Mozit a csirkéknek! | Tasnádi István: A fajok eredete (színház)

Posted on 2012. február 10. péntek Szerző:

0


Írta: Jeges-Varga Ferenc

A fajok eredete - Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Thuróczy Szabolcs (fotó: eozinmagazin.hu)

- Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Thuróczy Szabolcs - fotó: eozinmagazin.hu

Micsoda őrült ötlet filmet forgatni a broiler csirkéknek! A magát producernek valló István mégis hajlandó komoly pénzösszeget áldozni arra, hogy Zoltánnak az emberi evolúcióról szóló forgatókönyvéből film szülessen. A rendező korábbi, a 18 perc húsz másodperces (!), munkája volt ugyanis az egyedüli mozgókép, amely békét teremtett az egy ketrecbe zárt szárnyas közösség tagjai között. (Tarr Bélára egyenesen bevadultak!)

Egy szerzői filmes ne foglalkozzon a befogadói közeg minőségével, az ő feladata az alkotás, a producer törődik a nézőszám maximalizálással. Ugyan nem mondható mindennapinak, ha egy film elsősorban a kétlábú házi kedvenceknek készül, végeredményben azonban mindenki jól jár. Az alkotó megvalósíthatja álmait, ráadásul művét százezrek nézik meg. A tyúkok megnyugodhatnak, így a csirkefarm gondozója, Sándor is örülhet, mert a gazdálkodó által rábízott állatállományt hatékonyabban tudja nevelni. Van ebben némi logika. „Csináljuk hát meg!”

A célközönség érdeklődésének felkeltéséhez először is kell a filmben egy csirke. Lehetőleg valódi. Ha azonban a szárnyas fegyelmezetlen a forgatás során, szarik a rendezői utasításokra, akkor egy csirkeruhát öltött ember is eljátszhatja a szerepet. De ha még egy valamirevaló előadóművészt sem lehet előkeríteni, csak egy kényszeredetten lelkes producer elérhető, végleg elszakad a művészben a cérna. És akkor összedől a világraszóló vállalkozás, rászakad hőseinkre a banki hitel, megindul az individuális lejtmenet.

Szóval ezért látjuk az előadás elején egymás mellett heverni egy pince mélyén vagy egy aluljáróban szétszórt matracokon a börtönviselt, egykori büfésből lett csirkefarmi ultragondozót, a Duna tévé éjszakai műsorsávjában vetített, láthatatlan művek készítőjeként jegyzett filmrendezőt és az önbizalommal kellően felvértezett, de igen gyanús múltú üzletembert.

Ami azonban az egyéni sorsban a végpontnak mutatkozik, az egész emberiség története szempontjából a kiindulás. A Tasnádi István (és a színészek) szövegéből született „pszeudo-darwinista komédia”, A fajok eredete a három hajléktalan férfi reggeli rituáléit állítja mulatságos párhuzamba az egyedfejlődés fontos váltásaival. Ezzel mintegy egyenlőségjelet tesz az emberi faj felemelkedése és szellemi hanyatlása között. A jeleneteket az ismert tévés műsorvezető, Galambos Péter („Galamb”) ironikus kísérőszövege magyarázza.

Mucsi zoltán, Scherer Gábor, Thuróczy Szabolcs (fotó: eozinmagazin.hu)

Mucsi zoltán, Scherer Gábor, Thuróczy Szabolcs (fotó: eozinmagazin.hu)

Íme tehát az ember, aki az utca mocskából emelkedik ki, harákolva öntudatra ébred, használni kezdi, amit maga körül talál, fokozatosan megtanul artikuláltan kommunikálni, majd kialakul benne a kizárólagos birtoklás igénye. Végül annak is szemtanúi lehetünk, hogy három közül az egyik megeszi a maga készítette tükörtojást reggelire, a maradékot a második kitunkolja, az utolsó pedig belenyugvóan konstatálja, hogy ezúttal sem ő az egyenlők között az első. Kaja helyett viszont rábízzák a motyó jó részének cipelését. Nesze nekünk társadalmi szerveződés.

