Két Kramer egymás ellen | Orlai Tibor a nyári bemutatóról

Posted on 2012. április 29. vasárnap Szerző:

0


Írta: Zsedényi Balázs

Világpremierre készül a Belvárosi Színház. A nyolcvanas évek hatalmas, az egész világot körbejáró filmsikere volt Dustin Hoffmann főszereplésével a történet, melyben az önmegvalósítást választó anya kicsi gyereküket az apjára hagyja, és huss. Minden addigi sztereotípia a kukába került, ilyent filmvásznon még nem láttunk. A könyv szerzője, Avery Corman színpadi változatot készített a nyersanyagként szolgáló regényből, ami idény nyáron a földalatti teátrum színpadán (házas)páros meccsként jelenik meg

Orlai Tibor

Orlai Tibor (Fotó: Fürjes Viktória)

Csaknem két év munkája van abban, hogy a Kramer kontra Kramer Magyarországra jusson. Ennek a gyümölcse mikor fog beérni?
Ebből a két évből körülbelül egy év volt, amíg a jogokat meg tudtuk szerezni. Rengeteg prezentációt kellett tartanunk arról a jogtulajdonosoknak, hogy kik vagyunk, mik vagyunk, milyen előadásokat csinálunk itt Budapesten. Mindenre rákérdeztek, meglehetősen komoly volt az elbírálási eljárás. Újabb egy év volt a szervezés, hogy most be tudjuk majd mutatni az előadást. A premier június végén lesz.

Az Esőember után most Kramer kontra Kramer következik. Tudatos a ’80-as, ’90-es évek nagy amerikai sikerfilmjeinek keresése?
Valójában ez a véletlenek összjátéka. Mindkettő tényleg véletlen volt, hiszen nem úgy keresek darabokat, hogy mi volt nagy siker a ’80-as években, és azt csináljuk meg. Mindkét esetben az eredeti regény írója saját maga készített dramatizált változatot, kvázi színdarabot a művéből. Mi pedig találkoztunk ezekkel a darabokkal – és lecsaptunk rájuk. A Kramer kontra Kramer esetében Avery Corman még most is bele-belejavít a saját munkájába; még az olvasópróba előtt is érkeztek változtatások. Ez azért is lehetséges, mert ezzel az előadással az Orlai Produkció tulajdonképpen világpremiert tart. Az író által készített darab színházi bemutatójára a világon először Magyarországon kerül sor.

Ki választja ki a bemutatandó darabokat?
Általában Zöldi Gergely barátommal közösen szoktunk keresni darabokat, de van egy csapat, amelyikkel mindig egyeztetünk, ha találunk valamit.

Az Orlai Produkció ugyan a kőszínházi struktúrán kívül működik, mégis mindig sikerül rangos művészeket szerepeltetni az előadásokban. Sok a visszatérő színész is, mint most Nagy Ervin, aki a Csókol anyád!-ban és az Esőemberben is látható.
Számomra abszolút fontosságú a művészek stabilitása, hogy jól érezzék magukat a produkciókban, amikben játszanak. Az olvasópróbán mindig el szoktam mondani: nem azért hozunk létre egy előadást, hogy kipipáljuk: megint volt egy bemutatónk, hanem részben azért, hogy minden résztvevő úgy jöjjön be, akár a századik előadásra, hogy örül, mert ezt a darabot játsszuk. Ez a szemlélet az egész munkafolyamatot jellemzi. Jó hatással van a művészekre is, hiszen biztos hátteret éreznek maguk mögött. Szerintem ez sok szempontból hozzájárul a sikerekhez. A szerepválasztáskor ezúttal az volt a fő szempont, hogy a Kramer kontra Kramer színpadi változatában – a filmmel ellentétben, ahol Meryl Streep csupán mellékszereplő lehetett – két nagy szerep van: az apa figurája mellett az író ugyanis hangsúlyosan kezelte a női főszereplő karakterét is.

Kramer konktra Kramer - plakátGyorsan megvolt a két színész?
A női főszereplőről igazán hamar eldőlt, hogy Kovács Patrícia lesz. Vele régóta szeretnénk együtt dolgozni, és most adódott egy lehetőség. A férfi főszereplő kiválasztása hosszabb folyamat volt, mert sok egyeztetési problémát kellett megoldani – de nagy öröm, hogy Nagy Ervin végül elvállalta. Nagyon fontos a rendező személye is, hiszen az a jó, ha olyan színészekkel dolgozhat együtt, akik érdeklik és izgatják, akikből ki akarja hozni a maximumot. Rába Roland azonnal igent mondott a felkérésre, mert azonnal érdekelni kezdte a történet, de a színészek is. Vele is régóta készültünk arra, hogy együtt dolgozzunk.

Miért éppen a Kramer kontra Kramer?
Mindig igyekszem olyan darabokat találni, amelyek amellett, hogy szélesebb közönségréteghez szólnak, mindig aktuális társadalmi problémákkal és alapvető emberi kérdésekkel foglalkoznak, továbbgondolásra késztetve a nézőt. A Kramerből lehetne csöpögős, szentimentális, amerikai történetet is csinálni az apáról és gyerekről, de engem nem ez izgatott ebben a darabban. Izgatott a család kérdése, a családon belüli feladatmegosztások, illetve a nők szerepe. Miért van az, hogy a nők itthon a saját útjukat akarják járni – és ez talán még inkább igaz az értelmiségi rétegbe tartozó hölgyekre –, és ez mit is jelent pontosan? Amikor a ’80-as évek elején bemutatták a filmet a mozikban, akkor ez még nem volt ennyire aktuális kérdés Magyarországon, mint most. Nagyon foglalkoztatott a történetben az is, hogy a férfiak hibája-e, hogy az a sztereotípia alakult ki velük kapcsolatban, hogy semmi mással nem foglalkoznak, csak a pénzkereséssel és a munkahellyel – vagy legfeljebb a konditeremmel. Miért nem foglalkozik a saját gyerekével? Vagy ez csak akkor történhet meg, amikor egyedül marad és rákényszerül? Ezek nagyon izgalmas kérdések szerintem.

A 2012. június 26-i bemutatót követően a Kramer kontra Kramer egész nyáron műsoron lesz a Belvárosi Színházban, illetve országszerte egyéb szabadtéri helyszíneken.

Avery Corman: Kramer kontra Kramer
Fordította: Zöldi Gergely

Szereplők:
Nagy Ervin
Kovács Patrícia
Házi Zsombor / Házi Zajzon / Lukács Marcell / Gerő Soma
Cseh Judit
Egri Márta
Mertz Tibor
Ficzere Béla

Dramaturg Zöldi Gergely
Díszlet Sebő Rózsa
Jelmez Cselényi Nóra
Videó Mészáros Katalin
Rendezőasszisztens Kis-Kádi Judit
Producer Orlai Tibor
Rendező Rába Roland

„A Kramer kontra Kramer ügyben a felperes az anya, William Kramer, hét éves kisfiú édesanyja. Az anya az eljárásban a gyermekfelügyelet megállapítását kéri a maga javára, amely felügyeletet az előzőekben, a válóper során az apának ítélt a bíróság. A törvényszék a gyermek érdekeit figyelembe véve hozta meg döntését.”
A nagy sikerű regényből 1979-ben készült film öt Oscar-díjat nyert, és azóta is klasszikusnak számít. Írója ebben az évben adaptálta színpadra, melynek világpremierje az Orlai Produkció által most bemutatott előadás.