Kettőspont – Aegon-est a Katonában | A Kispolgárokról, másképp

Posted on 2012. május 21. hétfő Szerző:

0


Gorkij: Kispolgárok (fotó: Szilágyi Lenke)

Gorkij: Kispolgárok (fotó: Szilágyi Lenke)

Aki látta a Kettőspont sorozat első két estjét – az egyik a Tersánszky–Grecsó-féle Cigányokhoz, a másik Bessenyei Györgynek A’ filozófus című előadásához kapcsolódott – az tudja: ez a fajta Aegon-est a Katonában élvezetes, gondolatébresztő művészeti összjátékot nyújt, de csak egyetlen egy alkalomra.

Sorozat ugyan a Kettőspont, de megismétel(het)etlen előadások sora, egyetlen estből sincs ismétlés. A szerkesztő, Eszéki Erzsébet koncepciója szerint ilyen alkalmakkor más szemszögből, más művészeti ágakkal közelítik meg egy „katonás” produkció kiragadott témáját vagy jelenetét. Szabad – akár szokatlan – művészeti képzettársításokkal.

A kiindulópont ezúttal a Gorkij-mű: a Kispolgárok. Pontosabban a Zsámbéki Gábor rendezte előadás egyik súlyos és mindig időszerű kérdése: a nemzedékek együttélése. Értjük-e egymást? Átadható-e a tudás, a tapasztalat? Mit jelent a folytonosság? Saját identitásunk kialakításához miért fontos a gyökereink megismerése?

„A szülők ma éppen olyan elveszett és tanácstalan generáció tagjai, mint utódaik – mondja a darabról a rendező. – Még igyekeznek összefabrikált értékrendjüket ráerőltetni gyerekeikre, de ebben sem hit, sem meggyőződés nincs – és legfeljebb annyit értek el, hogy elveszítették gyerekeik tiszteletét és szeretetét, éppolyan magányos, kétségbeesett lényekké váltak, mint az utat kereső fiatalok. Az elmúlt 110 év alatt feltehetően ez a legnagyobb végbement változás Gorkij darabjának lehetséges értelmezésében.”

Grecsó Krisztián (fotó: Dobó László)

Grecsó Krisztián (fotó: Dobó László)

Grecsó Krisztián a Mellettem elférsz című regényében hasonló vívódást tömörített egyetlen mondatba: „…a múlt valamit rakott a puttonyomba, ami csak az enyém, és én görcsösen tudni akarom, mi az.”

A május 24-i est másképp közelít mindehhez. Az erre az alkalomra készülő tánccal, ehhez választott irodalmi művekkel és mai, élő zenével – ezúttal Fullajtár Andrea vezetésével. Segítői a játékban a színház művészei, Pálmai Anna és Ötvös András. Zenél Dés László (szaxofon) és Dés András (ütők).

Az est táncos résztvevői Horváth Zsófia, Rózsahegyi Orsolya, Grecsó Zoltán és Tókos Attila, vendégei pedig Grecsó Krisztián, a 2012-es Aegon Művészeti Díj kitüntetettje és Török Ferenc filmrendező.

  • Katona József Színház (1052 Budapest Petőfi Sándor utca 6.)
  • 2012. május 24., 19.00
  • Jegyvásárlás