Egy kis testmozgás senkinek sem árt | Tasnádi István: Fédra Fitness

Posted on 2011. november 7. hétfő Szerző:

1


Írta: Jeges-Varga Ferenc

Csákányi Eszter - Fédra Fitness

Csákányi Eszter - Fédra Fitness

Phaedra, a szépséges athéni királynő beleszeret a mostohafiába, Hippolütoszba. Amikor a fiú visszautasítja, sértettségében és bosszúból bevádolja a férjénél, Thészeusz királynál, hogy erőszakot követett el rajta.

A görög mitológiából ismert történet első utókorra maradt feldolgozása, Euripidész nevéhez köthető. Azóta számtalan szerző aktualizálta és formálta saját korára a mítoszt, a legismertebb talán Racine műve. Ezúttal Tasnádi István gyúrta át a jelenkorra. A Fédra Fitness nem kőszínházban, hanem egy izzadságszagú tornateremben találta meg a játszóterét.

Az előadás elején a színészek két csoportba osztva vezetik be a nézőket a Fitness központ termeibe. Az első állomás a hősök, az istenek arcképcsarnoka. Herkules, Minotaurusz, Daidalosz, Ikarusz, Ariadné, Minósz király stb. Mitológiai személyek és egy ismeretlen spártai katona (ismert művész – komisz geg) erősítik testüket különböző izomgyarapító masinákon. Az alkotók sajátos idegenvezetéssel vezetik fel a mondakör történetét. A nézők elfoglalják a helyüket a fitneszteremben elhelyezett székeken, tornaszőnyegeken. Folytatódik az előadás.

Isten agyonhasznált fedőnév, a vallás lelki wellness, a gyóntatópap pedig mentálhigiénés személyi tréner. A tőzsde sosem látott mélyponton van, a mamutok kiviszik a tőkéjüket az országból. Thészeusz az isteni léptékű hős és keménykezű uralkodó immár három éve az egyik gyúrópadon fekszik kómában, a súlyzók alatt. Alighanem sportbaleset érte. Fia, Hippolütosz masszírozza a lábát, simogatja az arcát, reménykedik még, hogy atyja egyszer még magához tér.


Fédra
(szándékos az eltérő helyesírás) utcai ruhában, hosszú, földig érő kabátban lép a színre. Idegenként jár a világában. A többi szereplő trendi szabadidőruhában (Vereckei Rita ügyes jelmezei) izeg-mozog, épít testet, változtat helyet. Az egész világ a tesztoszterontól duzzad. A királyné gesztusai, mozdulatai megfontoltak, kimértek. Látszólag maga a megtestesült nyugalom. De szenvedély forr benne. Elég egy kis olaj a tűzre, és elfojtott érzelmeinek többé nem lehet megálljt parancsolni.

Fédra (Csákányi Eszter) megpróbál csatlakozni a fitnesz-világhoz. Kísérlete azonban roppant mulatságos. Lehetetlen az átkelés a túloldalra. Végül nem bírja tovább az érzelmek szorítását, színt vall Hippolütosz előtt: joga van a szerelemhez. Mégis durva elutasításban van része. Fédra kitárulkozása szívbe markoló. Kikosarazása után sebzett magányban áll, megtört alakja maga a kiszolgáltatottság.

Hippolütosz a test megszállottja. Dolgozik rajta, mint egy szenvedélybeteg. Viszolyog minden rendellenességtől, ki nem állhatja a testnedveket. Nyomasztja a tudat, hogy a nőkkel nem tud mit kezdeni. És még kedve sincs hozzá. Nem könnyű a király fiának lenni, még akkor sem, ha már lejárt a hőstettek ideje. Jaskó Bálint Hippolütosza tétova, éretlen kamasz, aki olykor dacos indulattal próbál érvényt szerezni akaratának. Nem sokkal különb, mint féltestvére, a gyengeelméjű Minotaurusz (a nagyon mulatságos Katona László), aki a virtuális térben éli mindennapjait.

