Egy nyelv – Alejandro Gonzalez Iñárritu: Bábel (film)

Posted on 2011. december 6. kedd Szerző:

0


Írta: Novics János

Bábel - plakátMint tudjuk, a mexikói katolicizmus a világ egyik legmarkánsabb keresztény fiókintézete, nem véletlen, hogy a reformáció nyomában a közép-amerikai barokk katedrálisok pompa és cizelláció tekintetében túlszárnyalták a legcifrább európai templomokat. Az erős katolikus tudat pedig nyomot hagy a kortárs művészetben is: elég csak megnézni Alejandro Gonzalez Iñárritu filmjeit. Aki meghökken e különös vád hallatán, hadd nyugtassam meg: mindettől függetlenül egy olyan rendezőről szeretnék röviden szólni, aki megfelelő körülmények mellett akár fontos filmtörténeti tényezővé is válhat a következő évtizedekben. Legalábbis hazánkban bemutatott művei alapján minden esélye megvan arra, hogy beverekedje magát a legnagyobb direktorok panteonjába. Ez a titulus tulajdonképpen már a Korcs szerelmek című munkája után járna neki, amelyet 2000-ben készített, és annak idején Oscar-díjra is jelöltek.

Aki régóta naprakészen próbálja követni a nemzetközi filmtermést, már csak ritkán talál újat, forradalmit és döbbeneteset napjaink túlkínálatában, egy átlagos év során legfeljebb 3-4 olyan remekmű akad, amely maradandó sebeket ejt a retináján. Nos, a Korcs szerelmek ilyen. Pedig sem az elbeszélő szerkezet, sem a történet nem új.

Három emberi sors, amelyek egy karambolban keresztezik egymást. A filmben felvonultatott elképesztő ötletek sokasága, a ragyogó dramaturgia és a lehengerlő színészi játék, valamint az a bizonyos vajszínű árnyalat, amely a „Nagy Mű” megfoghatatlan vízjele, mégis a legjobb epikai alkotások közé emelik. Ugyanezt, kicsit másképpen és megérzelmesedve, valamivel kevesebb invencióval Iñárritu még egyszer elbeszélte az USA-ban, 21 gramm címmel. A színészi jelenlét és a dráma itt is gyomorba markolt, de a rendező már engedményeket tett a színvonal rovására.

Aztán Cannes-ban startolt a Bábel, amely a hazai mozikban és DVD-n is megjelent. Kétségkívül figyelemre méltó alkotás ez is, amely úgyszólván egyesíti magában a Korcs szerelmek erényeit és a 21 gramm hibáit. Iñárritu ebben a filmjében is, ahogy előzőleg, ugyanazt az elbeszélői módszert alkalmazza: több párhuzamos emberi sorsot mutat be egyazon időszeletben, hogy végül az életek fonalait egybecsomózza.

Bábel - Brad Pitt

Bábel - Brad Pitt

Izgalmassá az teszi, hogy hiteles karaktereket teremt tragikus határhelyzetekben, olyan szélsőséges szituációkban, ahol a személyiség összeroppan, hogy aztán a rendezői tekintet egy nagyobb távlatba helyezze hőseit. A Bábel, mint két korábbi édestestvére, három történetet mozgat három különböző földrészen: egy házaspár marokkói kirándulását, ahol a feleség egy pásztorfiú felelőtlen puskalövésének sebesültje lesz, a házaspár gyermekeinek tragikusra fordult mexikói kiruccanását egy bevándorolt bébiszitterrel, illetve egy süketnéma japán lány kálváriáját, akinek élete lassan kibomló szálakon kapcsolódik a másik két történethez.

A cím: Bábel, már megelőlegezi a bibliai olvasatot, s amint komótosan végighaladunk a különböző nemzetiségű szereplők konfliktusain, amelyek közvetlenül vagy közvetve összefüggenek, értelmezik és áthatják egymást, észrevétlenül kirajzolódik a film nézőpontja. Olyasféle magasságból tekint le a kamera ezekre az emberekre, amilyennel talán csak a bibliai Isten láthatja teremtényeit.

Esendő figurák küzdenek a vásznon, akik saját gyengeségeik és bűneik által, akaratlanul ártanak egymásnak. Iñárritu filmjeit éppen ezért nevezném katolikusnak. A rendező mindhárom alkotásban olyan hősöket láttat, akikbe az Úr alapvetően a jó csíráját vetette el, csak valami láthatatlan erő, a körülmények és önnön hibáik megakadályozzák őket abban, hogy helyesen cselekedjenek. Ezt a keresztény horizontot persze jócskán beárnyékolja némi pogány egzisztencializmus, amely főként hőseink végtelen szenvedésében testesül meg.

Alejandro Gonzalez Iñárritu

Alejandro Gonzalez Iñárritu

Iñárritu filmjeiben mindenki valamilyen súlyos múltat rejteget, és mindenki valamilyen kudarc vagy tragédia áldozata. Erre a közös fájdalomra pedig csak egyetlen gyógyszer lehet: a megértés és a szeretet. Éljünk bármelyik kontinensen, beszéljünk akármilyen nyelven, japánul, spanyolul, angolul vagy arabul, lényegében ugyanazzal a Teremtéssel hadakozunk mindannyian, ezért hát ahelyett, hogy egymást bántanánk, sokkal jobb megoldás, ha inkább egymás felé fordulunk és kölcsönösen enyhítjük a kollektív szenvedést. Legalábbis rendezőnk záró képsorai erre a belátásra utalnak. Ez persze nem túl eredeti gondolat, de jobb vigaszt még nem talált ki senki, és szerencsére az elbeszélés technikája meg a színészi jelenlét képes hitelesíteni.

Ami viszont megkülönbözteti a Korcs szerelmeket utódjától, hogy ott még nem csendül fel a film végén az a képekben és gesztusokban közvetített lágy szeretethimnusz, amely minden brutalitása ellenére túl érzelmessé teszi a Bábelt. A Korcs szerelmek hajléktalan bérgyilkosa, nyomában minden kutyatársát elpusztító vérebével, még olyan mitikus hősként magasodott a vászonra, aki a szeretet révén sem nyerhet bocsánatot, mi több, démoni alakjában az egész emberiség közös ősbűnét példázza, és végső útja csak a kárhozat lehet. Ennyiben pedig ez a filmje sokkal többet mond a keserű valóságról, mint az ölelés megváltó erejéről prédikáló Bábel.

Rinko Kikuchi

Rinko Kikuchi

Mégis azt kell mondanom, hogy bár a Bábel – amint a 21 gramm – továbbra sem éri el a nemzetközi pályakezdés, a Korcs szerelmek színvonalát, ez a világkép és forma még sok meglepetést tartogathat. Akár azt is, hogy Iñárritu legközelebb megint egy remekművel kedveskedik nézőinek. (Végezetül zárójelben jegyzem meg, a japán lányt alakító Rinko Kikuchi remek csaj, szép, tehetséges és erotikus sugárzású színésznő egyszerre).

Alejandro Gonzalez Iñárritu: Bábel (Babel), 2006 – francia-amerikai-mexikói filmdráma

Magyarországi bemutató dátuma: 2007. február 8. (Forgalmazó: Budapest Film)

Rendező: Alejandro González Inárritu
Forgatókönyvíró: Guillermo Arriaga
Operatőr: Rodrigo Prieto

A főbb szerepekben:

Cate Blanchett (Susan)
Brad Pitt (Richard)
Mahima Chaudhry (Sonia Sehgal)
Gael García Bernal (Santiago)
Kôji Yakusho (Yasujiro)

Posted in: Film, NÉZŐ