Egy néma kiáltás – a rendező a filmről

Posted on 2011. november 28. hétfő Szerző:

0


Forrás: Mokép

Egy néma kiáltás - plakát2011. január 20-án mutatták be a mozikban a 2010-ben a Cannes-i zsűri különdíját elnyert Egy néma kiáltás című drámát. Mahamat-Saleh Haroun csádi rendező polgárháborús drámája visszafogott stílusával épp azt az elfojtott dühöt és fájdalmat képezi le, mely a harcoktól meggyötört országban a felszín alatt hullámzik. Az egykori úszóbajnok és fia tragédiája pedig egyetemes értékekre és problémákra hívja fel a figyelmet.

Szomorú aktualitást adott az alkotásnak a Csáddal szomszédos Szudán Dárfúr tartományában 2010. októberében elrabolt, és több mint két hónapig szörnyű körülmények közt fogva tartott magyar ENSZ alkalmazott, Papp István esete. A mindennapok valós kegyetlensége megmutatja, hogy mi is rejlik valójában a keserű „fikció” mögött.

Közép-Afrika, Csád Köztársaság, napjainkban. Adam, a „Bajnok”, a hatvanas éveiben járó egykori úszóbajnok évtizedek óta egy elegáns fővárosi hotel úszómestere. Alapvetően elégedett az életével, büszke a munkájára, mindenki megbecsüli, még fiát, Abdelt is maga mellett tudhatja asszisztenseként. Ám tragikus gyorsasággal minden megváltozik, amikor a hotelt új, kínai tulajdonos veszi át, rákényszerítve őt, hogy állását fiának adja át, s innentől kezdve a portás lesajnált pozícióját töltse be. Szörnyű sértettségében úgy érzi, megalázták a társadalom szemében.

Egy néma kiáltás

Az ország mindeközben napról napra egyre jobban a polgárháború borzalmaiba merül, ahogy a lázadók folyamatosan, mind közelebbről támadják a kormányzati erőket. A hatóságok megkövetelik, hogy a lakosság járuljon hozzá a „háborús erőfeszítésekhez”. Pénzzel vagy önkéntesek állításával, akik már elég idősek, hogy harcba szálljanak a támadókkal. A körzeti megbízott folyamatosan zaklatja a bajnokot a hozzájárulás miatt. Szívet tépően nehéz a döntés, hiszen az idős férfinak pénze nincs, csupán az egyetlen fia. Dühödt fájdalmában végül olyan lépésre szánja el magát, melyre egyetlen apa sem vetemedhetne…

Mahamat-Saleh Haroun filmje szépen fényképezett, ám annál keményebb hangvételű, gondolatébresztő látlelet a fegyveres konfliktusoktól szabdalt Afrikáról. A sajnos jól ismert problémát igyekszik megvilágítani új oldaláról, s ezért az igyekezetéért méltán nyerte el a Cannes-i zsűri különdíját.

Mahamat-Saleh Haroun: Egy néma kiáltás (Un homme qui crie / A screaming man), 2010 – francia-belga-csádi filmdráma

Magyarországi bemutató dátuma: 2011. január 20. (Forgalmazó: Mokép)

Rendező: Mahamat-Saleh Haroun
Forgatókönyvíró: Mahamat-Saleh Haroun
Operatőr: Laurent Brunet

A főbb szerepekben:

Youssouf Djaoro (Adam)
Dioucounda Koma (Abdel)
Hadje Fatime N’Goua (Mariam)

Posted in: Film, NÉZŐ