A brit munkásosztály felemelkedése | Kate – Hercegnő születik

Posted on 2012. január 20. péntek Szerző:

0


Írta: Hudácskó Brigitta

Kate - címlapLátványos karriert futott be Kate Middleton, Vilmos walesi herceg menyasszonya. Bár a hölgy szakmai önéletrajza némiképp rövidnek mondható, hiszen a nagyhírű St. Andrews egyetemről származó művészettörténész diploma megszerzése után Miss Middleton eddig még csak egyetlen üzletben dolgozott.

Ám a Google Trends keresőszavakat rögzítő oldala minden önéletrajznál ékesebben beszél. Kate Middletonra feltehetően azóta kíváncsiak az internetezők világszerte, hogy a St. Andrewson töltött második évben Vilmos herceg Kate-tel és két másik barátjával közös lakásba költözött az egyetem kollégiumából. Bár állításuk szerint ekkor még csupán barátság volt köztük, a Google felhasználók engedve természetes kíváncsiságuknak, szerettek volna többet is megtudni, így Miss Middleton az egyetemi évek óta folyamatosan szerepel a keresési trendekben.

A későbbiekben néhány nevezetes esemény még több felhasználót buzdított keresésre: az emberek leginkább akkor kapták fel a fejüket, amikor Kate és a herceg 2007-ben szakítottak, majd rövidesen kibékültek, vagy amikor együtt jelentek meg egy-egy eseményen. Azonban a Google szerverei akkor lehetettek a legelfoglaltabbak, amikor a tavaly novemberben Vilmos és Kate bejelentették eljegyzésüket: ekkor több mint negyvenszeresére nőtt Miss Middleton keresési indexe, bár az áprilisi esküvő környékén sikerült ezt is túlszárnyalni.

Természetesen nemcsak a Google pörgött fel a hercegi eljegyzés hírére, hanem Kate életrajzírói is: miután megírták az utolsó fejezetet és lefuttattak még egy helyesírás-ellenőrzést, a szerzők az esti postával már küldhették is nyomdába a leendő Walesnéről szóló könyveket. A bejelentés senkit nem lepett meg, hiszen a brit bukmékereknél már évek óta lehetett fogadni a király frigyről, amelynek nem a létrejötte, hanem csupán az ideje volt kérdéses.

Kate és VilmosA Kate – Hercegnő születik című könyv szerzője, Claudia Joseph nyilvánvalóan már évekkel ezelőtt megtette a hercegi esküvő idejére vonatkozó tétjeit, amikor még kedvező oddsokkal lehetett fogadni. Ms Joseph azóta pedig a britek egyik kedvenc hobbijával, a családfakutatással töltötte az idejét, és a 17. század közepéig visszavezette Kate famíliáját. A Middleton-család története pedig remekül szemlélteti a brit társadalmi rétegek átjárhatóságát, hiszen az ősök között volt bányász, ács, segédmunkás, stukkókészítő, ügyvéd és pilóta is – és, ahogy a szerző fáradhatatlanul emlékeztet minket –, egyikük sem sejthette, hogy a család egyik leszármazottja valamikor majd a királyi udvarhoz fog tartozni.

A könyv első része tehát Kate Middleton őseivel foglalkozik, ami társadalomtörténeti szempontból igen érdekes, és valószínűleg Jane Harrison bányászfeleség, Kate dédapjának dédanyja sem gondolta volna soha, hogy valaha is könyvben fog szerepelni. Ugyanakkor jómagam azt nem sejtettem a könyv kezdetén, hogy 140 oldalon keresztül Kate Middleton még csak pajzán gondolat formájában sem fog felbukkanni a lapokon.

A könyv második része, amely már kizárólag Kate-ről szól, szintén számot tarthat a társadalomtudósok érdeklődésére, ám míg a korábbi fejezetből az alsó- és alsóközép-osztály életét ismerhettük meg, ebből a részből azt tudjuk meg, hogy mulat a felső tízezer. Vilmos herceg ugyanis a család legkevésbé botrányos (vagy legdiszkrétebb) tagja, és feltehetően a barátai sem megvesztegethetőek. Ezért sajnos ebből a könyvből sem tudunk meg szaftosabb pletykákat annál, hogy Vilmos herceget zavarja a genetika bosszújának tekinthető kopaszodás, szereti a Crackbaby nevű koktélt, és Kate-tel együtt mindketten odavannak a sportért. Miss Middleton pedig egyenesen makulátlan életet élt mostanáig, még az iskolai évek idejéről sem került róla elő semmilyen zavarba ejtő történet vagy kínos fotó. Íme a tökéletes hercegnői alapanyag.

Kate MiddletonÍgy azonban krónikás rendelkezésére álló nyersanyag is korlátozott: megismerhetjük Vilmos és Kate kedvenc klubjait, nyaralóhelyeit és azt, hogy Miss Middleton milyen eseményen milyen ruhát viselt. Ez utóbbi információnak bizony hatalmas súlya van: miután Kate a héten egy fehér Burberry kabátot viselt Belfastban, követői egyetlen nap alatt felvásárolták a boltokban fellelhető összes darabot az adott modellből. Ez az eset is bizonyítja, milyen nagy felelősséggel jár a királyi család (leendő) tagjának lenni: elég egyetlen rossz húzás, és emberek ezrei fogják viselni – szó szerint – a következményeket. Bár a famíliának a politikában már nem sok szava van, úgy tűnik, a divatban még mindig ők diktálnak.

Adatok: A könyv fülszövege

Caludia Joseph: Kate – hercegnő születik

Athenaeum Kaidó, 2011