Fegyvere van és sebezhető – Anton Corbijn: Az amerikai (film)

Posted on 2011. december 2. péntek Szerző:

0


Írta: Jeges-Varga Ferenc

Az amerikai (The American)A fotóművészként és videoklip-rendezőként ismert holland művész, Anton Corbijn filmje, Az amerikai gyönyörű ballada a bűn útjára tévedt férfiról, aki visszalépne a helyes útra. De vajon egyáltalán létezik-e számára visszaút?

Jack bérgyilkos. Ha kell, teketória nélkül hátba lövi a nőt, akivel ágyba bújt. Alapszabály, ha felismernek, tüntesd el magad után a nyomokat. Kritikus helyzetekben cselekedj gyorsan. Jack rengeteg pénzt keres a munkájával, ám ne irigyeljük túlságosan. Nincs egy hely, amit otthonának mondhat, nincs senki, aki meleg öleléssel várná.

Egy balul sikerült svédországi rajtaütés után Jack a festői toszkán kisvárosban, Castelvecchióban rejtőzik el a kíváncsi szemek elől. Csendesen él, dolgozik. A bérgyilkos-lét fontos kritériuma: senkivel se teremts kapcsolatot. Önvédelmi szabály. Mert olykor olyanokat kell eltakarítani az útból, akiket az ember kedvel. Jack azonban mégsem képes maradéktalanul betartani az íratlan törvényeket.

A helyi pappal kötött barátság és egy prostituálttal létesített szerelmi kapcsolat felőrli a gyilkos hivatástudatot. Jack elhatározza, még egy utolsó munkát vállal. Utána befejezi. Ezúttal nem ölnie kell, hanem egy kollegina részére kell elkészítenie egy speciális célzó fegyvert. A baj csak az, hogy ez nem az a szakma, ahonnan csendesen nyugdíjba vonulhat az ember. Mindenki a pályán hal meg.

A film ereje abban rejlik, hogy nem próbálja olcsó, hatásvadász elemekkel szőtt, kőkemény akciófilmként eladni magát. Lassú folyású kamaradarab, amely a bérgyilkos ellentmondásos alakjára helyezi a hangsúlyt. George Clooney pedig csodálatos. Alakításában végig egyszerre érezhető a kegyetlen és a sebezhető Jack jelenléte. A gyilkosban eleinte semmi szimpatikus vonás nem fedezhető fel, később mégis kialakul a rokonszenv a nézőben. Ez pedig Clooney tehetségének gyümölcse. Már csak miatta is érdemes megnézni ezt a filmet.

Thekla Reuten és George Clooney Az amerikaiban

Thekla Reuten és George Clooney Az amerikaiban

A bérgyilkos alakjának misztikuma a végtelen szabadságában áll. Anyagilag független, nem kötik gúzsba a hétköznapok pénztelenségi gondjai. Élet-halál ura. Parancsszóra cselekszik, mégsem szolgál. Senki sem tud róla semmit. Ez a legnagyobb fegyvere. Ám egyben ez tragédiájának forrása. Jack példája éppen azt mutatja meg, hogy a mítosz működésképtelen, ha az ember a gyilkológép fölé kerekedik. A kettő nem fér meg egymással. Valamelyiknek mennie kell. Kérdés, melyiknek.

Paradox módon a Martin Booth azonos című regényéből készült mű: európai film. Látványában, filmes nyelvében nagyon is távol áll az amerikai moziktól. Visszafogott, szenvtelen, merengő pillanatokkal mesél. Bár a történet kissé kiszámítható, mégis képes bizonytalanságban tartani nézőjét. Nem rágja szájba a főhős motivációit, személyiségét meghatározó jellemrajzát. A szó helyett a tekintet beszél. Ez lehet az oka annak, hogy Az amerikai túl csöndesen elmerült a filmes bemutatók tengerében. Holott sokkal több figyelmet érdemelne, mint amennyit kapott.

Anton Corbijn: Az amerikai (The American), 2010 – amerikai filmdráma

Magyarországi bemutató dátuma: 2010. október 28. (Forgalmazó: Palace Pictures)

Rendező: Anton Corbijn
Forgatókönyvíró: Rowan Joffe
Zeneszerző: Herbert Grönemeyer
Operatőr: Martin Ruhe

A főbb szerepekben:

George Clooney (Jack)
Violante Placido (Clara)

Posted in: Film, NÉZŐ