Scherer Péter Thészeusza kezdetben örökálmát alvó, élő szellemalak. Az előadás háromnegyed részét mozdulatlanságban tölti, fekve egy padon. Már önmagában ez hatalmas fizikai és szellemi teljesítmény. A kómából váratlanul magához térő, és a hatalmat könyörtelen brutalitással visszaszerző uralkodó egyszerre nyújt komikus és félelemkeltő látvány.

Zrínyi Gál Vince Szauronja
macsó ösztönlény, aki mindig kész egy kis testi behatolásra. Gátlás és elvek nélkül szolgálja az erősebbet. Igazi kőbunkó, mégis talán ő érti meg leginkább Fédrát. Bánki Gergely egyházi elöljárója óvatosan igyekvő, önös érdekeit érvényesítő konfliktuskezelő. Őket egészíti ki Jelinek Erzsébet és Lass Bea fura spinning kórusa, amely a fitnesz-kultúra szókincséből rakja össze mondanivalóját.

Társadalmunk kiemelt korosztálya a felső középosztálybeli harmincasok. A kereskedelmi csatornák műsorvezetőiként, televíziós reklámok szereplőiként tekintenek a köznépre a képernyőről, és mosolyognak ránk a magazinok címlapmodelljeiként. Ők lennének szilárd tartóoszlopaink, akikre büszkék vagyunk. A náluknál fiatalabb és/vagy kevésbé jómódú államalkotó polgárok szóra sem érdemes apróságok. Legfeljebb a jövő ígéretei, de annál semmiképp sem többek. Az idősek, különösebben a legöregebbek pedig egyszerűen kenyérpusztító élősködök, púpok a közösség hátán.

Tasnádi átdolgozott drámája és színpadi előadása (ritka alkalom, ha a szerző rendezi színpadra saját művét) ma különösen aktuális. És akkor még ott van a gazdasági válság, meg a költségcsökkentés szükségessége. Ugye milyen ismerős? Most merjünk röhögni, vagy inkább sírjunk?

A darab az antikot ütközteti a posztmodernnel. Számos mai motívum megjelenik az előadásban. Hangsúlyos például a tömegkultúra egyik meghatározó vívmányának, a számítógépes játékoknak a jelenléte. A fitneszterem kondigépei, súlyzói, labdái nemcsak üres kellékként vannak jelen, hanem eredeti funkcióikban használják őket a színészek. Önsanyargatás, testépítés, pusztítás, alkotás. Minden ötlet egyszerre humorforrás és gondolatgerjesztés.

A Fédra fitness
remek ritmusban váltogatja a tragikumot és a komikumot. A drámai szituációkból egy jó poén kimozdítja a nézőt, a vidám pillanat után hirtelen megfagy a levegő. Ilyen váltást élünk át Szauron megbüntetésének, Fédra szerelmi vallomásának vagy Thészeusz feltámadásának jelenetében.

Fédra Fitness jelenet

Fédra Fitness jelenet

Tasnádi művének végkifejlete eltér a Phaedra eredeti drámájától. Megdermed a világ, elhangzik a bamba jóslat. A testépítők ütemes kántálása az elviselhetetlenségig hangosodik. A fitnesz világában már nincsenek hősök. Legalábbis olyanok biztosan nem, amilyenek az ókori mondák világában voltak. Elérkezett a celebek ideje.

A fiatalos KoMa és az ex-krétakörösökből verbuválódott ALKA.T produkciója friss szellemiségű előadást hozott létre. Amely egyben példa arra is, hogy a színház reklámereje hatalmas. Amikor a kultúra ínséges időket él, a színjátéknak helyet adó fitneszközpontnak és a teátrumnak egyaránt jövedelmező az ilyen fajta együttműködés.

Tasnádi István: Fédra Fitness

Posted in: NÉZŐ, Színház