A krimi a svédek asztala | Jens Lapidus: Instant dohány

Posted on 2011. december 5. hétfő Szerző:

0


Írta: Takács Máté

Instant dohány - címlapJóléti társadalom. A jóléti társadalom egyik legmagasabb kasztja, jogászok. Ebből a kasztból valaki, egy svéd ügyvéd nem elégszik meg munkahelyi sikereivel, írói babérokra vágyik. Persze ne gondoljunk valami mély, filozofikus bölcseletű nagy igazságokra, szépirodalomra. A munkájából merít ihletet, copy/paste, írjunk a bűnözőkről. Hiszen Jens Lapidus napjaink sztárügyvédje, Svédország Bárándy Györgye.

Az Instant dohány egy trilógia első része. Minden a hírhedt ajzószer, az eufória garantált előállítója, a kokain körül zajlik. A helyszín Stockholm, napjainkban. A regény egyik szála a feltörekvő vidéki egyetemista, JW életét ábrázolja. Törekvése nem csak tanulmányiban nyilvánul meg: felfelé ismerkedik, hasonló korú, ám társadalmilag a felső osztályból származó srácok barátságát keresi. Önmagát más színben próbálja feltüntetni, eljátssza, hogy ő maga is tehetős. Csak így fogadhatják be. Tájszólását kordában tartja, a méregdrága ruhákat turkálóban veszi, s hogy a hétvégi murik alkalmával két kézzel szórhassa a pénzt pezsgőre, kokainra – és másik szenvedélyére, a lányokra –: hétköznap éjszakánként feketén taxizik.

Az alvilág fajsúlyos alakok gyűjtőhelye. Lapidus szerint szinte csak bevándorlókból áll, latinókból, arabokból, a szervezett szerb maffiából, a jugókból. Élükön a jugóré, Radovan. A jugoszláviai háborúban hazafiként harcolt, hetekig bunkerben és lövészárokban vállvetve küzdött Mradoval és Nenaddal, akikkel most is egy csapatban játszik. A kopók ellen, a kokó mellett. Persze bevállalnak mást is. Behajtást, lányok futtatását és védelmi pénzek szedését. Ennek felelőse Mrado, a bikanyakú, bőrkabátos harcos. Gyengéje a szerb népdalok és a kislánya, Lovisa. A kislányt kéthetente láthatja, exneje ellenben azon munkálkodik, hogy e ritka pillanatokat is ellehetetlenítse. Bírósági tárgyalások, veszekedések, be nem tartott ígéretek szürkítik egyébként sem fényes kapcsolatukat.

Jorge, a chilei latino. A menekült, a lesittelt kokaindíler, az agyafúrt börtönszökevény. Az átváltozó művész. A laza. A magabiztos jellemmel megáldott ügyeskedő, hasba lyukat beszélő figura bosszút esküszik az őt hűvösre tévők ellen. Hajtja a gyűlölet. A célpont Radovan, a jogilag makulátlan, ám valójában a bűnben hentergőző alak. Pók egy háló közepén, mely egész Stockholm felett feszül. Ujja a szálakon.

Valójában mindannyian bűnösök? Vannak megbocsátható bűneik? Bűnös a vágyai hajtotta JW, aki egyre magasabbra tör, közönyössé válva családja iránt? Bűnös a hezitálás nélkül gyilkoló Mrado, aki bármit megtenne kislányáért, hogy biztonságban és szeretetben nőjön fel. És a bűnözés terén gátlástan Jorge, aki a saját igazságát mégis erkölcsösen próbálja érvényesíteni – bűnösök ők? Bizonyos szempontból igen.

Jens Lapidus

Jens Lapidus

Rossz döntések sorozata mossa össze sorsukat, válnak egymás életének akarva-akaratlanul részesévé. Törött ujjak, a svéd felsőosztály illegális szórakozásai, ruhamárkák és dübörgő eurotechno teszi plasztikussá ezt az egyre szövevényesebbé váló regényt. Alpok nagyságú kokaincsíkokon síelhetünk egyre mélyebbre a bűnözés útvesztőjében. Ezt még élvezetesebbé teszi a fordító, Papolczy Péter munkája, ki remekül ismeri a napi szlenget, nincsen izzadságszagú argó, csak frappánsan átültetett gondolatok. (Csak hogy egy példát említsek: „Hív a vasút, vár anyád.”)

Egy percig sem unatkozunk, megismerhetjük a jelenkori Svédország első kézből tolmácsolt szociográfiáját, társadalmi problémáját egy igazán izgalmas könyv révén, melyből Daniel Espinosa filmet rendezett.

Olvass bele: Részlet a könyvből

Adatok: A könyv fülszövege

Jens Lapidus: Instant dohány

Park Kiadó, 2009