Ki mit főzött, egye meg | Dr. Csernus Imre – Pampuryk Péter: Felnőtt húsleves

Posted on 2012. január 20. péntek Szerző:

0


Írta: Takács Máté

Felnőtt húsleves - címlapCsernus doki olyan, mint Michael Jackson: megosztja az embereket. Vagy szeretik, vagy nem. Itt szerencsére nem üvölti le senki parókáját, mint az őt ismertté tevő tévéműsorban. Alant taglalt könyve egy társszerzővel, egy festő-szakáccsal íródott, Pampuryk Péterrel. Baráti beszélgetéssorozat, mely persze búvárkodik a lélekben is, de elmerülhetünk egy jó kondér húslevesben szintúgy, ahogyan a könyvborítón teszik. Mert ez egy gasztronómiával foglalkozó könyv, kapcsolódásipont-kereső élet és étel között.

Nem fogom bő lére ereszteni. Annyit mindenesetre elmondok, éhesen kár kézbe venni ezt a könyvet, mert hamar leteszi az ember, hogy kifossza a hűtőt. Aztán a későbbiekben rájöttem, jóllakottan is összefut a nyál az ember szájában, annyira érzékletesen vannak felvezetve az ételek, majd betetőződik némelyik egy jól sikerült recepttel. De ne siessünk ennyire, kezdjük az elején: főzési előkészületek. A fejezeteket az ételkészítés sorrendjében építették fel, és mindegyikhez társul egy-egy téma, melyet a szerzőpáros kiveséz. Pampuryk Péter régi barátja Csernus Imrének, közvetlen hangú beszélgetéseikből megismerhetjük őt is. Véleményt formál, de sokszor fölkerül a lélek boncasztalára is. Az első fejezetben a konyhai előkészületek mellé a bátorság mibenlétét tárgyalják meg.

Előételek. Közben, mintegy mellékesen a félelemről beszélünk. Evési zavarok, remekül összefügg minden a gasztronómiával. Falom a szöveget. A fejezetek felépítése átgondolt: először kötetlen beszélgetés a választott témáról – döntés, félelem, mértékletesség, fájdalom –, majd az eszmecserétől eljutunk a receptcseréig. Izgalmas, mennyi mindent lehet visszavezetni az evésre. Hiszen az életben maradás alapfeltétele a táplálkozás, a legősibb dolgok egyike. Hogy hogyan jutunk el a bölény elejtésétől a molekuláris gasztronómiáig – szép ívű tanulmány lehetne, de a könyv nem erről szól.

Van egy kiemelkedő része a Felnőtt húslevesnek: a Bor. A magvas beszélgetések vendége Csutorás Ferenc egri borász. Megindítóan meséli el élettörténetét, világlátását, viszonyát a borkészítéshez. Annyira eleven ez a beszélgetésfolyam, magam előtt látom hármójukat a diófa alatt iszogatva. Csobog a bor a kannából, érezni az illatát, s közben valódi bölcsességek, mély élettapasztalatok hangzanak el.

Pampi (Pampuryk Péter) válása is terítékre kerül, Csernus sem marad adós a vallomással: elmondja szakításának és elhagyottságának történetét, az előzményektől a végkifejletig és tovább… Van némi bulvárszaga, az igaz, de aztán előkerül a juhtúró, a tepertős pogácsa, dinnyesaláta, a házi hamburger, és már le is takarítottuk az asztalról az előző téma morzsáit. Betekintünk a füstölés rejtelmeibe, szó esik a sonkapácolásról, de mindenről csak érintőlegesen. Aztán ismét visszakanyarodunk a pszichológia terepére. Csernus dokin érezhető némi megkeseredettség, pedig sokszor hangoztatja, mi a jó, hogyan kell(ene) élni. Ehhez persze szintén kapcsolódik a gasztronómia. Világtrend már, hogy nem zabáljuk tele magunkat, egyre inkább begyűrűzik ez hozzánk is – habár nehéz a fejekben átállítani a »hagymát is hagymával« mentalitást a »szárzellert extraszűz olívával« gondolkodásra.

Csernus Imre és Pampuryk Péter

Csernus Imre és Pampuryk Péter

Néha kicsit pátoszosba csúszik a hangvétel. A vasárnapi ebéd misztikumánál például, aminek Csernus szerint este nyolcig kellene tartania, de szerencsére Pampuryk ilyenkor helyrebillenti az egyensúlyt valami beszólással, humorral. Az alkohol jelentőségét is kicsit túlbecsülik a beszélgetők, pedig hát Csernus doktornak szakmájából kifolyólag tudnia kell, hosszú és rövid távon milyen rombolásra képes. „Alkoholt mértékkel.” Igen, ezt nekünk, magyaroknak még tanulni kell. Megállni, még időben. Csernus provokál, kicsit rejtettebben, mint az ominózus műsorában, de ott hagyja lógva a kérdést a levegőben: milyen vagyok én, hogyan étkezem, mértékletes vagyok-e.

Túlsúlyosok, fogyókúrázók kerüljék a könyvet, mert a kísértés komoly – hacsak nem az önuralom erényét akarják gyakorolni.

Adatok: A könyv fülszövege

Dr. Csernus Imre, Pampuryk Péter: Felnőtt húsleves

Jaffa Kiadó, 2010