Dömötör Tamás rendezése nem a darwini evolúcióelméletet állítja pellengérre. Görbe tükrében inkább a »teremtett világ kontra fejlődő és változó világ« vitát látjuk megvalósulni. Az univerzális kerettörténetbe ágyazza a sikertelen filmforgatás cselekményét, melynek legviccesebb pillanata az ember és a vadtyúk egymásra találásának bemutatása.

Dömötör megkísérli felvázolni, mi lehet a tanulsága az egész evolúciónak. A három szerencsétlen flótás mindennel megpróbálkozik; koldulnak, szánni való mutatványokban csetlenek-botlanak, még a közönséget is játszó(társa)kká teszik. Sorozatban szórják a poénokat, ami csak a csövön kifér. Ennek a színháznak az egyik legnagyobb erénye, hogy díszlet nélkül, néhány újrahasznosított kellékből dolgozik, a sikere pedig egyedül az alkotók tehetségén, leleményén áll vagy bukik.

Számos gondolati és időbeli sík mosódik össze – és ellenpontozza egymást – az éles vágásokkal elkülönített jelenetekben. A filmforgatás sikertelen, az előadás végére pedig visszatérünk a kezdetekhez, az alkalmi hajléktalanszálló rendetlenségébe. Ezért is vetődik fel a kérdés, tulajdonképpen melyik is volt előbb: a tyúk vagy a tojás.

A fajok eredete (fotó: eozinmagazin.hu)Aki már látta a Nézőművészeti Nonprofit Kft. korábbi produkcióit, óhatatlanul eszébe ötlik a Nézőművészeti Főiskola című munkájuk, amely – hasonlóan A fajok eredetéhez – a szereplők improvizációs játékára épül. Mindkét darabban a Scherer Péter (István) ügyeskedő-okoskodó vállalkozójának és a Mucsi Zoltán (Zoltán) idealista gondolkodójának egymásnak feszüléséből születik a humor legjava, hozzájuk csatlakozik egy nagyon pontos kontúrokkal megrajzolt, visszafogottabb figura (az előbbiben Katona László, itt pedig Sándor szerepében a Szkénéből ismert Thuróczy Szabolcs).

A hasonlósággal nem is lenne baj. De a Nézőművészeti Főiskola fajsúlyosabban tudott beszélni az ideális néző kineveléséről, a nézői kultúráról, A fajok eredete viszont adós marad a korrekt mondanivalóval. Fel lehetne ugyan tenni direktben a kérdést a nézőnek, hogy létezik-e Isten, vagy hogy mi végre vagyunk mi emberek, honnan eredeztethetjük létünket – de nem biztos, hogy dolga lenne ez a színháznak. A néző azonban mégis csak azt reméli, hogy a sok remekbe szabott szituációs ökörködés közben valami komoly gondolat is alakot ölt.

Többféle irányba indulhatna el a darab. Beszél a magát mindenhatónak képzelő emberiség leépülésétől kezdve sok mindenről, egészen addig, hogy az alkotói szabadság tarthatatlan és abszurd. Vagy felvethetjük: van-e egyáltalán fejlődés, vagy a teremtői akarat kényének vagyunk kitéve? A váltakozó színvonalú játék végéről azonban hiányzik az összeszedett tartalom, az igazi katarzis így elmarad. A nézőben bent ragadnak a magvas gondolatok, csak a röhögés jóleső utóíze marad meg. Persze azért ez sem kevés.

A fajok eredete. A színészek improvizációinak felhasználásával írta: Tasnádi István
Nézőművészeti Nonprofit Kft. produkció
Rendező: Dömötör Tamás
Szereplők: Scherer Péter, Mucsi Zoltán, Thuróczy Szabolcs
Zsolnay Kulturális Negyed, É78.

Posted in: NÉZŐ, Színház