Iraki kirakós – Ken Loach: Halál sugárút (film)

Posted on 2011. december 6. kedd Szerző:

0


Írta: Takács Máté

Halál sugárút / Route IrishMi rakható össze egy széttörött képből, melynek szilánkokra hullott üveglapja még fel is sebezheti ujjunkat?

Óhatatlanul vérezni fog. Pedig »ha nincs vér, nincs bűntény« – tudjuk meg az US Army katonáinak egyik alapigazságát, akik Irakban harcolnak a hazájukért.

Ken Loach a valóság mozaikjait vette alapul, egy iraki veterán, Craig Lundberg igaz történetét, hogy összerakja belőle saját képét erről a teljesen haszontalan háborúról.

Az alaptörténet két férfi gyermekkorig visszanyúló barátságát mutatja be. Fergus és Frankie a katonai pályát választja hivatásul. Útjaik azonban a seregen belül szétválnak, Frankie továbbra is katonáskodik, míg Fergus pályát módosít, és egy biztonságtechnikai cégnél vállal munkát. Ám a helyszín, Bagdad továbbra is összeköti őket.

A valódi cselekmény Frankie halálával kezdődik. Angliában, szülőhazájában temetik el. Persze a hadsereg magas rangú tisztjei is részt vesznek az eseményen és az utána következő toron. Mindenki nagyon megértő és mélyen gyászol, csak Fergus nyugtalan, megérzése rosszat súg.

Kérdéseire a tisztek félrevezető, kitérő válaszokat adnak, ami még inkább megerősíti gyanúját. Fergus nem hagyja annyiban. Nyomozni kezd, megmozgatja néhány Irakban állomásozó barátját. A hivatalos képről kezdenek lefoszlani a rárakódott rétegek, és egyre erősebben körvonalazódik: Frankie-t nem az ellenség iktatta ki. A bűnöst a saját oldalunkon kell keresni.

Vajon mit tudunk mi itt, Közép-Európában erről az évekig elhúzódó, átláthatatlan érdekeket szolgáló háborúról? Valljuk be, keveset. Felületesen tájékozódva, a hírek egyoldalúságát figyelve nem kapunk, nem is kaphatunk valós képet arról, mi zajlik a színfalak mögött.

Márpedig e történet szerint ott is zajlik egy s más, az öldöklés szellemének megfelelő, ám az emberi léthez méltatlan, erkölcstelen dolog. De létezik-e erkölcs a háborúban – ezt a súlyos kérdést feszegeti ez a film, ha nyíltan nem is mondja ki. Az egymás után sorjázó tettek ébresztik fel a nézőben az igazságosság szellemét.

Halál sugárút - jelenet a filmből

De egyik oldalra sem lehet állni. Nincs jó és rossz, pusztán emberek vannak, akiket más és más érdekek vezérelnek, sokszor pedig a túlélés ösztöne hajtja őket. Egy kiélezett, feszült pillanatban dönteni kell: vagy ő, vagy én. És persze vannak bűnök, melyeket magunknak sem tudunk megbocsátani.

A film sallangmentes, rengeteg poénhelyzetet le lehetett volna csapni, ám Ken Loach elegáns és tárgyilagos maradt. Megfelelő arányban vannak a jól beépített filmdokumentumok, nem nyomják el az igazán remek operatőri munkát. Időnként arab zene szólal meg, ennek hatására emlékezik vissza a szörnyűségekre a főszereplő – nagyon hatásos, jól eltalált eleme a filmnek.

Fergus megformálója, Mark Womack kitűnő alakítást nyújt, folyton fáradt, ám feszült figyelemmel teli arca igazán hiteles. Nem kevésbé nagyszerű Rachel (Andrea Lowe), a fiatal özvegy, akinek neve tetoválásként bukkan fel Fergus karján. Hogy miért? Kiderül a filmből.

Mint ahogy az is, miért igaz mai napig a mondás: “Ember embernek farkasa.”

Ken Loach: Halál sugárút (Route Irish), 2010 – angol-francia-olasz-belga-spanyol filmdráma

Magyarországi bemutató dátuma: 2011. július 28. (Forgalmazó: Mokép-Pannónia Kft.)

Rendező: Ken Loach
Forgatókönyvíró: Paul Laverty
Operatőr: Chris Menges

A főbb szerepekben:

Mark Womack (Fergus)
Andrea Lowe (Rachel)
John Bishop (Frankie)

Posted in: Film, NÉZŐ