A hit hatalma | J. R. dos Santos: Isten haragja

Posted on 2012. június 24. vasárnap Szerző:

0


Írta: Paddington

Miért fontos egy európai számára, hogy Egyiptomban az iszlamisták kerülnek-e hatalomra vagy megőrzi uralmát az egykori diktátor, Mubarak pártja? Miért fontos, hogy ki lesz a szaúdi trónörökös a „közismerten keményvonalas” koronaherceg halálával, és mit is jelent a keményvonalas jelző? Miért reagál idegesen az amerikai politika akkor, ha felté­telezi, egy iszlám ország atomfegyverre tesz szert? És hogyan kerül ide ez az egész?

Dos Santos valamennyi eddig megjelent regénye az oknyomozó riporter alaposságával térképez fel és jár körül egy-egy olyan témát, amiről az átlagolvasó valószínűleg keveset tud. Az Isten haragja félelmetes forgatókönyvet vázol fel: atombombához jut az öngyilkos merényletre készülő iszlám fanatikusok egy csoportja, mert a volt Szovjet­unióban ma sem nehéz fegyverhez, akár atomfegyverhez is jutni. A regényben negyedik alkalommal találkozunk Tomás Noronha professzorral, akinek feladata termé­szetesen nem kevesebb, mint megakadályozni a bomba felrobbantását.

Persze a professzor nem akcióhős, ezt már pontosan tudjuk róla. A titkosírások szakértőjeként kódokat fejt meg, és közben ritkán kerül olyan veszélyes helyzetekbe, mint Dan Brown hőse, a szintén titkosírásokra szakosodott Langdon professzor. Viszont igazi tanáremberként mindent alaposan megismer, és tudását aprólékosan tovább is adja éppen aktuális hallgatóságának – legyen az titkos ügynök, rajongó tanítvány vagy csak az olvasó.

Ebben az esetben részletesen megismertet bennünket az iszlám szent irataival, azok különböző olvasataival, a síiták és szunniták értelmezései közötti különbségekkel, az iszlám világon belül feszülő ellentétekkel. Megismerjük a gondolatokat, illetve az írások azon értelmezését, amelyek a dzsihád (eredetileg: Allah útján való küzdelem) mögött állnak, és amit a nem iszlám világban némiképpen egyszerűsítve szent háborúként említenek. Bár ezeket a gondolatokat egyetlen modern gondolkodású európai sem fogja elfogadni, fontos tudni, milyen eszmerendszer mozgatja a harcosokat. Hiszen ők saját életüket is gondolkodás nélkül készek feláldozni, és nekik semmi sem drága, hogy hitüket terjesszék, a hitetleneket pedig megbüntessék.

José Rodrigues Dos Santos

Az Isten haragja egy-hétvégés, de nem könnyű olvasmány. Nehéz letenni, habár nincs tele fordulatos akciójelenetekkel. Noronha professzorral talán most történik a legkevesebb izgalmas dolog, magánéletét sem szántják fel óriási tragédiák. A kötet vége felé mégis kapunk egy kis ízelítőt abból, hogy dos Santos thrillerszerzőnek sem utolsó, amikor a leendő mártír terroristát követhetjük a végkifejletig.

Olvasás után szükségünk lesz a téma emésztésére, hiszen az ünnepelt portugál szerző ismét félelmetes képet tár elénk, teljes egészében tényekre és egyházi iratokra alapozva. Könyvei közül, úgy tűnik, azok a legjobbak, amelyek címükben is hordozzák az Isten szót. (Fordító: Nagy Viktória)

A Kossuth Kiadó végre egyidejűleg dobta piacra az új dos Santost nyomtatott és elektronikus verzióban. Remélhetőleg a nyomtatott változatban kevesebb a tördelési hiba, mint az elektronikusban, ám a hibák ellenére elismerés illeti őket, mert a magyar kiadók közt elsőként utolérte a világot, és legálisan is kínálja az újdonságok e-változatát is.

J. R. dos Santos: Az Isten haragja
Kossuth Kiadó, 2012