Olja Savičevič Ivančevič: Lehet, hogy novella

Posted on 2012. január 13. péntek Szerző:

0


Lehet, hogy novella - címlapMi köze a Kanári-szigeteknek egy urnához? Hogyan nevettessünk meg egy kutyát? Hogyan telik a roadmovie rendező gyerekkora? Havazhat-e augusztusban? Mi történik, ha összefutunk a kompon kamaszkori kedvenc rocksztárunkkal? Hogyan lesz Nick Caveből novella, már ha egyáltalán novella?

Lehet, hogy novella. Lehet, hogy emlékszünk, akár a hétköznapi eseményekre is. Ami biztos, hogy nehéz lesz letenni a fiatal szerző, Olja Savičević Ivančević kötetét. A huszonkét elbeszélés látszólag mindennapi eseményeket dolgoz fel a férfi-nő kapcsolatról, a felnőtté válásról, a betegségről, az öregedésről, a halálról. A szerző azonban a váratlan költői, humoros vagy épp szomorú fordulatokkal újra és újra képes bennünket meglepni. Egyértelműen novella. A lehető legjobb értelemben véve.

Olja Savičević Ivančević 1974-ben született Splitben. Prózát, verseket és cikkeket is ír. Több verses kötete jelent meg, a Lehet, hogy novella az első prózakötete, mellyel több díjat is elnyert. Írásai eddig német, cseh, szlovén, francia, angol, szlovák, macedón, lengyel és ukrán nyelven jelentek meg. Szabadúszóként Splitben él és dolgozik.

Fordította: Kollár Árpád

Bővebben a könyvről: Az olvasó dönt: sít vagy nevet

Nyitott Könyvműhely Kiadó, 2010

ISBN: 9789633100431