Mikor lesz már végre világvége? | Mario Reading: Nostradamus próféciái

Posted on 2011. december 20. kedd Szerző:

0


Írta: Takács Máté

Nostradamus próféciái - címlapA kétezer évvel ezelőtti messiásváró hangulat után manapság már csak az elegáns véget várja a világ. Nem jött 2000-ben, 2001-ben, és azóta sem nagyon akarózik neki. De majd jövőre! A maják paradigmaváltó jövendölése nagyjából most aktuális, és a jóslatai által világhírűvé vált Michel de Nostredame, latinosított nevén Nostradamus is napjainkra jövendöli a harmadik Antikrisztus hatalomra kerülését. Mario Reading, a Nostradamus próféciák nemzetközileg is elismert kutatója – nem mellesleg sokoldalú író – most regényes formában tárja elénk a sejtelmes jövőt, Nostradamus próféciáit.

Most azonban kicsit más a megközelítés: a krimi szála arra a hiányzó 58 versszak felkutatására van felhúzva, amelyet még a mai napig sem találtak meg. Dél-Franciaországban járunk. A városok szélén általánosak a cigánykaravánok, lakókocsiparkok. Egy ilyen lakókocsiból indul Bábel, egy narkós fiatalember is, hogy jó pénzért megváljon egy olyan információtól, ami másoknak nagyon sokat jelenthet. Újsághirdetésére (Notre Dame [sic!] elveszett versei) ketten jelentkeznek. Az egyikük Achor Bale, a hidegvérű gyilkológép, a volt idegenlégiós, akinek látványát két nem emberinek tűnő szem súlyosbítja. (Ő nemsokára meg is kínozza Bábelt, majd rövid úton a másvilágra küldi.) Babel előbb még összefut a másik potenciális vevővel, az író Adam Sabirral. Sabir azért keresi a hiányzó jóslatokat, mert „elfogyott a tintája”, és ha ezt a sztorit meglovagolja, ismét az eladási listák élére kerülhetne. Bale a „harmadik Antikrisztus” eljövetelére vár, a titkos társaság, amelynek ő is tagja, ennek a főgonosznak a támogatására szövetkezett.

Bábel tehát meghal, belép a képbe a rendőrség két vicces karakter, Calque és Macron képében. Klasszikus a felállás, rengeteg mű használta már az öreg, dörzsölt zsaru és a zöldfülű kezdő kettősét. Calque élcelődik Macron vidékiségén, és elhűlve szemléli búvópatakként fel-felbukkanó rasszizmusát. Ezzel szemben a büszke, önelégült Macron rendszerint dohog a fölé rendelt nyomozó merevsége miatt, frusztrálja sokirányú műveltsége. Ők veszik üldözőbe az író Sabirt, akit gyilkossággal gyanúsítanak (tévesen). Sabir útja a félnomád cigánytáborba vezet, ahol – gádzsó létére – a fiatal cigánylány, Yola fogadott bátyja lesz, a meggyilkolt Bábel helyett.

Nostradamus-próféciák (angol nyelvű kiadás)

Nostradamus-próféciák (angol nyelvű kiadás)

Mario Reading nem titkolt célja többek között, hogy megértsük a cigányság mibenlétét. Jó képet is ad erről a pontosan körülhatárolt, zárt közösségről, amin belül saját törvények és szokások szerint élnek sok száz éve. Ezek a gondolkodás- és életmódbeli különbségek átszövik a regény egészét, gazdag ismeretanyagot kínál az olvasónak a francia cigányok hétköznapjaiból. Kállai Tibor fordítása üdítően hat.

Három szálon követjük hát az eseményeket: hol Bale gonoszságain borzonghatunk, hol a cigányok menekülését követhetjük a Mediterráneum zarándokútjain, hol pedig a két nyomozó okfejtésein derülhetünk. Filmszerűen van széttördelve a regény, mire beleélném magam az egyik szál jelenetébe, már át kell váltani a másikra. Így az üldözéses krimi kissé állóvíz jellegű. A szokásos bűneset–félreértés–üldözés rutinszerűen felépített eseménysora halad csupán előre. A lassúdad hömpölygést Reading csak az utolsó negyedben töri meg. A játék biztonsági, gyakorlottabb krimi- és történelmikrimi-olvasók csaknem biztosan sejtik a következő lépést. Viszont közben egyre mélyebben megismerjük a szereplőket, sőt Reading megszeretteti valamennyit, kivétel nélkül. A cigányokat, a nyomozókat, de még a „szemes embert” is, ahogyan Bale-t emlegetik. Bale jellemvonásai között felbukkan humanizmus, az állatokat meg annyira tiszteli, hogy amikor egy haldokló lovat fejbe kell lőnie, ez rettentően megviseli.

Ahogy az idő telik, közeledünk a végkifejlethez. Az útmutatások eddig mindig egy-egy templomba vetették a kalandorokat, akik Nostradamus hiányzó próféciáit hajszolják. A megfejtendő rébuszok mindig egy-egy fekete Szűz Mária-szobor talapzatán bukkantak fel. Így jut egyre közelebb céljához Yola és csapata, a rendőrök és Bale, a különc nemes. Ám a hosszú kaland nem máshol látszik kicsúcsosodni, mint a Három Mária ünnepén! Ott lesz az a jóslat valahol a cigányok védőszentje, Szent Sára lába alatt.

Mario Reading

Mario Reading

Hogy a Corpus Maleficus nevű titkos társaság képviselője, a nagy elődök, III. Vlad Dracula, Báthory Erzsébet vagy Rettenetes (Rettegett) Iván szellemeinek követője, Bale jut-e hozzá, avagy a tiszta szívű cigányok csapata – élen az amerikai Sabirral – kaparintja-e meg a próféciákat, majdnem mindegy. A kérdés, hogy mit kezd vele. Isten útjai kifürkészhetetlenek.

A könyv már kevésbé az.

Olvass bele: Részlet a könyvből

Adatok: A könyv fülszövege

Mario Reading: Nostradamus próféciái

Partvonal Kiadó, 2011