | Higasino Keigo: X – A gyilkos ismeretlen

Posted on 2012. december 26. szerda Szerző:

0


higasino_X-borÍrta: virginiawoolf

Aki rendszeresen írogat könyvekről, megtanul óvatosan bánni a szavakkal, elvégre minden héten mégsem lehet unikálisnak kikiáltani egy szerzőt. Igen ám, de most nagy a baj, merthogy az X – A gyilkos ismeretlen kapcsán bizony kikívánkozik a hangos ováció. Kimondom, ahogy van: Higasino Keigo japán bestsellerszerző könyve briliáns munka. Kötelező olvasmány matematikatanároknak. És hogy miért kötelező – természetesen nem csak nekik –, cirka öt és fél perc alatt bebizonyítom. (Az sem gond, ha valaki átugorja az első néhány bekezdést, mert ahogyan a krimikben is lenni szokott, a javát a végére hagytam.)

Bár egy erős szuperlatívusszal indítottam az imént, mentségemre felhozom, hogy érdek nélkül tettem. Az történt ugyanis, hogy egy hűvös keddi napon Higasino Keigo elcsábított. Természetesen nem a világhírű szerző személyesen, hanem a könyv fülszövege. Nevezetesen az a rész, hogy egy zseniális matematikus és egy szintén csodálatos fizikus elme logikai párharca ez a krimi. Ezt olvasva, úgy éreztem, meghívást kaptam egy izgalmas szellemi keringőre, amit akkor is kötelező elfogadnom, ha a (gyilkos) számokkal korábban sosem ápoltunk szoros barátságot. Megérte kockáztatni! Kiderült, lehet úgy matematikai/logikai rejtvényeket feladni, hogy azok megfejtését még egy természettudományos értelemben kasztrált elme (szigorúan e sorok írójára értendő!) is élvezni tudja.

A regény alapképlete látszólag egyszerű: adott egy kamaszlányát (Miszato) egyedül nevelő asszony (Hanaoka Jaszuko), akinek az életében időnként felbukkan erőszakoskodó exférje (Togasi). Bűnügyi regényről lévén szó, ugye már érzik a levegőben a gyilkosságszagot? A szimatuk jó. Amikor ugyanis Togasi váratlanul megjelenik a nő lakásán, az éles vita hevében, Hanaoka és Miszato megölik a férfit.

Na, tessék. A gyilkosságnak azonban fültanúja lesz a matematikatanár szomszédjuk (Isigami), aki már régóta érez erős vonzalmat az asszony iránt, ezért felajánlja, hogy segít a bűntény eltusolásában. Isigami nemcsak a holttestet tünteti el, de bombabiztos alibit is hajlandó biztosítani a két nőnek, azzal a kikötéssel, ha minden utasítását szigorúan követik.

Mielőtt bárki ezen felbuzdulva, gyorsan fejbe kólintaná exkedvesét, majd átkiabálna matekos tőszomszédjának, ugyan takarítson már el utána, azért várjon egy kicsit. Előbb bizonyosodjon meg arról, hogy manapság itthon alkalmaznak-e matek- vagy fizikazseniket a gyilkosságok felderítéséhez. Történetesen Higasino Keigo azzal csavarint egyet a bűnügyi szálon, hogy az üggyel megbízott nyomozó (Kuszanagi) nem először pályafutása során, beavatja a halálesetbe fizikus barátját (Jukava Manabu). Mint kiderül, a két briliáns koponya – a másodikon nem a bölcsész végzettségű rendőr, hanem Isigami értendő – egy évfolyamra járt annak idején egyetemre, a szerelmes szomszéd matematika, a nyomozásban segédkező figura pedig fizika szakirányra. Miután a bűnügy tálalva, kezdetét veszi a gyilkos sakkjátszma, ahol a matekzseni a védelem, a hidegfejű fizikus pedig a vád oldalán foglal helyet. A tét nem más, mint annak a több ismeretlenes egyenletnek a megoldása, hogy mégis ki az elkövető.

Higasino Keigo

Higasino Keigo

Megannyi Columbo epizód után már nem szükséges különösebb kriminológiai vagy reáltudományos előképzettség ahhoz, hogy pontosan tudjuk, mi kell egy (tökéletes?) gyilkosság elkendőzéséhez. A legszükségesebb, hogy legyen sziklaszilárd alibink, mint ahogy az sem árt, ha bebizonyítjuk a buldogként ránk tapadó nyomozónak, hogy az indíték még nem elegendő ok arra, hogy a valóságban is elkövessünk egy ilyen súlyú bűnügyet. Isigami sem tesz mást, mint hideg fejjel, lépésről lépésre végig gondolja, és tökéletesen felépíti a szeretett nő védelmi stratégiáját. Tán felesleges hangsúlyozni, hogy legalább tíz utcahosszal előrébb jár, mint a rendőrség, így nagyon úgy tűnik, hogy a logika kiütéssel győz. Igen ám, de mi történik akkor, ha az érzelmek felülírják a rációt?

Az már biztos, hogy kettős teher s kettős kín, hogy szeretni muszáj, pláne, ha valaki egyébiránt egy ragyogó elme. Isigami, a fájóan átlagos kinézetű, mondhatni csúnya matekzseni, bármennyire is megfontolja minden egyes tettét és lépését, szerelem idején ő is esendővé válik. Rés támad a szellemi pajzsán, amin befurakodik egykori diáktársa, a szintén zseni, Jukava. Nem illendő elárulni, hogy melyikük szürkeállománya bizonyul fürgébbnek, s ezáltal ki nyeri a szellemcsatát. Habár miért ne? Rendhagyóan, a szerző a hunyó!

Higasino Keigónak a gyilkossági ügy ugyanis tökéletes alibi a (szórakoztató) matematika tálalásához. Olyan már-már filozófiai mélységű feladványokat rak ki elénk, amelyek nem csak a konkrét ügy kapcsán kínál kapaszkodókat. A fizikus figura például imamalomszerűen teszi fel a kérdést Isigaminak, hogy vajon „Melyik a nehezebb: kitalálni egy problémát, amit más nem tud megoldani – vagy megoldani azt?” Egyértelmű, hogy mindkét csodálatos elmének van megoldó kulcsa, de azért még előtte az író hagyja rágódni az olvasót. És ugye csak felesleges ismétlés lenne részemről annak hangsúlyozása, hogy matektanárok előnyben…

De senki ne adja fel. A bölcsész nyomozóknak is teremhet babér: Kuszanagi rá a perdöntő bizonyíték.

Fordító: Mayer Ingrid

Higasino Keigo: X – A gyilkos ismeretlen
Libri Kiadó, 2012

»Higasino Keigo: X – A gyilkos ismeretlen  – megvásárolható a polc.hu webáruházban.«