Válság vagy remény? | Szavazás a 2011. év szavaira a Tinta Kiadónál

Posted on 2011. december 6. kedd Szerző:

0


Tinta-logoA Tinta Könyvkiadó idén harmadik alkalommal írja ki szavazását az év szavaira. Mint Kiss Gábor főszerkesztő elmondta, sokkal több ez, mint játék, mert vallja, hogy a szó az élet tükre. A szavak változó fontossága és jelentősége nagyon jól mutatja a bennünket körülvevő valóság mozgását, változását.

A leghétköznapibb szó is lehet egyszer korfestő. Mert ha ezeket a szavat halljuk turbán, kaftán, minaret – mindenkinek a török hódoltság kora jut az eszébe. A lódenkabát, békekölcsön, svájcisapka szavak pedig az 1950-es éveket idézik fel. A szavak által bemutatott kor sokszor pontosabban fest le egy-egy évet, mint az adatokkal telezsúfolt történelemkönyvek.

2009-ben a Tinta Könyvkiadó szavazása eredményeképpen a válság, korrupció és a szegénység szavak nyertek. (Még ha furcsa ellentmondás is, hogy három ilyen veszteséget, negatívumot jelölő szó – nyer…). Az elmúlt 2010. évben a válság, vörösiszap, remény szavak voltak a dobogós helyezettek.

A Tinta Könyvkiadóban minden évben izgatottan várják a szavazás végeredményét, mert a legnagyobb magyar szótárkiadóként figyelembe veszik a szótárak szerkesztés közben az eredményt.

Szavazni a Tinta Könyvkiadó honlapján lehet. Ugyanitt megtekinthető a szavazás aktuális állása is.

A Tinta Könyvkiadó könyveiből