Az Olvasók kiadója 2011 | Agave Könyvek (3.)

Posted on 2012. szeptember 11. kedd Szerző:

0


Az Olvasók Kiadója sorozatunkban bemutatjuk az olvasók által 2011-ben a legjobbnak tekintett kiadókat. Hogy azokat is információkhoz juttassuk, akik esetleg máshova tették voksukat, a tizenkét győztes – növekvő szavazati sorrendben – maga rajzolja meg szakmai portréját. Íme a 3. helyre szavazott könyvkiadó önarcképe.

* * *

Baráth Katalin: A türkizkék hegedű2003-ban Philip K. Dick és Laurell K. Hamilton világainak találkozási pontjában indítottuk útjára az Agave Könyveket azzal a küldetéssel, hogy jó könyveket adjunk ki kompromisszumok nélkül, és minden olvasói rétegnek legyen lehetősége felfedezni új kedvenceket. Jövőre tíz évesek leszünk, és mostanra nagyon hosszú utat jártunk be: a szerzőink listája úgy bővült és bővül mindmáig, mint egy család. Vannak köztük olyanok, akik azóta elmentek, és persze páran közülük vissza is tértek, de alighanem az a legfontosabb, hogy nagyon sokan velünk vannak lassan egy évtizede – az olvasók nagy örömére.

Eleinte sci-fi és urban fantasy kiadóként ismertek meg minket az emberek, azonban Steven Saylor és Lawrence Block zseniális könyveinek köszönhetően hamar bemutatkoztunk a krimi műfajának kedvelői előtt is. Mostanra ráadásul Kondor Vilmos és Baráth Katalin éveken át tartó munkájának köszönhetően szakmai és rajongói körökben is nekünk tulajdonítják a jó magyar krimi létrejöttét. Részben e dolgoknak és részben az olvasóink ízlésének és támogatásának köszönhetően mára olyan széles palettán jelenhetnek meg a könyveink, amire az induláskor soha nem mertünk volna gondolni.

John le Carré: Suszter, szabó, baka, kémKondor Vilmos: Budapest romokbanSuzanne Collins megtalálta a rajongói közönségét az ifjúsági regényeket kedvelő fiatalok közt, John le Carrét mindenki szereti, aki kicsit is érdeklődik a kémregények és a szépirodalom iránt; Neil Gaiman kortárs, gondolkodó fantasyje pedig generációkat varázsolt el. S természetesen ezt a sort rengeteg (de tényleg rengeteg!) névvel folytathatnánk még.

Küldetésünket elhivatottan folytatjuk ezután is. A jövő újabb izgalmas könyveket tartogat, valamint egy tizedik évfordulót, amiről még nem tudjuk, hogyan ünnepeljük majd meg. Az azonban biztos, hogy a rajongóink nem maradnak ki belőle, hiszen nekik köszönhetjük ezt az évtizedet. Addig is érkeznek az őszi/téli szerzőink – például Christopher Moore, Dan Simmons és Don Winslow – új kötetei, mellettük pedig olyan új írók mutatkoznak majd be, akik az utóbbi években kivételes nemzetközi könyvsikereket tudhatnak a magukénak: S. J. Parris, Ernest Cline, Alma Katsu, China Miéville és Scott Turow.