Kubiszyn Viktor: Drognapló (részletek)

Posted on 2011. december 1. csütörtök Szerző:

0


DrognaplóDeviancia és öntörvényűség

Iskolák, munkahelyek: Kiemelkedő eredménnyel végezte általános és középiskolai tanulmányait. A Berzsenyi Gimnáziumba iratkozott be (Mater az iskolaválasztásba sem szólt bele). Majd érettségit követően az ELTE esztétika-magyar szakára járt, idővel a film szakot is felvette. Összesen – megszakításokkal – 8 évet járt egyetemre, 2006-ig. Oklevelet azonban nem szerzett. Sok munkahelye volt, elsősorban a nyomtatott és elektronikus újságírás területén. Utoljára 2008-ban dolgozott, chat-operátorként pár hónapig egy pornóstúdióban.

***

Nem vagyok a helyemen.
Ez a fiatalkori alapélmény.
Nem tudom hol a helyem, és amikor ez eszembe jut, inkább szórakoztat, mint összetör, de akkor is. Totál szerepzavar az egész kamaszkorom, később az egyetem, később a leállás után a filmkritikusi, újságírói vonal. Egyetlenegyszer éreztem magam a helyemen, amikor totál dzsanki voltam a 8-ban. Aztán meg a rehabon, leállófélben. Fura ügy, haver.

Mielőtt dzsanki lettem, már azelőtt is loptam. Sose tartottam tiszteletben az úgymond magántulajdont. Könyveket, mert sajnáltam rá a pénzt. Füvet a díleremtől, aki inkább volt haver, mint az Ember. Boltból ezt-azt, beállva, poénból. Aztán amikor elkezdtem mindenfélét használni, az alap volt, hogy kértem és kaptam pénzt, aztán loptam mindenhonnan. Mert nekem ez jár. Fogalmatok sincs, hogy miben vagyok. Totális egotrip és az empátia teljes hiánya. A beszűkültség és a kontrollvesztés kezdete.

Nem éreztem a lenyúlások súlyát, amíg rá nem jöttem, hogy egy aljas disznó vagyok – mondja egy srác a rehabon. Hát én sem. Fel sem merült bennem, hogy bárkinek jelenthet bármit is az a tárgy, vagy az az összeg, amit lenyúlok tőle.

Nyilván azokat húztam le a leggyakrabban, akik szerettek. Őket volt a legkönnyebb. Egy idő után meg a legnehezebb. Muterékhoz bejutni nehezebb volt nekem a végén, mint a Nemzeti Bankba – mondja a Zsidó Fiú a rehabon (…)

* * *

Kamera által homályosan | Narcotics Anonymous

22 éves koromig ment ez így, csak bővült a szerválaszték a totál politoxikománia irányába (néha már azt se tudtam, mitől van elvonásom), haladtam a szerpentinen szépen lefelé. Aztán három évre leálltam – akkor persze azt hittem végleg. 2002-ben történt, már nagyon kész voltam akkor is (így visszanézve: közel sem annyira mint 2009-ben), bár a háló azért még megtartott: anyámmal és az arab pasijával laktam Kispesten, volt barátnőm, elvileg egyetemre is jártam, hatalmas, spirituális megvilágosodás élményeket szakítottam az előző évben – csak épp az anyag rohasztott szét, kívül-belül. Már évek óta mentek a csúnya lenyúlások, átverések, hazudozások, a kettős élet, és a kamuspirál, amit pörgettem a túlélés érdekében.

De nem emiatt álltam le. A kamuzás sose zavart. Szerintem egyetlen drogost se zavar. Olyan, mint az oxigén.

Az zavart, hogy nem éreztem a jövőm, a jelenem, csak az űrt. Hogy csinálnom kéne valami fontosat, de így nem megy. Persze attitűdre punk voltam (no future!), de 22 évesen azért még akartam valamit az élettől. És akkor, ott, egy három-négynapos delirálás és haluzás után, a sokadik láz-hideglelés-elvonás kombó után azt mondtam: köszi, ez így egyelőre elég volt. Hm, pedig hol voltam akkor még az igazi mélységtől. A társaságomhoz képest persze full dzsankiban nyomtam, de a későbbi önmagam azt mondta volna rám: úrigyerek.

* * *

VI. Függelék | Szlengszótár

acidfej – LSD-fogyasztó
alkesz – alkoholista
barna – heroin
bericsizve – Rivotril hatása alatt
cigó – cigány
cöpi – fecskendő
cuccozik – anyagozik, kábítószert használ
csira – homoszexuális férfi
dzsoint – marihuánát vagy hasist tartalmazó cigaretta
dzsanki – kábítószerfüggő
dzsankipecó – dzsankik által használt lakás
dzsoja – marihuánát vagy hasist tartalmazó cigaretta
dzsuva – nagy kosz
Eki – exstasy (MDMA)
fecsi – fecskendő
flashback – egy régebbi kábítószeres élmény bevillanása (hallucinogéneknél jellemző)
fless – kábítószer-használat során hirtelen jelentkező, de csak néhány pillanatig tartó eufórikus érzés
gádzsi – csaj
gandzsa – marihuána
geek – kockafej, olyan személy, akinek érdeklődése egy dologra irányul
goa – techno zenei műfaj, világnézetileg a hippimozgalom áll a legközelebb hozzá, jellemzően pszichedelikus szerek használatával kombinálják
gonzó – a hatvanas években kialakult amerikai újságírási módszer, a szerző szubjektivitására épít, (…)

Kubiszyn Viktor

Kubiszyn Viktor

Bővebben a könyvről: Hét másodperc az élet

Adatok: A könyv fülszövege

Kubiszyn Viktor: Drognapló

Jószöveg Műhely Kiadó, 2011