Találkozások – Eran Kolirin: A zenekar látogatása (film)

Posted on 2011. december 2. péntek Szerző:

0


Írta: Jeges-Varga Ferenc

A zenekar látogatása - jelenetA kulturális különbözőségek látványos összeütközései helyett a háttérben játszódó találkozásokról beszél Eran Kolirin első filmje, A zenekar látogatása. Csendes hétköznapokra fókuszál, emberi pillanatokra, mintha nem is létezne a csörömpölő, zajos és robbanékony világpolitika.

Az alexandriai rendőrzenekar Izraelbe érkezik, hogy koncertet adjon egy arab kulturális központ megnyitóján. A repülőtéren azonban senki sem várja őket, ezért a sikertelen telefonos segítségkérés után, úgy döntenek, hogy saját kezükbe veszik sorsuk irányítását. A közhasználatú angol nyelv és a helyi nyelv hangzói azonban csúnyán elbánnak velük, így Petah Tikva helyett Bet Hatikvában, egy poros kisváros kopott épületrengetegében találják magukat. Az Isten háta mögötti helyre még a kultúra sem tette be a lábát, nemhogy egy arab kulturális központ.

Mivel aznap több busz már nem indul semerre sem, a zenekar nyolc tagja ott ragad éjszakára. Betérnek az első útjukba eső kisvendéglőbe, ahol két dologtalan férfi és a vendéglő gyönyörű szép asszonya fogadja őket. A barátságos fogadtatásnak köszönhetően megebédelnek, majd az éjszakát is a három helybéli körében töltik el. De ha már ott vannak, elkerülhetetlen, hogy kapcsolatba ne lépjenek a helyiekkel; belekukkantanak hétköznapjaikba, családi perpatvar közepébe keverednek, nézelődnek a helyi szórakozóhelyen, a kisváros üresen kongó utcáin.

Eran Kolirin filmje leheletfinoman beszél a zsidó-arab együttélésről, miközben messze elkerüli a hivatalos állampolitika kérdéseit. Csak egy-egy gesztusból, egy falon lógó képről tudhatjuk, hogy arabok és zsidók között nem feltétlenül felhőtlen a viszony. A világpolitikai konfliktus azonban annyira rejtett szál a filmben, hogy csak akkor tudatosul bennünk, ha nagyon odafigyelünk.

A  zenekar látogatása - jelenet a filmből

Hihetetlen figurák ezek a zenészek, a zenekarvezetőtől kezdve egészen a fiatal nőcsábászig. Csendes mosolyok, szemérmes és kacér tekintetek, rácsodálkozó arcok mesélnek nekünk a találkozásról, amely mindegyik fél számára üdítően rendhagyó. Vendég és vendéglátó az egymásra találás örömét adja a másiknak.

A zenekar látogatása rendkívül csöndes film. A szereplők csak akkor szólalnak meg, ha mondanivalójuk van a másiknak. Viszont, ha beszélni kezdenek, arra biztosan odafigyel a másik. A békés egymás mellett élés legfontosabb előfeltétele a másik megértése, elfogadása. Ha két idegen kultúra gyermeke egy röpke találkozás során képes efféle figyelemre, miért ne sikerülhetne ugyanez az utca ellentétes sarkain élőknek.

Végtelenül naiv Eran Kolirin alkotása, de gyermeki tekintetében ott van az egyszerű recept, ami útmutatásul szolgálhat embertársainknak. Az izraeli–amerikai–francia együttműködésből megszületett mozi akárha Menzel, a korai Forman-filmek vagy Kaurismäki útján lépkedne. Oly könnyed, oly szomorúan szép, oly megható, oly emberi. Közben meg piszok jó zenét hallhatunk. Ettől a filmtől bárki jókedvre derül.

Eran Kolirin: A zenekar látogatása ( Bikur Ha-Tizmoret), 2007 – izraeli-francia-amerikai filmdráma

Magyarországi bemutató dátuma: 2010. május 6. (Forgalmazó: Filmklik Kft.)

Rendező: Eran Kolirin
Forgatókönyvíró: Eran Kolirin
Zeneszerző: Habib Shadah
Operatőr: Shai Goldman

A főbb szerepekben:

Sasson Gabai (Tawfiq Zacharya)
Ronit Elkabetz (Dina)
Saleh Bakri (Haled)
Khalifa Natour (Simon)
Uri Gavriel (Avrum)

Posted in: Film, NÉZŐ