Nemes érzelmek, abszurd road movie – A HR manager (film)

Posted on 2011. december 4. vasárnap Szerző:

0


Írta: Kleyer Éva

A HR manager - jelenet a filmbőlA jeruzsálemi péküzem személyzeti főnökét – a címbéli HR managert – megtámadja a sajtó. Mint kiderül, egyik alkalmazottjuk egy utcai öngyilkos merénylet áldozataként napok óta azonosításra vár a hullaházban, zsebében a cég csekkjével. Egy újságíró kiszimatolta, hogy senkinek nem tűnt fel hiánya.

A nagyobb botrányt megelőzendő, a cég főnökasszonya nyilvánosan ígéretet tesz a helyzet rendezésére, és az ügyet kiszignálja az illetékes munkatársra azzal, hogy intézkedjen legjobb tudása szerint és a cég költségére.

A film eredeti (bár hasonlóan lapos) címe: „a felelős megbízott missziója” éppen erre utal. Az elhunytról ugyanis kiderül, hogy kelet-európai bevándorló volt. Ezzel a feladat egy csapásra heroikussá válik: a koporsóban vissza kell szállítani hazájába. Hogy ez az ország talán Románia, azt csak néhány ismerősnek tűnő tájkép sugallja. (Bár a temetőben a fejfák cirill betűs szövege alapján még ez sem biztos…) Így indul tehát az abszurdba hajló road movie – szörnyen lehangoló, szürke és lepusztult tájakon át, szomorú és leépült karakterekkel, vicces jelenetekkel és kiszámítható poénokkal.

Főszereplőnk – akinek még neve sincs – egyik szerencsétlen helyzetből a másikba botlik, de dicséretére legyen mondva: mindig lelkiismeretére hallgatva cselekszik. Önzetlenül igyekszik végrehajtani a lehetetlennek tűnő feladatot akkor is, ha lelke másik fele rohanna haza, romokban heverő saját családi életéhez, hogy ezúttal betartsa kislányának tett ígéretét. (Elárulom, nem sikerül neki.)

A HR manager - jelenet

A történetet dramaturgiai és olykor logikai bakugrások teszik kissé zavarossá, néhány poén nagyon nyilvánvaló, néhány pedig adódott volna, de kimaradt.

A film készítői a „békés”, megszokott izraeli környezethez képest valami nagyon egzotikus és különleges helyszínt kerestek kontrasztként. Számunkra itt, Európában valójában a jeruzsálemi utcaképek jelentik a különlegeset – a lehangoló, depressziós táj, a szétrohadt gyártelep sokkal megszokottabb látvány, bár ebben a töménységben kicsit csalóka és klisészerű, sőt bántó a gondolat, hogy Kelet-Európa egyet jelent az enyészettel és az elmaradottsággal.

Emlékezetessé viszont a színészek játéka teszi a mozit. A főszereplő személyzetis (Mark Ivanir alakítja, igen meggyőzően), aki a szívére hallgat, noha nem is ismerte az áldozatot, s az is megbocsátható lett volna, ha az első adandó alkalommal eltemetteti a hányatott sorsú koporsót, az elvadult kamaszfiú, aki megszelídül, sőt meg is szépül az út során vagy a vicces izraeli konzulasszony. Plasztikus aláfestést nyújt a zene is.

Aki szereti a nemes érzelmeket, az abszurd humort – és a road movie-kat –, jól fog mulatni a 2010-es torontói fesztiválon bemutatott filmen.

Eran Riklis: A HR manager, 2010 – franica-izraeli-német filmdráma

Magyarországi bemutató dátuma: 2011. április 21 (Forgalmazó: Cirko Film – Másképp Alapítvány)

Rendező: Eran Riklis

A főszerepben:

Mark Ivanir (a HR manager)

Posted in: Film, NÉZŐ