Szabó Magda regénye, Szabó István filmje: Az ajtó – Beszélgetés a készítőkkel

Posted on 2011. november 28. hétfő Szerző:

0


Írta: Péter Zsuzsa

Amikor Szabó István filmet készít, az mindig nagybetűs esemény a filmszakmában. Amikor Szabó Magda műve más műfajba kerül át, az mindig nagybetűs esemény az irodalomban. Szabó István az elmúlt év őszén kezdte el Az ajtó című önéletrajzi ihletésű Szabó Magda-regény filmre vitelét. Az a bizonyos ajtó a második kerületben, a Pasaréten található.

Helen Mirren és Szabó istván (Fotó: Talabér Tamás)

Helen Mirren és Szabó istván (Fotó: Talabér Tamás)

“Ez a történet akkor kezdődött, amikor személyesen megismerkedtem Szabó Magdával – mesélte el a Budai Polgár című kerületi lapnak Hábermann Jenő producer. – Magda nemcsak csodálatosan írt, de rendkívül intelligens és okos asszony volt. Sajnálom, hogy nem találkoztam vele hamarabb. Úgy ismerkedtünk meg, hogy egy csokor virággal beállítottam hozzá, a Júlia utcai lakásába, és megkérdeztem tőle, hozzájárulna-e a Régimódi történet megfilmesítéséhez. Nagyon boldog volt, mert már régen szerette volna családtörténetét filmre vinni. Így kezdődött kapcsolatunk, amely igazi barátsággá mélyült. Sokat jártam hozzá. Jó hangulatú, tartalmas beszélgetéseink sokat jelentettek nekem”

A Régimódi történetből hatrészes tv-filmsorozat készült, majd egy tévéfilm a Nenő című novellája alapján. A most filmre vitt regény Szabó Magda legszebb és legsikeresebb kötete, noha nem a legkönnyebben megfilmesíthető könyve. Az Ajtó jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy harminchat nyelvre fordították le, és ezért a műért kapta meg az írónő Franciaországban az igen rangos Femina-díjat, Olaszországban pedig a Mondello-díjat. A történetet arról szól, hogy egy író házaspár bejárónőt keres, és megjelenik náluk egy meglehetősen öntörvényű, nyers asszony. Ahogy halad előre a történet, mint a hagymáról a héja, úgy válik le Emerencről a ridegség máza, és derül ki, hogy ez a nő egy önfeláldozó, mindig másokért élő és cselekvő ember.

A forgatókönyvet az Oscar-díjas Szabó István rendező írta Vészits Andreával együtt, az operatőr Ragályi Elemér, Európa-díjas. Emerencet, a házvezetőnőt az Oscarral kitüntetett, angol Helen Mirren formálta meg. Őt sok más nagyszerű alakítás mellett például A királynő című filmben láthattuk, amelyben a jelenlegi brit uralkodót, II. Erzsébetet alakította. Az írónőt a német Martina Gedeck (A mások élete) személyesíti meg.

Martina Gedeck, Szabó István és Jiří Menzel

Martina Gedeck, Szabó István és Jiří Menzel (fotó: Talabér Tamás)

Magyar pénzből nem lehet megvalósítani egy ilyen filmet – fűzte még hozzá Hábermann Jenő –, bár a produkció világviszonylatban kifejezetten kis költségvetésű. A német partnerek a költségvetés hatvan százalékát finanszírozzák. Csak akkor kapunk nemzetközi anyagi támogatást, ha nemzetközi sztárok szerepelnek a filmben. A két főszereplőn kívül mindenki más magyar – a férj szerepét Eperjes Károly formálta meg, fontos szerepet játszik még Koncz Gábor, Börcsök Enikő, Tóth Ildikó, Szirtes Ági és Pindroch Csaba. A forgatás egyik helyszíne a Pasarét volt, a Lotz Károly utca, valamint a közeli Virág árok alsó szakasza.”

A munkák végeztével a film rendezője, Szabó István, valamint Hábermann Jenő producer ellátogatott a kerület polgármesteréhez, Láng Zsolthoz, hogy megköszönjék az önkormányzat és a lakók segítő együttműködését.

“Hosszas keresgélés után döntöttünk a Lotz Károly utcai helyszín mellett – mondta el a forgatásról szólva a rendező –, ami csupán pár saroknyira van a Júlia utcától, Szabó Magda egykori otthonától, ahol a történet is játszódik. Úgy érzem, jól választottunk. Nemcsak azért, mert ott találtuk meg a könyvből megismert pasaréti hangulatot, hanem azért is, mert az ott lakók körében Szabó Magda a mai napig nagyon népszerű, nagy szeretet és tisztelet övezi. Valószínűleg ezzel magyarázható az a messzemenőkig toleráns hozzáállás, amivel a helyiek a jelentős felfordulással járó forgatást fogadták, pedig nem kis megpróbáltatásoknak tettük ki őket – különösen, amikor a téli felvételek kedvéért szeptemberben műhóval behavaztuk az utcát.”

Helen Mirrent maga Szabó István választotta Szeredás Emerenc szerepére:

“Mivel Helen Mirren nem ismerte a történetet, odaadtuk neki a forgatókönyvet, ami nagyon tetszett neki, majd a regény angol nyelvű fordítását, ami szintén elnyerte a tetszését, és ezután mondott igent a felkérésre. Mirren csodálatos színésznő, a közös munka alapján azt mondhatom, hogy ideális erre a szerepre.”