Képzőművészet és színház találkozása | Milorad Krstić & Forte Társulat

Posted on 2011. december 9. péntek Szerző:

0


Anatomische Theater - plakátJó ideje nem számít már példa nélkülinek, ha egy múzeumban vagy más művészeti kiállítótérben irodalmi felolvasóestet, koncertet vagy színházi előadást rendeznek. A Műcsarnok legújabb projektje azonban túlmegy a társművészeti programok beépítésének szokásos rendjén: a Ruben Brandt című produkció műfaja ugyanis múzeumszínház. Az ismert képzőművész, Milorad Krstić kifejezetten a Műcsarnok számára írt egy színdarabot, amelyet a Horváth Csaba vezette Forte Társulat ad elő összesen kilenc alkalommal.

Aki napközben tér be a Műcsarnokba, Milorad Krstić Das Anatomische Theater című kiállítását nézheti meg az 2011. december 12. és 2012. január 8. között. A könyvben is megjelent több száz darabos, sodró gyűjteménynek elvont eszmék a szereplői: a művészetek, filozófiák, irodalmak, a film, a zene, a tudományok, háborúk vagy a fogyasztói szokások. A szlovén származású, Budapesten élő Krstić ezekből alkotja meg „mikrológiáit”, a beválogatott és megjelenített eszmék és történelmi dokumentumok sűrítményeit. Ez a grafikákból, muráliákból szőtt történelmi vízió úgy „lakja be” a Műcsarnok első három termét, hogy a látogató először a jobb és a bal örök erőterében és árnyjátékában elbizonytalanodva, majd tovább haladva a képek, vetítések törésvonalait óvatosan egyre ismerősebb térképpé formálva, végül az interaktív cd-rom révén nekibátorodva találja meg saját útját és történetét.

Ruben Brandt - plakátA kiállításhoz kapcsolódó színdarab, a Ruben Brandt egy műkincsrabló történetének rekonstrukciója. A címszereplő Ruben Brandt elképesztő műkincseit – társai segítségével – a világ legnevezetesebb múzeumainak, galériáinak és magángyűjteményeinek kirablásával szerzi, miközben egyáltalán nem a meggazdagodás vágya vezérli. Mike Kowalski magándetektív megszállottan szeretné megoldani a bűnügyet. A rablók persze nem sejthetik Kowalski különös módszerét: hang nélkül nézi a klasszikus filmeket. A fekete humorral és szürreális tényekkel átszőtt gengsztertörténet tánc és képzőművészet összegyúrása a képek által anatómiailag meghatározott térben – a végtelenül egyszerű és komplex mozgás csöndjében pedig végül mindennek ki kell derülnie.

Milorad Krstić kiállításának megnyitója: 2011. december 11., vasárnap 17.00

Ruben Brandt (Egy műgyűjtő csoportos portréja) / Előadja a Forte Társulat

Szereplők: Andrássy Máté, Blaskó Borbála, Horváth Csaba, Kádas József, Sipos Vera, Vati Tamás/Csere Zoltán
Rendező-koreográfus: Horváth Csaba
Író, díszlet: Milorad Krstić
Jelmez: Benedek Mari
Fény: Pallagi Mihály, Payer Ferenc