Elif Şafak: Szerelem (részlet)

Posted on 2012. január 11. szerda Szerző:

0


Szerelem - címlapMit számít a szerelem? Mi a jelentősége? Ella listáján, melyen a házasság előnyeit sorba vette, a szerelemnek nevezett dolog az utolsó helyek egyikére csúszott. Szerelem csak a filmekben létezik, vagy a valóságtól elrugaszkodott regényekben. Egy lány és egy fiú csak ott szerethette egymást mindhalálig, a mesékből jól ismert szenvedéllyel. De az élet, a való élet nem film, és nem is regény!
Ella listájának, melyen a házasság előnyeit vette számba, első helyét a gyermekei foglalták el. Szépséges lányuk, Jeannette egyetemre járt. Ikreik (Orly, a lányuk és Avi, a fiuk) épp kamaszkorukat élték. És volt egy tizenkét éves golden retriever kutyájuk is, Árnyék. Apró kölyökként került hozzájuk. Attól a naptól fogva Ella állandó sétapartnere, útitársa lett. Tény, hogy az időközben megöregedett, meghízott, szinte teljesen megvakult és megsüketült Árnyéknak lejárt az ideje. Ella a szíve mélyén azonban nem akart beletörődni a gondolatba, hogy kutyája egy napon meg fog halni. Ilyen ember volt Ella, soha nem tudta elfogadni, hogy valami véget ér, lett légyen szó akár egy korszakról, akár egy régi szokásról, akár egy lezárult kapcsolatról. Nem tudott szembenézni az elmúlással, még ha kiszúrta a szemét, akkor sem.
A Rubinstein család Amerikában, Northamptonban egy óriási krémszínű, viktoriánus házban élt. Bár ráfért volna már egy kis átalakítás, felújítás, még mindig látványos épület volt: öt hálószobája, három kocsibeállós garázsa, masszív parkettája és franciaablakai voltak; ráadásként pedig egy csodálatos jakuzzija a kertben. A kis család minden létező biztosítással rendelkezett: életbiztosítás, autóbiztosítás, betörés elleni, tűz- és egészségbiztosítás, nyugdíj-előtakarékossági számla, a gyerekek egyetemi képzésére félretett pénzek és a közös bankszámlák… Azon a házon kívül, amelyben éltek, volt még két luxuslakásuk, egy Bostonban, egy pedig Rhode Islandon. Ella és David keményen megdolgoztak mindezekért. A hatalmas álomház, melynek minden emeletén a gyerekek játékának-futkosásának boldogsága és a gyömbéres-fahéjas sütemény sütőből áramló illata terjengett, némelyek számára közhelyesnek tűnhetett, de az ő szemükben ez volt az ideális élet. Erre a közös célra alapozták a házasságukat, és ha minden álmukat nem is, álmaik többségét idővel megvalósították.
A múlt évben Valentin-napon a férje egy szív alakú gyémántmedált ajándékozott Ellának. Egy lufis-macis képeslapot csatolt mellé:
Kedves Ella!
Te csendes, nyugodt, kedves, nagylelkű szent asszony…
Hálás vagyok azért, hogy a feleségem vagy, és hogy elfogadtál olyannak, amilyen vagyok.
Örökké szerető férjed, David
Ella senkinek – pláne a férjének – nem merte volna bevallani, de az az igazság, hogy amikor e sorokat olvasta, úgy érezte, mintha a saját sírfeliratát olvasná. – Ha meghalok, bizonyára ilyeneket fognak mondani rólam – sóhajtotta. És ha őszinték és korrektek, ezeket a szavakat is hozzá kellene tenniük:
„A mi kedves Ellánk egész élete a férjéről és a gyermekeiről szólt. Sem kellő tudása, sem tapasztalata nem volt, hogy sorsa nehézségeivel szembeszálljon. Sosem mert kockáztatni. Mindig nagyon óvatos volt. Ahhoz is hosszasan kellett mérlegelnie, hogy más márkájú kávét igyon. Felettébb szégyenlős, visszahúzódó és félénk volt, ha lehet ezt mondani, ügyetlen.”
Ezen ismert okoknál fogva senki nem értette, önmagát is beleértve, hogyan történhetett, hogy éppen húszévnyi házasság után Ella Rubinstein egy reggel beadta a válókeresetet a férje ellen, egymagában felkerekedett, és bizonytalan kimenetelű utazásra indult.
*

Elif Şafak

Elif Şafak

Jó oka volt rá: a szerelem!
Ella teljesen váratlan módon szerelmes lett egy férfiba, akiről nem gondolta volna, hogy beleszeret.
Nem ugyanabban a városban éltek, még csak nem is ugyanazon a földrészen. A köztük lévő óriási fizikai távolságon túl a személyiségük is annyira különbözött egymástól, mint a nappal és az éjszaka. Az életkörülményeik is meglehetősen eltértek. Hatalmas szakadék tátongott közöttük. Normális körülmények közt is nehezen viselték volna egymást, szerelmük váratlan esemény volt. De megtörtént, ráadásul olyan gyorsan, hogy Ella alig fogta fel, mi történik vele, védekezni sem tudott. Mintha az ember képes lenne megvédeni magát a szerelemtől!
A szerelem úgy csapódott a semmiből Ella életének állóvizébe, mint az a bizonyos példabeli kő. Ellát felkavarta, megrezegtette, és teljesen összezavarta.

(Fordította: Nagy Marietta, Sipos Kata)

Bővebben a könyvről: Török óda, egyetemes érzés

Adatok: A könyv fülszövege

Elif Şafak: Szerelem

Európa Könyvkiadó, 2011