A Bibliothèque Pascal az év filmje

Posted on 2011. november 20. vasárnap Szerző:

0


(A cikk eredetije 2011. február 1-jén jelent meg az olvassbele.hu-n)

Hajdu Szabolcs Bibliothèque Pascal című filmje kapta a magyar filmkritikusok B. Nagy László-díját, az életműdíjat pedig Mészáros Mártának adták át a Magyar Filmkritikusok Díjainak átadóünnepségén.

Bibliothéque Pascal az év filmje - 2011

A megjelent Szőcs Géza kulturális államtitkár új korszakot ígért a magyar filmiparnak. Az életműdíjas rendező szerint azonban sértő, hogy a kormányzat nem tekinti folyamatosnak a magyar filmművészetet, és hogy a szakmával folytatott párbeszéd nélkül szüntették be a filmek támogatását.

A Magyar Sajtó Házában (MÚOSZ) átadták a Magyar Filmkritikusok Díjait, melyet a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya alapított, és csaknem ötven éve, 1962 óta minden év elején kiosztják – a Filmszemlét megelőzően – az előző évben bemutatott magyar filmek arra érdemesnek tartott készítőinek, szereplőinek.

Idén az tette rendhagyóvá a díjátadót – emelte ki Báron György, a Film- és Tévékritikusi Szakosztály elnöke –, hogy ezúttal filmszemle nélkül tartották meg a díjátadót, az elmaradt szemle eredetileg tervezett nyitónapját megelőző napon.

Pataki Ági producer és az életműdíjas Mészáros Márta

Pataki Ági producer és az életműdíjas Mészáros Márta

A Film- és Tévékritikusok szakosztálya és a Magyar Filmművész Szövetség Filmkritikus Szakosztálya közös nyilatkozatot adott ki, melyben a kritikusok aggodalmuknak adnak hangot: ha nem újul meg a magyar filmtámogatási rendszer, előadódhat, hogy hamarosan már nem lesz mit díjazni.

A magyar filmkritikusok B. Nagy László díját Hajdu Szabolcs kapta a Bibliothéque Pascal című filmjéért, a magyar filmkritikusok Életmű-díját pedig több évtizedes kimagasló művészi teljesítményéért Mészáros Márta rendező vehette át.

Szőcs Géza kulturális államtitkár rövid beszédben ismertette a kormány álláspontját a filmes szakma jövőjével kapcsolatban. Ahogy fogalmazott: „a füstölgő romok alól” indulva szándékoznak új életet teremteni. Ez az év, és a filmtámogatások átmeneti befagyasztása cezúrát jelent majd a magyar filmtörténetben; 2011 után új korszak kezdődik. „Lesz magyar film 2011 után is, más elvek, más finanszírozás mentén” – igyekezett megnyugtatni a jelenlévőket Szőcs.

Az életműdíjjal kitüntetett Mészáros Mártát ugyanakkor nem sikerült meggyőznie. „Nem érthető – hangsúlyozta a filmrendező –, hogy mit kíván a kormányzat feléleszteni, hiszen a magyar filmtörténet folyamatos, és nagy tévedés lezárni bármit és új korszakot nyitni”, mert „ez nem így működik”. Emellett nagyon sértő Mészáros Márta szerint, hogy elmaradt a párbeszéd, hogy a filmtámogatásokat a szakmával való egyeztetés nélkül szüntették be.

Magyar Filmkritikusok Díja 2011 - díjazottak (forrás: bpstart.hu)

Magyar Filmkritikusok Díja 2011 - díjazottak (forrás: bpstart.hu)

Díjazottak

A Pál Adrienn című filmért Kocsis Ágnes legjobb rendezés, Fillenz Ádám a legjobb operatőr díját kapta.

A legjobb női főszerep díját kapta Török-Illyés Orsolya a Bibliotheque Pascal, a legjobb férfi főszerep díját Nagy Zsolt a Kolorádó Kid és A Nibelung-lakópark című filmekben nyújtott alakításáért.

A legjobb női epizódalakítás díját kapta Sárosdi Lilla (Kolorádó Kid, A Nibelung-lakópark), a legjobb férfi epizódalakítás Szervét Tiboré (Apacsok).

A legjobb dokumentumfilm: Sós Ágnes Láthatatlan húrok.

A legjobb kisjátékfilm: Szimler Bálint Itt vagyok.

A legjobb animációs film: A hentes zsebrádiója (rendező Ulrich Gábor).

A legjobb forgatókönyv: Dyga Zsombor a Köntörfalakért.

Bibliothéque Pascal – magyar feliratos előzetes:

Posted in: Filmes hírek, HÍREK