Harry Harrison: A rozsdamentes acélpatkány

Posted on 2011. november 17. csütörtök Szerző:

0


Harry Harrison: A Rozsdamentes AcélpatkányA tudományos fantasztikum legnagyobb írói kutatták már a kérdést: vajon mi az az érték, ami oly emberi, hogy képes korokon átívelni. Harry Harrison válasza épp oly kézenfekvő, mint amilyen megdöbbentő: a bűnözési hajlam.
Hiába a génkezelés, hiába a pszichológiai szűrés, a jövő társadalmának vasbeton felépítményében rozsdamentes acélpatkányok rejtőzködnek majd. Szuperbűnözők ők, akik fittyet hánynak a hangzatos eszmékre, és folyton a repedéseket kutatják a törvények falán.
Ilyen acélpatkány James DiGriz, más néven Sikamlós Jim is, aki épp hogy megszedte magát egy állami konzervraktár megdézsmálásával, máris azon töri a fejét, hogyan foszthatná ki a szomszédos bolygó bankját. A feladat egyszerűnek, már-már unalmasnak tűnik, a biztonsági rendszer mondhatni nevetséges. Jim nem is sejti, hogy talán ez lesz életének utolsó stiklije. A pénzintézet hívogató ajtaja mögött ugyanis már készen áll a csapda, amit olyasvalaki eszelt ki, aki még Sikamlós Jimnél is nagyobb csirkefogó…

Eredeti cím: The Stainless Steel Rat. In: The Adventures of the Stainless Steel Rat

Fordította: Kiss Tamás

Bővebben a könyvről: Sikamlós Jim kalandjai

Szukits Könyvkiadó, 2004

ISBN:  963497046